Anasayfa Haber Hack’lenen Dijital Reklam Panoları, Otonom Araçlar İçin Sorun Yaratabilir

Hack’lenen Dijital Reklam Panoları, Otonom Araçlar İçin Sorun Yaratabilir

Otonom Araçlar

Araştırmacılar, hacker’lar tarafından hedef alınan reklam panolarının Tesla Otopilot’u nasıl çarpışmaya zorlayabileceğini gösteriyor.

Otomotiv sektöründe teknolojik gelişim hız kesmeden devam ederken, en önemli konuların başında ise otonom sürüş becerileri geliyor. Bu konuda Tesla Otopilot bir adım öne çıkıyor ve 5. seviye otonom teknolojisine çok yaklaşmış durumdalar.

Tesla Otopilot da dahil olmak üzere otonom sürüş yardım sistemleri, bildiğiniz üzere çevredeki tüm nesneleri ve işaretleri izleyen sensörlere sahipler. Güvenlik araştırmacıları ise internet bağlantılı reklam panolarının Tesla Otopilot gibi sistemleri yanıltabileceğini gözler önüne serdi.

İsrail’in Negev Ben Gurion Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kendi kendine sürüş/sürücü yardımı teknolojisinde dengeleri bozabilecek “hayali” görüntüler üzerinde deneyler yapıyor. Araştırmalar, sistemlerin dur işareti gibi gerçekte orada olmayan bir nesneyi görmesi için anlık ışık projeksiyonları üzerinde ilerliyor.

Bu tekniğin önceki örneklerinde bir kişinin görüntüsü yola yansıtılıyordu veya yol işaretlerinin ağaçlarda görünmesi sağlanıyordu. Yeni araştırma aynı yönteme dayanıyor olsa da bir görüntüyü yansıtmak yerine internet bağlantılı reklam panoları kullanılıyor. Bu sistemi istismar etmek isteyenler, dijital panolara sızarak ve çok az sayıda kanıt bırakarak sürücünün kaza yapmasına neden olabilir.

Bu bağlamda Tesla’nın Otopilot’un yeni versiyonu ve Mobileye 630 araç sistemi test edildi. Tesla Otopilot sadece 0.42 saniye görünen hayali dur işareti sayesinde kandırıldı. Mobileye 630 ile yapılan testlerde bu sistemi kandırmak saniyenin sekizde biri kadar zaman aldı. Projeksiyonlar yerine reklam panoları kullanıldığında ise çok daha fazla sayıda araç durumdan olumsuz etkilenebilir.

Bu araştırma, Kasım ayında ACM Bilgisayar ve İletişim Güvenliği konferansında sunum haline getirilecek. Otonom sürüş ve sürücü yardım teknolojilerinin bazı eski sürümleri saldırılara açıktı. Şirketler ise sürekli geliştirme ve güncellemeler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Son günlerde ise Tesla Otopilot için trafik ışığı güncellemesi yayınlanmıştı.