Anasayfa Haber Dizüstü Bilgisayarlar için 4 Yeni RTX 30 Mobil GPU Göründü

Dizüstü Bilgisayarlar için 4 Yeni RTX 30 Mobil GPU Göründü

NVIDIA RTX 30 Mobil GPU

Masaüstü RTX 30 serisi ekran kartlarını piyasaya süren NVIDIA, şimdi de yeni RTX 30 serisi mobil ekran kartlarını tanıtmaya hazırlanıyor.

Henüz bu ayın başlarında RTX 3070’in mobil versiyonu olduğu söylenen bir grafik işlemcisine bakış atmıştık. Öyle ki, bu durum dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan RTX 30 serisi yongaların yaklaştığının bir işaretiydi.

NVIDIA RTX 30 Mobile

Yeni sızıntılar GiggleHD‘den geliyor ve Ampere mimarisine dayalı olarak en az dört mobil varyantın hazırlandığı iddia ediliyor. Kaynak, üst düzey GPU’ların üretim ortaklarına gönderildiğini söylüyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, resmi duyurunun CES 2021‘de yapılması da beklentiler arasında.

RTX 30 Mobil Serisi

GeForce RTX 30 mobil serisi, Turing mimarisine dayanan mevcut GeForce RTX 20 serisi mobil GPU serisinin yerini alacak. Performans tarafında önemli kazançlar sağlanacağından şüphemiz olmasa da, TDP/TGP değerlerinin nasıl olacağı merak konusu.

NVIDIA RTX 30 Mobil

Bahsettiğimiz mobil yongalar GeForce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3060 ve bunların Max-Q/Max-P varyantları olacak gibi görünüyor. Listeye bakılırsa RTX 3080 yalnızca Max-Q seçeneğine sahip. Zira Max-P sürümü mobil tarafta çok fazla güce ihtiyaç duyabilir ve böylece termal sorunlar yaşanabilir. Öte yandan masaüstü sınıfındaki GDDR6X belleklerden ziyade GDDR6 teknolojisine yer verilebilir.

Dahası, RTX 3070 de yalnızca Max-Q sürümüyle gelebilir. Bu grafik yongası ayrıca masaüstü varyantı ile aynı özelliklere sahip olabilir, ancak yoğun bir şekilde optimize edilmiş saat hızları ve TDP değerleriyle görebiliriz. Son olarak, GeForce RTX 3060’ın hem Max-Q hem de Max-P seçenekleriyle gelebileceğini belirtelim.

Yeni GPU’ların önümüzdeki yıl birçok dizüstü bilgisayar modelinde yer aldığını göreceğiz ve tablodan da göründüğü gibi Intel’in 10. nesil işlemcileriyle sıkça bir araya gelecekler. Son olarak, Intel’in 8 çekirdeğe kadar çıkan Tiger Lake-H sınıfı yüksek performanslı işlemci hazırlığında olduğunu ekleyerek tamamlayalım.