Anasayfa Makale macOS Big Sur Uyumlu Mac Modelleri

macOS Big Sur Uyumlu Mac Modelleri

Mac bilgisayarlarımızın yeni macOS Big Sur işletim sistemiyle uyumlu olup olmadığına bakıyoruz.

macOS Big Sur, Apple’ın macOS işletim sisteminin en son sürümü. Bu güncellemenin 2020 yılı bitmeden Mac, iMac ve MacBook sahiplerine ücretsiz yükseltme olarak sunulması planlanmakta. Bu sürümle beraber, macOS Catalina’yı çalıştıran bazı eski Mac modelleri liste dışı bırakılacak ve Big Sur yükseltmesi alamayacaklar.

Big Sur ile Hangi Mac Modelleri Uyumlu?

Apple, macOS 11.0 Big Sur sürümüyle birlikte bazı eski Mac modelleri için desteği kaldırıyor. Bilgisayarınız artık en son güncellemeyle uyumlu değilse, daha yeni bir modele yükseltme yapana kadar macOS Catalina’yı kullanmaya devam etmeniz gerekmekte (eğer Big Sur’u dışardan yüklemek istemezseniz).

MacOS Big Sur ile uyumlu Mac modellerinin listesi:

  • MacBook Air (2013 ve daha yeni)
  • MacBook Pro (2013 sonu ve sonrası)
  • MacBook (2015 ve daha yeni)
  • iMac (2014 ve daha yeni)
  • iMac Pro (2017 ve daha yeni)
  • Mac mini (2014 ve daha yeni)
  • Mac Pro (2013 ve daha yeni)

Mac’iniz listede değilse, önemli yazılım güncellemelerini alamayacaksınız. Önemli yazılım güncellemeleri, Safari ve Mail gibi temel uygulamaların güncellemelerini içermekte. iOS 14 veya daha yeni bir sürümünü çalıştıran Apple cihazı kullanıyorsanız, Finder’ı kullanarak dosyaları aktaramaz veya yerel yedekleme gerçekleştiremezsiniz.

Apple normalde macOS’un güncel sürümünden önceki iki sürümü için önemli güvenlik düzeltmeleri sağlıyor. Bu, Mac’iniz donanım gereksinimlerini karşılamasa bile, Sistem Ayarları sekmesindeki Yazılım Güncelleme seçeneğiyle yükleyebileceğiniz ve iki yıl boyunca sağlanacak önemli güvenlik güncelleştirmelerini alabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Mac Modelinizi Öğrenme

Hangi Mac bilgisayara sahip olduğunuzdan emin değilseniz, ekranın üst kısmındaki Apple menüsünden kontrol edebilirsiniz. Ekranınızın üst kısmındaki Apple menüsünü tıklayın ve ardından Bu Mac Hakkında seçeneğini seçin. Sahip olduğunuz Mac modelinin, şu anda yüklü olan macOS sürümünün altında listelendiğini göreceksiniz.

macOS Big Sur

Bazı Mac modelleri yalnızca yıla göre değil, üretildikleri yıl içindeki döneme göre de ayrılmış olabilir. Örneğin, “2013 sonu” modeli olarak listelenen bir MacBook Pro’nuz varsa, bilgisayarınız Big Sur ile uyumludur. “2013’ün başlarında” veya “2013’ün ortalarında” piyasaya çıkan MacBook Pro modelleri ise Big Sur ile uyumlu değildir.

En son güncellemelere ve özelliklere sahip olmamak sinir bozucu bir durum. Ancak Mac’inize yine de birkaç yıl, en azından güvenlik güncellemeleri sonlanana kadar destek verileceğini belirtelim. Bunun yanında, eski bir Mac’i hayata döndürmek için deneyebileceğiniz pek çok şey var: Linux kurmak, onu bir dosya sunucusu haline getirmek veya medya oynatıcı olarak kullanmak gibi…

Apple neden eski Mac’ler için desteği kaldırıyor?

macOS Big Sur, şu anda sekiz yaşın üzerinde olan 2012 MacBook Pro gibi makineler için desteği sonlandırıyor. Desteğin kesilmesi, eski makinelerin sahipleri için can sıkıcı bir durum olsa da bunun nedeni, muhtemelen bu kadar eski donanımların sınırlı yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.

Big Sur ayrıca Mac için oldukça büyük değişiklikler getiriyor. Bu güncelleme, son büyük 10.x sürümü. Yani Big Sur, macOS 11.0’ın ilk izlerini de taşıyor. Apple’ın mobil işletim sistemlerinden, iOS ve iPadOS’tan büyük ölçüde esinlenen, yenilenmiş bir arayüz sunulurken, değişiklikler yeni bir isimden çok daha fazlasının olduğuna işaret ediyor.

Yeni arayüz, şeffaflık ve yüzen pencerelerden yoğun bir şekilde yararlanıyor. Bunun yanında, Big Sur’da bulunan hemen hemen her temel uygulama, bir dereceye kadar kullanıcı arayüzü revizyonuna sahip olacak. Yani normal kullanımdaki grafik yükü hayli artmış olacak. Eski makinelerin buna ayak uyduracak grafik gücüne sahip olmaması ya da Apple tarafından böyle değerlendirilmiş olmaları, olası bir durum.

Yeni bir Mac almadan önce

Mac’iniz artık Apple tarafından desteklenmiyorsa, daha yeni bir Mac bilgisayara geçmeyi düşünmüş olabilirsiniz. Herhangi bir Mac satın almadan önce, yeni bir Mac satın almak için en uygun zaman olup olmadığını iyi düşünmek gerekir. Zira iki önemli husus var: Apple geç de olsa, yeni Mac serilerini tanıtabilir. Yeni tanıtılacak bu seriler ise, ARM işlemcilerden güç alacak. Bildiğiniz gibi Apple, uzun bir süreden sonra Intel işlemcileri bırakıp, bir zamanlar olduğu gibi kendi işlemcilerini kullanmaya başlayacak.

Yeni bir Mac bilgisayar almayı düşünüyorsanız, bu konudaki makalemize göz atabilirsiniz: ARM Tabanlı Mac Bilgisayarlar Beklenmeli mi?

macOS hakkındaki sorularınız, macOS kurulumu sırasında yaşadığınız sorunlar hakkında Technopat Sosyal’in macOS bölümünde konu açabilirsiniz.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version