Anasayfa Haber Intel İşlemciler, 4. Nesilden Bu yana Re-Size BAR (SAM) Desteğine Sahip

Intel İşlemciler, 4. Nesilden Bu yana Re-Size BAR (SAM) Desteğine Sahip

Intel Anakart

Smart Access Memory adı verilen Re-Size BAR teknolojisi, Intel tarafında aslında Haswell mimarili 4. nesil işlemcilerden bu yana destekleniyor.

AMD’nin Smart Access Memory adını verdiği teknoloji, PCI-SIG tarafından geliştirilen Resizable Base-Address Register (Resizable-BAR) özelliğine dayanıyor. Bu özelliğin Zen 2 mimarisine dayalı Ryzen 3000 işlemcilerde çalışmayacağı belirtildi. Doğal olarak Zen+ ve Zen mikro mimarisine dayalı eski AMD işlemciler de bu desteğe sahip değil. Intel tarafında ise işler çok daha değişik olabilir.

Intel tabanlı tüm anakartlara Re-Size BAR desteği zaten gelmeye başladı. Öte yandan NVIDIA da bu konuda çalışıyor ve desteğini açıklaması an meselesi.

Smart Access Memory

Görünüşe göre Ryzen 5000 “Vermeer” işlemcilerde bulunan PCI Express kök birimi, teknolojinin çalışması için gerekli olan “_pdep_u32 / 64” adlı PCIe fiziksel katmanına sahip. Intel işlemciler ise şirketin 20 şeritli PCIe Gen 3.0 kök birimi ile tanıtılan 4. nesil “Haswell” mimarisinden bu yana destekliyor.

Özetleyecek olursak, tüm bunlar 2014 yılına kadar uzanan her Intel CPU’nun teknik olarak Re-Size BAR desteği sunabileceği anlamına geliyor. Ancak anakart üreticilerinin BIOS yazılım güncellemesi oldukça önemli. Bu teknoloji yavaş yavaş standart haline gelmeye başladı ve önümüzdeki aylarda neler olacağını göreceğiz.

Kırmızı takım, ilk etapta yalnızca AMD 500 serisi yonga setlerinde destek sunulacağını belirtmişti. Zaman geçtikçe farklı üreticilerin B450 ve X470 anakartlara destek sunmaya başladığını görmüştük. Nitekim en geç birkaç ay içerisinde tüm anakartların bu desteğe kavuşmuş olmasını bekliyoruz.