Anasayfa Haber Eski Ryzen İşlemciler ve RTX 3000 için Smart Access Memory Desteği Geliyor

Eski Ryzen İşlemciler ve RTX 3000 için Smart Access Memory Desteği Geliyor

Eski Ryzen Smart Access Memory

Ryzen 3000 ve Ryzen 4000G serisi gibi bazı eski nesil Zen işlemcilere Smart Access Memory (Re-Size BAR) desteği geleceği MSI tarafından doğrulandı. Ayrıca Ampere mimarili RTX 3000 serisi ekran kartları da desteklenecek.

MSI, NVIDIA’nın RTX 30 serisi ekran kartlarıyla birlikte Ryzen 3000 ve Ryzen 4000G serisi işlemcilerde AMD Smart Access Memory teknolojisinin destekleneceğini gösteren bir ekran görüntüsü yayınladı.

Eski Ryzen Smart Access Memory

İlk olarak, Re-Size BAR (SAM) teknolojisinin git gide yayıldığını söyleyelim. Yakın tarihte MSI markalı 400 serisi anakartlara Re-Size BAR desteği ulaşmıştı. Ayrıca son günlerde ASUS markalı anakartta birinci nesil Ryzen işlemciyle Smart Access Memory teknolojisinin çalıştığını gördük. Görünüşe bakılırsa MSI dahil olmak üzere anakart birçok anakart üreticisi, bu desteğini Ryzen 3000 (Matisse) ve Ryzen 4000G (Renoir) APU’lara da sunacak.

Eski Ryzen Smart Access Memory

Bahsi geçen ekran görüntüleri, MSI X570 Unify anakartla birlikte Ryzen 7 3700X ve Ryzen 4700G işlemcileri gösteriyor. Daha dikkat çekici nokta ise sistemin GeForce RTX 3000 serisi ekran kartlarını içermesi.

Eski Ryzen Smart Access Memory

Özetleyecek olursak, NVIDIA bu konuda çalışmalar yaptığını söylemişti ve sona yaklaşmış görünüyor. Öte yandan eski nesil AMD CPU’larda destek sunulmayacağı söylense de vaziyet pek öyle değil gibi.

Eski AMD işlemcilerde tam oranlı PDEP komut setlerinin olmaması nedeniyle Smart Access Memory desteği almayacağı söyleniyordu. Ancak durum tam olarak böyle olmayabilir ve eski Zen tabanlı Ryzen CPU’larda SAM desteğinin etkinleştirildiğini görebiliriz.