Anasayfa Haber Telegram CEO’sundan WhatsApp’a Eleştiri

Telegram CEO’sundan WhatsApp’a Eleştiri

Telegram uygulamasının CEO’su Pavel Durov, Facebook ve WhatsApp hakkında açıklamalarda bulundu.

Son günlerde Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesinde yaptığı değişiklilerden dolayı gündemden düşmeyen Telegram sohbet platformunun CEO’su Pavel Durov bir blog yazısında bu konulara değindi.

Pavel Durov, “Facebook’un Telegram’ın neden bu kadar popüler olduğunu anlamak için departman kurduğunu” iddia etti. Ayrıca Whatsapp’ın değişen gizlilik sözleşmesinin kullanıcıları oldukça öfkelendirdiğini belirten Durov, yeni sözleşmeye göre “Kullanıcıların bütün verilerinin Facebook’un reklam motoruna aktarılması gerektiğini” söyledi.

Telegram
Pavel Durov

Blog yazısında eleştirilerine devam eden Pavel Durov “Kullanıcıların uzun süredir Whatsapp’dan Telegram’a geçiş yapmasına şaşırmadığını” aktardı. Durov, bu söylemlerinin yanında Facebook’un, Telegram’ın artan popülerlik seviyesiyle mücadele etmek için gizli pazarlama yöntemlerine başvurduğunu da açıkladı:

“Yaklaşık 500 milyon kullanıcıya sahip olan Telegram, Facebook şirketi için büyük bir sorun haline geldi. Uygulamamız ile kalite ve gizlilik açısından rekabet edemeyen Facebook, Whatsapp için gizli pazarlama yöntemlerine başvurmuşa benziyor: Wikipedia editörleri, Whatsapp Wikipedia makalesine önyargılı bilgiler ekleyen birkaç ücretli botu ortaya çıkardı. Sadece bu değil Telegram hakkında yanlış bilgi yayan fazla sayıda botu da biz tespit ettik. Facebook bu pazarlama yöntemine yıllık 10 milyon Dolar harcıyor.”

Durov bu açıklamalardan sonra Telegram hakkında internette yayılan üç efsaneleşmiş yanlış bilgileri madde madde sıraladı:

  • “Telegram açık kaynak kodlu bir uygulama değildir. Telegram’ın istemcilerine bağlı olarak geliştirilen diğer uygulamalar açık kaynak kodlu şekilde sunulmaktadır.”
  • “Telegram Rusya’ya ait bir uygulama değildir. Aslında Telegram’ın Rusya’da hiçbir sunucusu ve ofisi yok. Hatta 2018’den 2020’ye kadar orada erişime kapalı.”
  • “Telegram’ın uçtan uça şifreleme sistemine sahip olmadığı bilgisi yanlış. Telegram uygulaması çıktığından beri her mesaj uçtan uça şifreleme yöntemiyle korunmaktadır. Bunun yanında gizli sohbet özelliğimiz ve gerçek zamanlı şekilde korunan dağıtılmış bulut mesajlaşma özelliğimiz dahi var.”

Görünüşe bakılırsa 2021 sohbet platformlarının kıyasıya rekabetinin hissedileceği bir yıl olacağa benziyor.