Anasayfa Haber Cyberpunk 2077 Faciasının Arka Planı

Cyberpunk 2077 Faciasının Arka Planı

Microsoft Cyberpunk 2077 para iadesi

Cyberpunk 2077 geliştiricileri ile konuşan Bloomberg, oyunun geliştirme ve pazarlama sürecinde olan biteni ortaya çıkardı.

CD Projekt SA İcra Kurulu Başkanı Marcin Iwiński, Aralık ayında Cyberpunk 2077 oyununun feci bir şekilde piyasaya sürülmesiyle ilgili bu hafta halka açık bir konuşma yaptı. Beş dakikalık bu konuşmada kişisel sorumluluğu üstlenen Iwiński, oyunculardan takımı suçlamamalarını istedi. Kasvetli videoda ve beraberindeki blog gönderisinde, oyunun “karşılamak istediğimiz kalite standardını karşılamadığını” kabul etti ve ekledi: “Ben ve tüm liderlik ekibi bunun için çok üzgünüz.”

Iwiński’nin bir ay içindeki ikinci özrü, Polonyalı şiretin itibarını oyun için sekiz yıl beklemiş ancak sonunda hatalar ve performans sorunları ile dolu olduğunu keşfetmiş çok sayıda oyuncu ve yatırımcıyı geri kazanma girişimiydi. Başarısız olan ilk çıkışla ilgili gürültü, 10 Aralık’tan Ocak ortasına kadar CD Projekt hisselerinde %30 düşüşe neden oldu. Çoğunluğu kariyerlerini riske atmamak için isimsiz kalmak isteyen 20’den fazla mevcut ve eski CD Projekt personeli ile yapılan görüşmeler, kontrolsüz hırs, zayıf planlama ve teknik eksikliklerle gölgelenen bir gelişim sürecini ortaya koyuyor.

Oyunun yaratılışını ilk kez tartışan çalışanlar, geliştirme bütçesinden kısma pahasına pazarlamaya odaklanan bir şirketi ve çıkışa çok az bir süre kala bazılarını kapsamlı fazla mesai yapmaya zorlayan, gerçekçi olmayan bir zaman çizelgesi anlattı. CD Projekt, süreç hakkında yorum yapmayı veya Bloomberg’in bu makalesi için röportaj vermeyi de reddetmiş.

Polonyalı şirket, önümüzdeki birkaç ayı, oyunda genişlemeleri planlamak veya diğer popüler serileri The Witcher’ın bir sonraki sürümüne başlamak yerine Cyberpunk 2077’nin düzeltmeleri üzerinde çalışarak geçirecek. Iwiński, ilk yeni güncellemenin Ocak ayının sonuna doğru ve ikincinin de “sonraki haftalarda” yayınlanacağını söyledi.

Geliştirme ekibi, 2021’in böyle başlayacağını tahmin etmemişti tabi. Şimdi, başarılı bir sürümü kutlamak yerine, Cyberpunk 2077’yi bir kurtuluş hikayesine dönüştürmeyi hedefleyecekler. Zorlu bir savaş olacak. Electronic Arts ve Ubisoft gibi rakiplerin aksine, CD Projekt birkaç yılda bir yalnızca bir büyük oyun yayınlıyor, bu nedenle şirket Cyberpunk 2077’nin önemli bir hit olacağına güveniyordu.

Bilim kurgu distopyasında geçen bir rol yapma oyunu olan Cyberpunk 2077, bunun için çok şey yaptı. Varşova merkezli CD Projekt, daha önce gişe rekorları kıran The Witcher 3 ile tanınıyordu ve Cyberpunk, büyük bir reklam bombardımanından ve aktör Keanu Reeves’in başrolünden faydalandı. Lansman öncesi heyecan sayesinde oyun, piyasaya sürüldükten sonraki ilk 10 günde 60 dolardan 13 milyon kopya sattı. CD Projekt, bir süreliğine Polonya’nın en değerli şirketi oldu.

Keanu Reeves, 2019’da Los Angeles’ta E3’ten önce bir Xbox etkinliği sırasında Cyberpunk 2077’yi tanıttı.

İlk incelemeler genellikle iyiydi, ancak oyuncular oyunu ellerine aldıktan sonra PC’de sorun yaşadıklarını ve konsollarda da neredeyse oynanamayacağını fark ettiler. Oyun o kadar kötü bir performans gösterdi ki, Sony oyunu PlayStation Store’dan kaldırdı ve benzeri görülmemiş bir hareket ile geri ödeme teklif etti. Microsoft da müşterileri “oyun güncellenene kadar Xbox One’da performans sorunları yaşayabilecekleri” konusunda uyardı. CD Projekt de aldatıldıkları iddiasıyla bir yatırımcı davasıyla karşı karşıya.

Iwiński, mesajında şirketin “görevi hafife aldığını” kabul ediyor. Oyunun şehri için “çok kalabalık ve eski nesil konsolların disk bant genişliği kısıtlı olduğu için bizi sürekli zorladı” dedi. Iwiński, şirketin oyunu piyasaya sürmeden önce kapsamlı bir şekilde test ettiğini fakat bu esnada oyuncuların yaşadığı sorunların çoğunu göstermediğini söyledi. Oyun üzerinde çalışan geliştiriciler bunun tersini savundular ve birçok yaygın sorunun keşfedildiğini fakat personelin bunları düzeltmek için zamanı olmadığını söylediler.

Cyberpunk 2077, her alanda iddialı bir projeydi. CD Projekt’in önceki başarısı The Witcher, kılıçlar ve büyülerle dolu bir ortaçağ fantezi dünyasında geçiyor. Ancak Cyberpunk’taki her şey bu çerçeveden ayrılıyor. Cyberpunk fanteziden çok bilim kurgu. Oyuncunun karakterinin ekranda göründüğü üçüncü şahıs kamera yerine, Cyberpunk birinci şahıs görüşü kullanıyor. Cyberpunk yapmak, CD Projekt’in yeni teknolojiye, yeni personele ve daha önce keşfetmedikleri yeni tekniklere yatırım yapmasını gerektirecekti.

CD Projekt’in işleri ne kadar kopma noktasına getirdiğinin bir başka göstergesi de Cyberpunk 2077’nin arkasındaki motor teknolojisini geliştirmeye çalışmalarıydı. Yeni motor, oyunla eş zamanlı olarak üretimi yavaşlattı. Ekibin bir üyesi, süreci, raylar aynı anda önünüzde döşenirken bir treni sürmeye çalışmakla karşılaştırdı. Parkur katmanları birkaç ay önce başlamış olsaydı daha sorunsuz ilerleyebilirdi.

Cyberpunk 2077 anlık oyuncu sayısı Steam

CD Projekt için eski bir ses programcısı olan Adrian Jakubiak, bir toplantı sırasında meslektaşlarından birinin şirketin The Witcher ile aynı zaman diliminde teknik olarak daha zorlu bir projeyi nasıl gerçekleştirebileceğini sorduğunu söyledi. Birisi cevap verdi: “Yol boyunca çözeceğiz.”

CD Projekt yıllarca bu zihniyetle gelişti. Ancak bu sefer şirket bunu başaramadı. Yakubiak, “İyi gitmeyeceğini biliyordum” dedi. “Ne kadar felaket olacağını bilmiyordum.”

Hayranların hayal kırıklığının bir kısmı, oyunu beklerken harcadıkları zamanla orantılı. Çalışanlar, Cyberpunk’ın 2012’de duyurulmasına rağmen, şirketin hala son oyuna odaklandığını ve tam geliştirmenin 2016’nın sonlarına kadar başlamadığını söyledi. Projeye aşina olan kişilere göre CD Projekt’in aslında sıfırlama düğmesine bastığı zaman tam da bu zamandı.

Stüdyo başkanı Adam Badowski, Cyberpunk’ın oynanışı ve hikayesinin yenilenmesini talep ederek yönetmenliği devraldı. Önümüzdeki yıl, oyun oynama perspektifi gibi temel unsurlar dahil her şey değişiyordu. The Witcher 3 üzerinde çalışan üst düzey personel, Cyberpunk’ın nasıl yapılması gerektiği konusunda güçlü fikirlere sahipti, bu da Badowski ile çatıştı ve birkaç üst düzey geliştiricinin nihai olarak ayrılmasına yol açtı.

Cyberpunk 2077’de çalışan birkaç kişiye göre CD Projekt’in odak noktasının çoğu dış dünyayı etkilemek oldu. 2018’de sektörün ana ticaret etkinliği olan E3’te oyunun bir parçası sergilendi. Bir göreve çıkan ana karakteri göstererek oyunculara keyifsiz, suç dolu Night City’de büyük bir tur atma şansı verildi.

Cyberpunk 2077 satış rakamları

Hayranlar ve gazeteciler, Cyberpunk 2077’nin hırsı ve ölçeği karşısında büyülendiler. Bilmedikleri şey, demonun neredeyse tamamen sahte olduğuydu. CD Projekt, altta yatan oyun sistemlerini henüz tamamlayıp kodlamamıştı, bu yüzden son üründe arabaya pusu kurma gibi pek çok özellik eksikti. Geliştiriciler, demonun oyunu yapmak için harcanması gereken ayların kaybı olduğunu düşündüklerini söylediler.

Iwiński, personele Cyberpunk 2077’de fazla mesainin zorunlu olmayacağını söylemesine rağmen çalışanlar uzun saatler çalışıyordu. Bir düzineden fazla işçi, yöneticileri veya iş arkadaşları tarafından fazladan saatler ayırma konusunda baskı hissettiklerini söyledi.

Eski ses programcısı Jakubiak, “Günde 13 saate kadar çırpındığım zamanlar oldu -muhtemelen biraz daha fazlası rekorumdu- ve haftada beş gün böyle çalışıyordum.” dedi ve evlendikten sonra şirketi bıraktığını ekledi. “Bu tür maskaralıklar yüzünden ailelerini kaybeden bazı arkadaşlarım var.”

Fazla mesai, oyunun geliştirilmesini daha hızlı yapmadı. Haziran 2019’da E3’te, CD Projekt oyunun 16 Nisan 2020’de çıkacağını duyurdu. Hayranlar sevinçliydi, ancak içeride takımın bazı üyeleri, o zamana kadar oyunu nasıl bitirebileceklerini merak ederek sadece kafalarını kaşıyabildiler. Bir kişi tarihin şaka olduğunu düşündüğünü söyledi. Takımın ilerlemesine dayanarak, oyunun 2022’de hazır olmasını beklediler. Geliştiriciler, oyunun gecikmesiyle ilgili memler oluşturdular ve ne zaman olacağına dair bahisler yaptılar.

Geliştiriciler, özellikleri iptal etmenin ve Cyberpunk metropolünün boyutunu küçültmenin yardımcı olduğıunu ancak ekibin büyümesinin bazı departmanları engellediğini belirttiler.

The Witcher 3, şirkete göre yaklaşık 240 şirket içi personel tarafından yaratılırken, Cyberpunk’ın kredileri, oyunun 500’den fazla dahili geliştiriciye sahip olduğunu gösteriyor. Ancak CD Projekt bu boyuta alışkın olmadığı için, oyunda çalışan kişiler takımlarını sık sık izole ve örgütsüz hissettiklerini söylediler.

Aynı zamanda CD Projekt personeli de yetersiz kaldı. Grand Theft Auto V ve Red Dead Redemption II gibi, genellikle şirketin korumak istediği kalitenin örnekleri olarak gösterilen oyunlar, onlarca ofis ve binlerce kişi tarafından yapıldı.

ABD ve Batı Avrupa’dan gelen göçmenleri işe almanın getirdiği kültürel engeller de vardı. Stüdyo, Polonyalı olmayan kişilerle toplantılar sırasında herkesin İngilizce konuşmasını zorunlu kıldı, ancak herkes kurallara uymadı.

Ertelemeler Başlıyor

Zaman çizelgesi giderek gerçekçi görünmese bile, yönetim gecikmenin bir seçenek olmadığını söyledi. Hedefleri, Cyberpunk 2077’yi Microsoft ve Sony’den 2020 sonbaharında beklenen yeni konsollar duyurulmadan önce piyasaya sürmekti. Bu şekilde, şirket oyunu mevcut PlayStation 4, Xbox One ve PC’de piyasaya sürebilir, ardından yeni nesil konsollar için sürümleri piyasaya sürerek “çift daldırma” yapabilirdi. Eski konsol sürümlerini satın alan kişiler, yenileri çıktığında ücretsiz yükseltmeler alacaklardı. Bazı mühendisler, Cyberpunk’ın, şehrin hareketli kalabalıklar ve devasa binalarla dolu yedi yıllık konsollarda iyi çalışamayacak kadar karmaşık bir oyun olduğunu fark etti. Yönetimin, The Witcher 3 başarılarını gerekçe göstererek endişelerini göz ardı ettiğini söylediler.

Ancak 2019’un sonunda, yönetim nihayet Cyberpunk’un ertelenmesi gerektiğini kabul etti. Geçtiğimiz Ocak ayında şirket, oyunun çıkışını Eylül’e itti. Mart ayında pandemi dünyayı kasıp kavurmaya ve insanları içeride kalmaya zorlamaya başladığında, CD Projekt çalışanları oyunu evlerinden tamamlamak zorunda kaldı. Ofisin konsol geliştirme kitlerine erişim olmadan, çoğu geliştirici oyunun geliştirme sürümlerini ev bilgisayarlarında oynayacaktı, bu nedenle Cyberpunk’ın PS4 ve Xbox One’da nasıl çalışacağı herkes için net değildi. Ancak harici testler, açıkça performans sorunları gösterdi.

Iwiński, Covid-19 kısıtlamaları sırasında ekiplerin evden çalışmasından kaynaklanan iletişim sorunları için “çoğu normalde kabul ettiğimiz dinamikler fakat video görüşmeleri veya e-postalar yüzünden kayboldu” dedi. Oyunun ilk çıkışı Kasım ayına kadar tekrar ertelendi.

Lansman tarihi yaklaştıkça stüdyodaki herkes oyunun zor durumda olduğunu biliyordu ve geliştirmeye aşina olan birkaç kişiye göre daha fazla zamana ihtiyacı vardı. Diyalog parçaları eksikti. Bazı eylemler düzgün çalışmıyordu. Yönetim Ekim ayında oyunun “nihai halini aldığını”, disklere basılmaya hazır olduğunu açıkladığında, hala keşfedilen büyük hatalar vardı. Bitkin programcılar ellerinden geldiğince düzeltmek için çabalarken oyun üç hafta daha ertelendi.

Cyberpunk 2077 nihayet 10 Aralık’ta piyasaya sürüldüğünde, tepki hızlı ve öfkeliydi. Oyuncular, minik ağaçların veya pantolonsuz etrafta dolanan karakterlerin istila ettiği ekranların videolarını paylaştılar ve söz verilen ancak nihai üründe yer almayan özelliklerin listelerini derlediler.

Geliştiriciler, PlayStation mağazasında yeniden bir yer kazanmak için ne yapılması gerektiği net olmasa da, aksaklıkların ve grafik sorunlarının çoğunun düzeltilebileceğini söylüyor. Hayranları geri kazanmak zor olabilir, ancak video oyun dünyasında bir emsal var. Bir uzay simülatörü olan No Man’s Sky gibi oyunlar; Final Fantasy XIV, çevrimiçi bir rol yapma oyunu; ve çok oyunculu bir nişancı olan Destiny, zorlu lansmanlardan kurtuldu ve piyasaya sürüldükten sonra kademeli olarak gelişerek eleştirel beğeni topladı. Son olarak piyasanın umutlu göründüğünü belirtelim. CD Projekt hisseleri, Iwiński’nin mesajından sonra %6 arttı.