Anasayfa Haber Veri Depolama Şeklini Değiştirebilecek ‘Evrensel Bellek’ Teknolojisi Geliştiriliyor

Veri Depolama Şeklini Değiştirebilecek ‘Evrensel Bellek’ Teknolojisi Geliştiriliyor

SSD ve RAM Fiyatları

RAM ve SSD’nin özelliklerini bir araya getiren Evrensel Bellek teknolojisine adım adım ilerliyoruz.

Gönderdiğiniz tüm bu Instagram resimlerinden gelen verilerin bir yerde saklanması gerekiyor ve ürettiğimiz artan dijital bilgi miktarı, hepsini depolamak için artan miktarda enerjiye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. Bilim insanları bu sorunu çözmek için evrensel bellek olarak bilinen, mevcut bellek teknolojisinin en iyi unsurlarını birleştirirken birçok dezavantajı en aza indiren yepyeni bir elektronik bellek hücresi türü geliştirdiler.

 

Bu son çalışmada gösterilen bellek hücresi, elektronların etrafında tünel oluşturması sayesinde enerji verimliliğini artırabilen bir kuantum mekaniği yaklaşımı kullanılarak geliştirildi.

İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nden fizikçi Manus Hayne, “Kolayca değiştirilebilen, sağlam bir şekilde depolanan verilere sahip olan evrensel bellek, yaygın olarak gerçekleştirilemez veya hatta imkansız olarak kabul edilir, ancak bu cihaz bunun tam tersi özelliklerini göstermekte” diyor.

RAM vs. SSD

Günümüz bilgisayarları, telefonları ve veri merkezleri, genel olarak iki tür bellek kullanıyor. Tüm açık uygulamalarınızı ve dosyalarınızı bellekte tutan RAM (Rastgele Erişim Belleği) vardır – süper hızlıdır ve enerji kullanımı düşüktür, ancak güç kesildiğinde depoladığı her şey kaybolur.

Bilgisayarınız çöktüğü için kaydedilmemiş çalışmayı kaybettiyseniz, RAM’in sınırlamalarının farkında olacaksınız. Dinamik RAM veya DRAM, bilgisayarlarda en yaygın kullanılan tür, ancak az miktarda Statik RAM (SRAM) genellikle bilgisayarın ana işlemcisine de ayrılmakta.

Sonrasında flash depolama var: Dosyaları uzun süreli tutabilir – örneğin bir belgeyi veya fotoğrafı dizüstü bilgisayarınıza kaydettiğinizde – ancak RAM’den daha yavaştır ve daha fazla enerji gerektirir. Ayrıca yeni bir cihaza yükseltme yapmadan önce fark etmeseniz de okuma/yazma performansı zamanla azalır.

Evrensel Bellek

Bilim adamlarının burada yapmayı başardıkları şey ise bu iki depolama türünün özelliklerini bir araya getirmek. Şimdilik sadece laboratuvarda olduğundan ötürü kişisel cihazlarımıza girmesi için muhtemelen bir süre beklememiz gerekecek.

Hayne, “İdeal olan, dezavantajları olmadan ikisinin avantajlarını birleştirmektir ve biz de bunu gösterdik,” diyor. “Cihazımız, Evrenin yaşını aşacağı tahmin edilen esaslı bir veri depolama süresine sahip olmasına rağmen DRAM’den 100 kat daha az enerji kullanarak verileri kaydedebilir veya silebilir.”

Araştırmacılar, evrensel belleğinin veri merkezi enerji kullanımını en yoğun zamanlarda beşte bir oranında azaltabileceğini söylüyor. Bu teknoloji hiçbir zaman başlatılması gerekmeyen -kullanılmadığı zamanlarda anında uyku moduna geçen ve tek tuşla çalışmaya devam edebilen- yeni bir bilgisayar türünü de etkinleştiriyor.

Tescillenmiş bir patent ve diğeri de yolda iken bu yeni teknolojiyi elde etmede ticari bir ilgi olduğu ortada ve ilk müşteriler de telefon ve dizüstü bilgisayar üreticilerinden ziyade çok büyük miktardaki verileri saklama ihtiyacı olan teknoloji devleri olabilir.

Yine de potansiyel olarak yeni nesil bir elektronik cihaz, kullanan herkes için faydalı olabilir ve tüm sosyal medya paylaşımlarımız ve Netflix yayınlarının daha az enerji kaynağı tüketeceği anlamına gelir.

Araştırma Scientific Reports’ta yayınlandı.