Anasayfa Haber Intel, Apple M1 Çip ile Kendini Kıyaslayan Bir Sunum Yayınladı

Intel, Apple M1 Çip ile Kendini Kıyaslayan Bir Sunum Yayınladı

Üç ay önce tanıtılan ve oldukça sevilen Apple M1’e Intel tarafından karşılaştırmalı bir yanıt geldi.

Intel, bu hafta paylaşılan yeni bir slayt gösterisinde en yeni 11. Nesil Core işlemcilere sahip dizüstü bilgisayarların Apple’ın özel tasarımlı M1 çipine sahip dizüstü bilgisayarlardan daha üstün olduğunu kanıtlamak için “dikkatle hazırlanmış” karşılaştırmalı testleri kullanıcılara sundu.

Intel, bir PowerPoint sunumunu PDF dosyası olarak dışa aktarmanın, 11. Nesil Core i7 işlemci ve 16GB RAM ile donatılmış bir Windows dizüstü bilgisayarda, aynı görevi 13 inçlik 16GB RAM’e sahip MacBook Pro’da tamamlamaya kıyasla 2,3 kata kadar daha hızlı olduğunu söyledi. Şirket, PowerPoint’in her iki sistemde de yerel olarak çalıştığını da belirtti.

11. Nesil i7 vs Apple M1

Intel ayrıca, Topaz Labs’ın yapay zeka tabanlı fotoğraf büyütme yazılımı Gigapixel AI‘nin, M1 MacBook Pro’ya kıyasla Core i7 sisteminde 6 kata kadar daha hızlı performans gösterdiğini belirtti. Bazı kaynaklar Topaz Labs uygulamalarının Intel işlemcilerindeki donanım hızlandırmadan yararlanmak için tasarlandığını belirterek, “sonuçların gerçek olduğunu” kullanıcılarla paylaştı.

11. Nesil i7 vs Apple M1

Oyun performansına gelince, sonuçlar farklı bir şekilde ele alındı. Intel, Mac’lerin oyun oynamak için ideal olmadığını açıkça söyledi. M1 Mac’lerin Gear Tactics, Hitman 2 ve diğerleri gibi “sayısız” oyun için destekten yoksun olduğunu vurguladı.

11. Nesil i7 vs Apple M1

Intel, bunların yanında bir de “gerçek pil ömrü testi” gerçekleştirdi ve hem M1 MacBook Air hem de 11. Nesil Core i7 işlemciye sahip Acer Swift 5’in, Netflix’i ek sekmeler açık olarak izlerken neredeyse hemen hemen aynı olarak 10 saatlik pil ömrüne ulaştığını belirtti. Teknoloji devi, her iki dizüstü bilgisayarın 250 nit ekran parlaklığına ayarlandığını, MacBook Air’in Safari çalıştırdığını ve Acer Swift 5’in test için Chrome çalıştırdığını söyledi.

Apple’ın web sitesi, ekran parlaklığı %50’deyken Apple TV uygulamasında sürekli olarak 1080p içeriğin oynatılması durumunda M1 MacBook Air’in 18 saate kadar pil ömrüne sahip olduğu bilgisini veriyor. Bunun yanında yine ekran parlaklığı %50’ye ayarlıyken Wi-Fi üzerinden Safari’de 25 sekme arasında gezindiğinizde 15 saate kadar pil ömrü sunulduğu belirtiliyor.

Intel’in yaptığı performans karşılaştırmalarında, pil ömrü testi için MacBook Pro’dan MacBook Air’e geçtiğini ve yapılan tüm testlerin her birinde farklı bir Core i7 işlemci modeli kullandığının da altını çizelim.

Intel, geleneksel dizüstü bilgisayarlardan dokunmatik ekran gibi özelliklere sahip tabletlere ve birden çok harici ekrana kadar her tür cihaza destek sağladıkları için işlemcilerinin yalnızca performansla değil, aynı zamanda duruma göre değişen faktörlere uyum sağlaması açısından kullanıcılar için önemli bir seçenek olduğunu da ekleyerek sunumunu tamamladı. Normalde M1 tabanlı MacBook Air ve 13 inç MacBook Pro yalnızca bir harici ekranı destekliyor, ancak bazı kullanıcılar bu sınırlamanın resmi olmayan bir çözüm olarak DisplayLink adaptörleri ile atlanabileceğini keşfetmişti.

Intel’in bu sunumundan sonra ünlü Apple köşe yazarı Jason Snell, Six Colours web sitesinde paylaştığı yorumunda Intel’in kendi ürünleriyle yaptığı kıyaslamaları “M1 Çip’e yapılan düşmanca karşılaştırma” nitelendirdi. Editör Andrew Freedman ise Intel tarafından yapılan bu sunuma kuşku ile yaklaşılması gerektiği ve objektiflikten uzak olduğunu söyledi.