Anasayfa Video BenQ Zowie XL2546K ve XL2411K Monitör İncelemeleri

BenQ Zowie XL2546K ve XL2411K Monitör İncelemeleri

Bu videomuzda profesyonel oyuncuların ihtiyacını karşılayabilecek seviyede özelliklerle donatılmış olan iki ayrı BenQ Zowie monitörü kıyaslamalı olarak inceliyoruz.

Ekranda hayalet efektler değil de net çizilmiş ve hızlı akan görseller görebilmek oyuncular için çok önemli. Özellikle de milyon dolarlık ödüllere ulaşan oyun turnuvalarında her ekipman en iyi kullanılmak zorunda. BenQ bu turnuvalarda çok popüler bir marka, sponsor olduğu etkinlikler haricinde, sponsor olmasa da bazı özel seri monitörlerini müsabakalarda sık sık görüyoruz.

BenQ Zowie XL2546K Amazon fiyatı için tıklayınız

BenQ Zowie XL2411P Amazon fiyatı için tıklayınız

İncelediğimiz BenQ XL2546K modeli de bu klasmanda, 240 Hz ve 0.5 ms değerler sunan bir monitör. Yanında 144 Hz ve 1 ms ile daha hesaplı ancak pek çok ortak özelliğe sahip olan XL2411K modeline de yer veriyoruz. Böylece almaya niyetlenenler bilgilenirken seçeneklerini daha iyi tanısın istedik.

Ekran Tazeleme Ve Piksel Yenileme

Öncelikle, konuya ilk kez bakanlar için hızlı bir özet geçelim. Monitörün hız hissiyatını yani elinizin altındaki akıcılığını “ekran tazeleme hızı” etkiler. Gözünüzün önündeki görüntünün bulanık değil net olmasını sağlayan en önemli teknik değer ise piksel tepki süresidir. 240 Hz tazeleme hızı monitörün saniyede 240 görüntü karesi çizebildiğini gösterir. Fareyle nişan alırken 60-75-120-144-240 ve 360 Hz hızlar arasında ciddi farklar hissedersiniz.

Piksel tepki süresi ise ekrandaki renkleri veren noktacıkların ne kadar sürede renk değiştirebildiğini belirtiyor. Yani ekran hızlansa da renk değiştirmesi yavaş olduğunda ekranda boyanın sıvanması gibi bir görüntü görebilirsiniz. Bu yüzden piksel hızları da geliştiriliyor ve hareket bulanıklığı, piksellerin geçiş esnasındaki hayalet efektler (Ghosting) ortadan kaldırılıyor. Bu yüzden netlik ile bağlantılı dersek daha iyi anlaşılır.

DynAC+ ise BenQ markasının bulanıklık önleyici teknolojisi ve gerçekten alanında en iyi çalışan teknolojilerden biri. Dynamic Accuracy yani dinamik isabetlilik olarak çevirebileceğimiz bu teknoloji pratikte çok önemli. Özellikle Peek ve Flick Shot denilen oyun tekniklerinde hareket bulanıklığı olmaması önemli. Peek kenardan bakıp ateş etmek, Flick Shot da çok hızlı ve el-göz koordinasyonu, talim ve alıştırmaya bağlı olarak nokta atışı yapmak diyebiliriz. Oyun videolarında dümdüz ileriye bakarken, oyuncunun aniden atlayan bir hareketle bir soldaki, sonra bir sağdaki düşmanı vurması bu Flick Shot’ın örneği diyebiliriz.

DyAC+ Teknolojisi

Test için BenQ XL2546K modelinde DyAC+ teknolojisini açıp kapatarak, hem göz ile, hem ağır çekimde UFO Test olarak bilinen testi yaptık. Ufacık UFO’nun üzerindeki üçlü ışıkların olduğu kısım DyAC+ açıkken ayrı ayrı sayılabiliyor, pikseller birbiri içerisinde erimiyor. Kapalıyken ise sayamıyorsunuz, birbirleri içerisinde kaynıyorlar. Bunun oyundaki pratik faydası, hızlı hareket eden düşman ile duvarı ya da ortamı ayırt edebilmek diyebiliriz.

Özetle 240 Hz olan modelde de, 144 Hz olan modelde de mükemmele yakın bir piksel tepki süresi ve hareket bulanıklığı engelleme var. Bu netlik monitörlerin çözünürlüğü 1080p olmasına karşın karşısında oturup oynarken hissettiğim çözünürlüğü de etkiledi. Daha net ve keskin görüntü sayesinde daha yüksek çözünürlüklü gibi geldi. Bu olumlu bir kullanıcı yanılsaması, halen orada 1920×1080 piksel var ama iyi görünüyor.

Giriş gecikmesi de çok düşük, yani monitörün elektronik aksamı da sizin komutlarınızı hızlı işliyor, sizi geciktirmiyor. 240 Hz tazeleme hızı ile birleşince XL2546K modeli gerçekten de turnuva seviyesinde bir monitör.

TN Panelin Performansı Nasıl?

Bu yüksek hızı sağlamak için TN panel kullanılıyor. Bu panel türünün kötü bir ünü var, ancak bu kötü ünü kesinlikle hak etmiyor. Ucuz otobüs ekranlarında kullanılan ve sağdan-soldan görünmeyen TN paneller ile günümüzün oyuncu monitörlerinde kullanılan TN paneller arasında en ufak bir benzerlik yok diyebiliriz. Tam karşıdan bakıldığında ve renk ölçümü yapıldığında TN panel için fantastik derecede iyi renkler ve geniş görüş açısı görüyoruz. Ancak IPS ve VA seviyesinde değil, 45 dereceden sonra solma başlıyor ve TN karakteristiği olan görüş açısı eleştirisi işin içine giriyor.

Öte yandan bu ufak ekranların tam karşısında oturup oyuna kilitleniyoruz. Oyuncular için ekrana tam hakimiyet sağlayan ideal bir ekran boyutu bu. Üstelik renkler de dediğimiz gibi TN olduğunu her zaman hissettirmiyor. Movie modundaki renkleri beğenmesem de Gaming ve FPS modlarındaki görüntüde çok rahat hissettim. Genel olarak VA ve IPS’e göre kontrast yani renk karşıtlığı oranları da daha zayıf ancak oyun modlarında hareket kilitlendiğinizde bunu pek hissetmiyorsunuz. Eski TN panellerdeki gibi çamaşır suyuyla yıkanmışçasına ağartılmış ve solgun renkler yok. Bunu da zaten yazılım ve ölçüm donanımı ile doğruluyoruz.

BenQ XL2546K için 93.9% sRGB,  67.5% Adobe RGB ve 71.2% DCI P3 Gamut Coverage 100.9% sRGB, 69.5% Adobe RGB, 71.5% DCI P3 Gamut Volume ölçtük.

BenQ XL2411K için 92.1% sRGB, 66.9 Adobe RGB, 71.6% DCI P3 Gamut Coverage, 105.8% sRGb, 72.9% Adobe RGB, 74.9 DCI P3 Gamut Volume değerlerini gördük.

Bunlar dediğimiz gibi TN için fazlasıyla iyi değerler, ancak bu monitörlerde profesyonel fotoğraf ve video kurgu için aradıklarımızı elbette göremiyoruz.

Ergonomi

Ergonomik olarak baktığımızda bütün beklentilerimizi karşılıyor. Yükseklik ayarı 15.5 cm, sola ve sağa 45 derece, öne 5, arkaya 20 derece ayarlanabiliyor. VESA 100×100 desteği, kablo yönetimi, üstte taşıma kulpu var. XL2546K modelinde kulaklık askısı bile var. Sade ve şık bir kasa, BenQ Zowie logosu, siyah ve kırmızı seçimiyle güzel bir kasa kontrastı var.

Çerçeveleri normal kalınlıkla olan kasalar arasında bu çerçeve kalınlıkları bakımından ufak bir fark var. Ancak ışık sızması, bulutlanma, ölü piksel gibi sorunlar ile karşılaşmadık.

Sonuç Değerlendirmesi

Bütün bunlara ek olarak FreeSync açabilir, G-Sync uyumlu olan teknoloji ile yırtılma ve takılmalar olmadan oyunlarda ideal bir deneyim yaşayabilirsiniz. Özellikle XL2546K modeli rekabetçi oyunculuk için sizi turnuvaya hazır hale getirecek bir model ve Editör’ün Seçimi ödülü almaya hak kazanıyor.

XL2411K modelinde abisinde olan S-Switch kablolu OSD kumandası yok ancak takacak yuva var. Arka joystick ile ayarlama kolay olsa da bu kumandaya alışınca insan arıyor. Oyunda Black Equalizer’ı karanlık bir bölüme girerken açmak ya da FPS modları arasında geçmek arkaya uzanmadan daha rahat. Ayrıca yan gölgelikler de SHIELD yani kalkan adında ve sadece üst modelde var. Bunlar yan ışığa karşı gölgelik, kafede ekrana bakanlara karşı da engelleyici olarak faydalı.

XL2411K modeli 144 Hz ve hayaletlenmeye karşı DyAC+ ile yine çok iyi bir seçenek. Ancak doğal olarak birkaç özelliği abisi kadar üst seviyede değil. Her iki monitörde de piksel tepki süresini iyileştirici Advanced Motion Acceleration ayarı var. Ancak bu ve benzeri teknolojilerin az açılması çok az Ghosting, fazla açılması Inverse Ghosting problemlerine yol açabilir, orta ayar bizce doğru karar.

BenQ ZOWIE XL2546K 240Hz DyAc+ 24.5 inç Espor Oyuncu Monitörü Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız

BenQ ZOWIE XL2546K 240Hz DyAc+ 24.5 inç Espor Oyuncu Monitörü Fiyat Bilgisi İçin Tıklayınız