Anasayfa Haber Intel Xe HPG Ekran Kartı 23 Mart’ta Tanıtılabilir

Intel Xe HPG Ekran Kartı 23 Mart’ta Tanıtılabilir

Intel Xe HPG

Merakla beklenilen Intel Xe HPG ekran kartı için geri sayım sürüyor.

Intel, yeni Xe HPG ekran kartını çok yakında tanıtacak gibi gözüküyor. Şirket geçtiğimiz günlerde eski Xe LP çipinin eriyip yeni Xe HPG olarak ortaya çıktığı bir video paylaştı. HPG’nin Yüksek Performanslı Oyun anlamına geldiğini ve Intel Xe DG2 kartlarının bu yıl içerisinde çıkmasının beklendiğini de belirtelim.

Videocardz, videoda Xe HPG yongası çözülürken görünen ikili kodun bir bölümünü vurguluyor. Kod çözüldüğünde ise xehpg.com adresine ve 26 Mart’ta başlayacak olan Xe HPG Scavenger Hunt’a götüren bir IP adresinin ortaya çıktığı ifade edilmiş. Önümüzdeki Cuma site düzgün bir şekilde yayına girdiğinde, girilmesi gereken gizli kodu nerede bulacağımız ise belirsiz. Öte yandan, bunun 23 Mart tarihindeki Intel Unleashed web yayınında bir yerde saklanacağı düşünülüyor.

Yeni ayrık grafik kartının en üst sürümü olması beklenen Intel Xe HPG’nin 512 EU (Yürütme Birimi) sürümü Geekbench veritabanında ortaya çıkmıştı. Farklı yürütme birimi sayıları ile altı Intel Xe-HPG ekran kartının beklendiğini de hatırlatalım. Intel’in yürütme birimleri kabaca NVIDIA CUDA çekirdeklerine ve AMD RDNA 2 çekirdeklerine benzese de tam olarak aynı değil.

Her yürütme biriminin içinde saat döngüsü başına dört kayan nokta veya tamsayı işlemi işleyebilen bir çift aritmetik mantık birimi (ALU) mevcut. Bu da onları sekiz akış işlemcisine/CUDA çekirdeğine/RDNA 2 çekirdeğine benzer bir hale getiriyor. Dolayısıyla, 512 EU ile 4.096 potansiyel FP32 elde edilebilecek. Bunun NVIDIA’nın grafik çekirdekleri olarak adlandırdığı şeye eşdeğer olduğunun altını çizelim.

Diğer taraftan Geekbench, oyun performansı konusunda çok etkili değilken ilginç olabilecek maksimum bir saat hızı rakamı veriyor. Xe HPG 1,8 GHz‘de düz performans açısından kendisini Radeon RX 6700 XT ve GeForce RTX 3060 Ti civarında bir yere koyacak şekilde 14.75 TFLOP ham işlem gücü sağlama potansiyeline sahip. Listede ayrıca 12.6 GB grafik belleği gösteriliyor ve Intel yeni karta makul miktarda VRAM doldurabileceğini ima ediyor.

400-500 dolar aralığında bir fiyatla çıkması beklenilen Intel ekran kartları, bu fiyata NVIDIA ve AMD ile aynı oyun kare hızlarına çıkarsa iyi bir başlangıç yapacak diyebiliriz.