Anasayfa Haber 7nm Intel Meteor Lake İşlemciler 2023’te Piyasada

7nm Intel Meteor Lake İşlemciler 2023’te Piyasada

Intel’in yeni nesil 7nm Meteor Lake işlemcileri modüler x86 mimarisi ve EUV işlem düğümüne dayalı olarak 2023’te piyasaya çıkacak.

Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger, bugünkü Intel Unleashed: Engineering the Future etkinliğinde 7nm teknolojisi hakkında birkaç büyük duyuru yaptı ve şirketin 7nm ürünlerinde dayanılmaz bir gecikmeye neden olan ana sorunları çözdüğünü belirtti. Sonuç olarak Intel, bu yılın ikinci çeyreğinde masaüstü bilgisayarlar için ilk 7nm işlem çipi olan Meteor Lake’in tasarımını bitirecek ve ilk yongaları da 2023’te müşterilere gönderecek. Intel ayrıca 2023’teki veri merkezi işlemcileri olan 7nm Granite Rapids’i de hazırlayacağını açıkladı.

Intel, 7nm işlemci sorunlarının 7nm üretim sürecindeki bir dizi adımda yer alan zorluklardan kaynaklandığını ve bu adımlar dizisini yeniden tasarlamak ve tasarım akışını basitleştirmek için EUV üretimine daha fazla ağırlık verdiklerini söylüyor.

Öte yandan Intel her ne kadar 7nm süreciyle ilgili sorunları ele almış ve 2023’teki ürünlerinin çoğunun 7nm düğümüne dayalı olacağını söylese de, geciken üretim programı şirketi rakip tesislerin gelişmiş üretim teknolojileri üzerine inşa edilen yongalarla doğrudan rekabet etmek zorunda bırakacak. Bunun bir sonucu olarak Intel, 2023’te çıkacak olan bazı önemli işlemci modelleri için CPU çekirdeklerinin üretimini de dış kaynaklara yaptıracak.

Intel, dış kaynaklı çekirdeklere sahip olacak CPU’larının ayrıntılarını paylaşmadı, ancak şirket, Meteor Lake işlemcilerinin 7nm işlemine dayandığını ve şirketin Foveros tasarımına sahip olduğunu paylaştı. Bu teknoloji, Intel’in Lakefield yongalarında gördüğümüz gibi, çipleri üst üste yığma mantığıyla üretilen 3D işlemcilerin üretilmesini mümkün kılıyor.

Meteor Lake yongalarının Intel’in Ocean Cove ve Gracemont çekirdeklerinin bir kombinasyonuyla geldiği düşünülüyor, bu da Alder Lake’de bulunan hibrit düzenlemeyi 3 boyutlu olarak izleyecekleri anlamına geliyor. Linux donanım etkinleştirme kodu Meteor Lake için çoktan ortaya çıkmıştı, bu bağlamda Intel’in tasarım sürecinin epey eskiye dayandığını söyleyebiliriz.

3D İşlemciler

3D yığılmış tasarım, Intel’in kendi 7nm çekirdeklerini kullanmasına veya TSMC veya Samsung gibi üçüncü taraf bir üretim tesisinden alınan bir işlem düğümüne dayalı çekirdek değiştirmesine izin verebilir, ancak Intel dış kaynak kullanımı stratejisi hakkında henüz herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Intel’in ilk 7nm sunucu CPU’ları (Granite Rapids), 2022’deki bir yol haritasını gösteren sızıntının aksine 2023’te gelecek. Bu, Intel’in gözden geçirilmiş zaman çizelgesine uyan bir tarih.

Her iki durumda da bu zaman çizelgesi, AMD’nin EPYC veri merkezi yongalarıyla devam eden ilerleyişi karşısında endişe verici -AMD’nin yol haritaları, 2022’nin sonundan önce piyasaya çıkacak 5nm Cenova işlemcilerinin ana hatlarını ve 2023’te piyasaya sürülecek veri merkezi ürünlerinden bazılarını gösteriyor. Yine bu dış kaynaklı yongaların yalnızca aynı Granite Rapids paketine takılan çipler mi yoksa tamamen farklı yeni modeller olarak mı geleceğini söylemek zor.