Anasayfa Oyun PlayStation 5 Pulse 3D Kablosuz Kulaklık İncelemesi

PlayStation 5 Pulse 3D Kablosuz Kulaklık İncelemesi

PlayStation 5 ile beraber piyasaya sürülen Pulse 3D kulaklık modeli inceleme konuğumuz oldu.

Pulse 3D ile ilgili dikkatimi çeken ilk şey kontrol tuşları oldu. Aslına bakarsanız Bluetooth destekli kulaklıklar dışındaki tüm kulaklıkları kolayca PS5’e bağlayabilir ve oyun oynayabilirsiniz. İster konsolun üzerindeki portlardan kablosuz bağlayın, isterseniz de Dualsense üzerindeki jak girişinden bağlayın. Yani bu alanda seçimler konusunda çok özgürsünüz.

PlayStation 5 İncelemesi

Yurt dışında 100 dolar tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan Pulse 3D tasarımını en çok beğendiğim kulaklardan biri oldu. Elbette fiyatlar konusunda stok durumlarını takip etmek son derece yararlı olacaktır. Çünkü hem PlayStation 5’in kendisi hem de aksesuarları süregelen üretim sıkıntılarından dolayı belli aralıklarla stokta bulunabiliyor.

Pulse 3D Tasarım Özellikleri

Tasarım açısından son derece güzel görünen Pulse 3D, PlayStation’ın beyaz ve siyah tonlarıyla uyum gösteriyor. Kulak, dışta beyaz, içte siyah bir kafa bandıyla birbirine bağlanan mat siyah plastikten oluşuyor. Kafa bandı, çoğu kafa boyutuna otomatik olarak uyan yaylı, yastıklı bir süspansiyona sahip ve suni deri kaplı kulak yastıkları son derece konforlu bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Kulaklığın tüm kontrolleri ise sol tarafa yerleştirilmiş. Benim denediğim kulaklıklarda güç tuşu genelde basılı tuttuğunuzda cihazı açarken, Pulse 3D’de standart bir açma kapama tuşu tercih edilmiş. Tuşu ileri doğru ittirdiğinizde tatmin edici bir “click” sesinin ardından kulaklığın üzerindeki LED PlayStation mavisiyle yanmaya başlıyor.

Pulse 3D Mikrofonlar

Kulaklığın mikrofonları bir Sony klasiği olarak ahizenin içerisine gömülü. Tasarım açısından hoş bir tercih olmakla birlikle, özellikle rekabetçi oyuncular gürültü engelleme özelliğine sahip ayrı parça olarak dışa uzanan mikrofonlar görmek isteyebiliyorlar.

Daha önce incelemiş olduğum ve PS5 için özel üretilen Steelseries Arctis 7P’nin mikrofon performansını düşündüğümde hak vermemek mümkün değil. Ama şunu da hatırlatmam lazım. Şu anda piyasaya eli yüzü düzgün kablosuz bir kulaklık almak istediğiniz genel olarak fiyatları Pulse 3D ile benzer seviyelerde. Artic 7P çok üst düzey bir donanım ve PlayStation 5’e çok yakışıyor ama fiyatı Pulse 3D’nin iki katından daha fazla.

Kulaklığın üzerindeki kontrol tuşlarından devam edersek… 3.5 mm jak girişi ve Tip-C bağlantı yuvası dikkat çeken detaylar arasında. Sony’nin kulaklık modellerinde uzun süredire Tip-C kullanıyor olması benim çok hoşuma gidiyor. Böylece evde kulaklık şarj kablosunu kaybettiğinizde yeni bir micro-USB kablo aramakla uğraşmıyor, gidip evdeki herhangi bir Tip-C kabloyu kulaklığı şarj etmek için kullanabiliyorsunuz.

Pulse 3D’nin üzerindeki diğer önemli kontrol tuşları ise şu şekilde: sessize alma tuşu, ses kontrol tuşu, mikrofona giden sesinizi duymanızı sağlayan ses monitörü tuşu ve grup sesi tuşu. Grup sesi tuşunun kulaklığın üzerinde olması yine güzel bir detay çünkü bu sayede oyun ile arkadaşlarınızın arasındaki ses dengesini kolayca sağlayabiliyorsunuz. Normalde bu ayarı yapabilmek için oyuna ara vermeniz, ilgili menüye girmeniz ve ses dengesini ayarlamanız gerekiyor.

Neredeyse Tüm Cihazlar ile Uyumlu

Gelelim bağlantı özelliklerine… Normalde Pulse 3D, PlayStation 5 ile çalışması için tasarlanmış bir kulaklık. Zaten üzerindeki kontrol tuşlarından bunu anlayabiliyorsunuz. Yetmediyse sol ahizenin kenarında minik bir PS logosu bize bu kulaklığın ait olduğu yeri gösteriyor. Yine de bunlar efektif cihazlar, bunu unutmayın. Pulse 3D’yi kablosuz vericisini PC’ye veya Mac’e bağladığınız taktirde bu platformlarda da kullanabiliyorsunuz. Eğer 3.5 mm jak girişini kullanırsanız da Nintendo Switch’ten mobil cihazlarınıza kadar tonla yerde kullanabiliyorsunuz.

Pulse 3D ve 3D Tempest Ses Teknolojisi

Şimdi fark ettiyseniz bu kulaklığın isminin Pulse 3D olmasının bir nedeni var. O da PlayStation 5 ile beraber tanıştığımız yeni teknolojiler. Sony yeni nesil konsolunda Dualsense ve 3D Tempest gibi oyun deneyimini bir adım öteye götürmeyi amaçlayan teknolojiler sunuyor. Ayrıca bu özellikleriyle de rakiplerinden kendini ciddi bir şekilde ayırıyor.

1960’larda, evet çok geri gittik… Bu dönemde bir Beatles albümünü kulaklıkla dinlemek istediğinizde size sadece tek kanallı bir ses veriliyordu. Yani sağ kulaklıkta ne duyuyorsanız, sol tarafta da onu duyuyordunuz. Günümüzde ise müzik genellikle stereo olarak kayıt ediliyor böylece iki kulaklık da farklı sesleri size sunabiliyor.

Surround dediğimiz olaysa basit olarak, monoda 1, stereoda 2 olan ses kanallarının sayısını arttırmaktan ibaret. Genelde 5.1 ve 7.1 kurulumlarıyla karşımıza çıkarken kapsayıcı bir ses tecrübesi sunabiliyor.

3D Ses teknolojisi ise aslında surround’un yeniden yorumlanması diyebiliriz. Ekranın sağ ve sol tarafındaki eyleme karşılık gelen sesi çıkarmak için hoparlör kullanmak yerine, birçok farklı kaynaktan dijital olarak ses girdisi üretmek için nesne tabanlı uzamsal ses kullanır.

Mesela bir oyunda yağmur yağıyor diyelim. Normalde yağmurun kaynağına yaklaştıkça sesin ayarlanması gerekiyor. Diğer türlü gerçek bir derinlik ilüzyonu yaratmanız mümkün olmayacaktır. 3D ses ise farklı bir yönteme başvuruyor. Konumuzu algılayabilmeniz için düşen yağmur damlalarının seslerini tek tek simüle ediyor.

Kısaca 3D Tempest ses teknolojisi PS5 donanımı tarafından üretiliyor ve siz hangi ses cihazınızı bağlarsanız bağlayın bu durum değişmiyor. Yani aslında her kulaklık 3D Tempest’i destekliyor. Bu noktada Sony’nin belli kulaklıklarla oyuncuları sınırlamıyor oluşu son derece güzel. Yine de Pulse 3D gibi kulaklıklar bu teknoloji ile tam uyumlu olduğu için çok daha iyi deneyim elde ediyorsunuz.