Anasayfa Haber Bitcoin Madenciliği İçin Elektrik Santrali Satın Aldılar

Bitcoin Madenciliği İçin Elektrik Santrali Satın Aldılar

Bitcoin Madenciliği

ABD’nin New York şehrinde uzun zaman kapalı kalan Greenidge elektrik santralinin son üç yıldır Bitcoin madenciliği için çalışması tepkilerin odağı haline geldi.

Kripto para piyasasının uçuş yaşadığı 2021 yılı, farklı olaylarla geçmeye devam ediyor. Şu ana kadar çeşitli araçlarla kazım yapıldığını duymuştuk ancak Bitcoin madenciliği için bir elektrik santralinin kullanılması, yaşanan tüm gelişmelerden çok daha ilgi çekici. New York’da yer alan ve uzun zamandır faaliyet göstermeyen Greenidge elektrik santrali, yeniden çalışmaya başladı. İşin ilginç yanı bu santral, eski halinden farklı olarak, elektrik üretimini on binlerce madencilik cihazını çalıştırmak için yapıyor. Bitcoin kazmak amacıyla doğaya zararlı gazların salınması insanlar tarafından tepkiyle karşılanırken, Tesla’nın Bitcoin ile ödeme kabul etmemesinin ana sebeplerinden biri de bu durumdan kaynaklanıyor.

Özel sermaye şirketi Atlas Holdings, New York’un kuzeyindeki terk edilmiş Greenidge elektrik santralini 2014 yılında satın aldı. Tesis, bu tarihten önce iflas etmiş ve çalışma izinlerinin iptaliyle birlikte kullanıma kapatılmıştı. Atlas Holdings ise bu santrali tekrardan çalışır bir hale getirmek için 65 milyon dolar harcama yaptı ve 2017 yılında yeniden kullanıma açtı. Şirket, iki yıl boyunca Bitcoin madenciliğinin santralle uyumlu bir şekilde nasıl yapılacağını araştırıp, çeşitli testler gerçekleştirdi. Madencilik projesi hayat geçince Greenidge elektrik santrali, standart elektrik şebekesine güç sağlamak yerine Bitcoin kazımı yapmanın gerektireceği elektrik ihtiyacına odaklandı. Haliyle tepkiler de tam bu noktada oluştu.

Çok Kârlı Ancak Doğaya Zararlı

Bitcoin Madenciliği

Greenidge elektrik santrali günümüzde Bitcoin kazım hedefini artırmaya çalışıyor. Projenin yönetim kurulu, bu yılın sonunda Bitcoin madenciliği yapan 18.000 özel makineye sahip olmayı planlıyor. Tesise alan genişletme izini de verilirse bu sayıya 10.500 tane daha ekleneceği tahminler arasında. Projeye yapılacak tüm takviyeler tamamlandığında, santral gücünün yüzde 79’u sadece Bitcoin kazımına ayrılmış olacak ki bu çok büyük bir enerji kullanımına tekabül ediyor. Farklı kaynaklardan paylaşılan verilere göre, Şubat 2020 ile Şubat 2021 arasında santralin sağladığı enerjiyle Bitcoin başına 2869 dolar maliyet harcanarak yaklaşık 1186 Bitcoin kazıldı. Bügün bir Bitcoin’in 48.858 dolardan işlem gördüğünü de belirtelim.

Diğer bir taraftan Greenidge elektrik santrali yakınında yaşayan kişiler, çevre kirliliğinden dolayı oldukça mutsuzlar. Ayrıca, projeye alan genişleme izninin verilmesi halinde kirlilik seviyesinin artmasından da korkuluyor. Zira bu tip fosil yakıtla çalışan elektrik üretim tesisleri, ekolojik dengeye büyük zarar vermekte. Bazı çevreci gruplara göre bu durum, New York yasasına aykırı ve hiç etik değil. Konuyla alakalı dava sürecinin başlatıldığı da söyleniyor. Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.