Anasayfa Haber NASA’nın Artemis Planları Uzay Giysisi Nedeniyle Gecikecek

NASA’nın Artemis Planları Uzay Giysisi Nedeniyle Gecikecek

Artemis uzay giysisi

NASA, Artemis misyonları için gerekli olan uzay giysisi sorunu nedeniyle planlarını erteleyecek gibi gözüküyor.

NASA, 2024 yılına kadar insanları tekrar Ay‘ının yüzeyine göndermeyi amaçlamış durumda. Öte yandan bu plan 2024 içerisinde gerçekleşmeyecek gibi gözüküyor. NASA Genel Müfettişlik Ofisi, geçen hafta Artemis misyonları için gerekli olan yeni nesil uzay giysilerinin en erken 2025 yılına kadar kullanılamayacağını belirten bir rapor yayınladı. Bununla birlikte, şimdiye kadar geliştirilmesi yaklaşık 1 milyar dolara mal olan uzay giysileri sorunlarla karşılaştığından, duyuru daha fazla gecikme için de kapıyı açık bırakıyor.

Yeni nesil NASA uzay giysileri xEMU olarak biliniyor ve NASA Genel Müfettişlik Ofisi, Kasım 2024 yılının hedef olarak kalmasına rağmen, bu hedefe ulaşmak için önemli zorluklar olduğunu söylüyor. Uzay giysisi geliştirmeyle ilgili sorunlar arasında, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda çalışacak bir gösteri versiyonu ve bir çift ay uçuş giysisi de dahil olmak üzere prototip giysilerin tesliminde 20 aylık bir gecikme vardı. Rapor, gecikmelerin nedenini pandemi ve teknik zorluklar olarak gösteriyor.

Şu anda NASA, yeni nesil uzay giysilerinin en erken Nisan 2025 tarihine kadar uçuşa hazır olmayacağını bekliyor. Gecikme, projeye halihazırda 1 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığından, uzay giysilerinin maliyetini de önemli ölçüde artırdı. Genel Müfettişlik Ofisi, tek başına uzay giysilerindeki gecikmenin, Kasım 2024 hedefinin mümkün olmadığı anlamına geldiğine inanıyor.

Artemis programının gecikmeler yaşayan tek yönü sadece uzay giysisi de değil. Görevler için gereken diğer bileşenlerdeki önemli gecikmeler, Uzay Fırlatma Sistemi roketi ve Orion mürettebat kapsülü ile ilgili sorunları barındırıyor. Görev için Ay’a iniş aracının geliştirilmesindeki bir diğer önemli gecikme de 2024 görevinin lansmanını etkiliyor.

Ay’ı keşfetmek için tabii ki yeni uzay giysileri gerekiyor. Yeni giysiler Astronotlara gelişmiş hareketlilik, gelişmiş esneklik ve gelişmiş iletişim sunacaklar. NASA ayrıca uzay giysisinin daha geniş bir astronot yelpazesine uyacağını söylüyor.