Anasayfa Haber BRICS Uzay Ajansları, Uydu Verilerini Paylaşmak Üzere Anlaştı

BRICS Uzay Ajansları, Uydu Verilerini Paylaşmak Üzere Anlaştı

brics uydu veri paylaşımı

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, BRICS ülkelerinin uzay ajansları, uzaktan algılama uydu verileri paylaşımında işbirliğine gidilmesini öngören anlaşmaya imza attı.

İdarenin açıklamasına göre; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika uzay ajanslarının liderleri, video konferans aracılığıyla gerçekleştirdikleri toplantı sırasında güncellenen faaliyetlerini paylaştı ve BRICS Uzaktan Algılama Takım Uydularına İlişkin İşbirliği Anlaşması’nı imzaladı.

Anlaşma, BRICS uzay ajanslarının, veri paylaşım mekanizması olarak çalışacak bir “sanal uzaktan algılama takım uydusunu” ortaklaşa şekilde inşa etmesini sağlayacak.

çin uydu

İdare ayrıca, inşa edilecek olan uzaktan algılama veri paylaşım mekanizmasının, BRICS uzay ajanslarının iklim değişikliği, afetler ve çevre koruma gibi ortak zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olacağını belirtti.

Takım uydu sistemi, BRICS uzay ajanslarının katkıda bulunduğu mevcut uydulardan oluşuyor. Takım içinde Brezilya ve Çin tarafından ortaklaşa geliştirilen CBERS-4, Rusya’nın Kanopus-V tipi, Hindistan’ın Resourcesat-2 ve 2A, Çin’in Gaofen-6 ve Ziyuan III 02 uyduları yer alıyor.

BRICS uzay ajansları, Brezilya Uzay Ajansı, Rusya’nın devlet uzay kuruluşu Roscosmos, Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü, Çin Ulusal Uzay İdaresi ve Güney Afrika Ulusal Uzay Ajansı’ndan oluşuyor.

Kaynak: Xinhua Haber Ajansı Türkçe Servis