Anasayfa Haber Seagate, 30 TB Kapasiteli 2. Nesil HAMR HDD’ler Geliştiriyor

Seagate, 30 TB Kapasiteli 2. Nesil HAMR HDD’ler Geliştiriyor

2. Nesil HAMR teknolojisiyle birlikte 30 TB ve hatta 50 TB gibi yüksek kapasiteli sabit disklerin üretimi mümkün olacak.

Seagate, yıllardır ısı destekli manyetik kayıt (HAMR) teknolojisinin üzerinde duruyor ve belirli müşterilere yeni teknolojiye ait sabit diskler gönderdiler. Ancak görünüşe göre ilk nesil HAMR tabanlı HDD’ler yüksek hacimli üretime girmeyecek ve son tüketicilere ulaşmayacak. Şirket, bunun yerine ikinci nesil HAMR sürücüleri kitlesel pazara sunmayı planlıyor.

Seagate’in CFO’su Gianluca Romano, “Geçen yıl Aralık ayında satmaya başladığımız 20 TB’lık bir HAMR disklerimiz var. Bunları sadece ana müşterilerimize yetecek kadar ve onları tanımaları için üretiyoruz.” diyor. Öte yandan 30 TB civarında kapasiteye ulaşacak ikinci nesil HAMR diskler geliştiriliyor ve Seagate bu sürücülerin üretimine odaklanacak.

Yeni nesil HAMR platformunun ne zaman piyasaya çıkağı belli değil. Yine de şirketin 2025 sonlarına kadar 50 TB kapasiteli HDD’ler sunmayı planladığını belirtelim. Yani 30 TB kapasiteli sabit diskler bundan bir süre önce piyasaya çıkacak ve 2023 yılında bekleyebiliriz.

Seagate 20 TB HAMR HDD

Seagate’in HAMR teknolojisi, HDD’lerin alan yoğunluğunu önemli ölçüde ve oldukça hızlı bir şekilde artırmasını sağlıyor. Dokuz plakalı modern 20 TB HDD’ler, yaklaşık 1.116 Tb/inç2 alan yoğunluğuna sahip. Seagate, HAMR teknolojisinin 100 TB 3,5 inç HDD’leri mümkün kılmak için 2030’a kadar 6 Tb/inç2’ye kadar çıkabileceklerini, 2,6 Tb/inç2’ye kadar alan yoğunluğu sunabileceklerini düşünüyor. Ancak HAMR ile yeni okuma/yazma kafaları gerekiyor ve aynı zamanda yeni medya gerektiriyor.

Hem Toshiba hem de Western Digital, sınıfının en iyisi ürünleri için enerji destekli manyetik kayıt teknolojilerini kullanıyor. Seagate’in 18 TB HDD’si ise oldukça verimli olduğu kanıtlanmış, ancak geride kaldığına inanılan PMR ve TDMR teknolojilerine güveniyor.