Anasayfa Haber Alder Lake Mobilde Daha Güçlü Xe GT3 iGPU’lar Kullanılabilir

Alder Lake Mobilde Daha Güçlü Xe GT3 iGPU’lar Kullanılabilir

Bazı 12. nesil Alder Lake mobil işlemcilerde masaüstü sürümlerden çok daha güçlü entegre Xe grafik birimleri tercih edilebilir.

Intel, hibrit teknolojisini kullanan Alder Lake mimarisini hem masaüstü hem mobil platformda kullanacak. Komachi_Ensaka ise mobil Alder Lake çiplerinin içindeki entegre grafikler hakkında daha fazla fikir sahibi olmamızı sağlayan yeni bir çekirdek önyükleme yaması keşfetti.

Mavi ekip, Alder Lake için Gen12 Xe LP grafik motorunu Intel 7 üretim süreciyle üretecek. Mevcut verilere göre masaüstü Alder Lake-S işlemciler için yalnızca GT1 birimine bağlı kalabilir. GT1 çözümü, şimdi Vektör Motorları (Vector Engines) olarak adlandırılan 32 yürütme birimine (EU) sahip.

Ancak Alder Lake-M, işlemcinin modeline bağlı olarak üç adede kadar farklı iGPU çözümü kullanabilir. Ortaya çıkan yeni yamada GT1, GT2 ve GT3 birimlerini referans alınıyor. GT1’in 32 yürütme birimine sahip olduğunu zaten biliyoruz. Bu da GT2 ve GT3’ün 96 yürütme birimine kadar destek sunacağı anlamına gelmekte.

Masaüstü Alder Lake-S işlemcilerinin yalnızca GT1 birimini kullanmasının arkasındaki ana sebep ise tüketicilerin işlemcileri genelde harici ekran kartlarıyla birlikte tercih etmesi diyebiliriz. Ayrıca mobil platformda kullanılacak grafik çözümlerini Iris Pro ve Iris Plus isimleriyle görebiliriz.

Ek olarak, Alder Lake-M serisinin en iyi performans gösteren mobil yongalar olmadığını hatırlatalım. Bu seri yalnızca 9W TDP ile yapılandırılacak. Ayrıca maksimum iki performans (Golden Cove) çekirdeği ve sekiz verimlilik (Gracemont) çekirdeğine yer verilecek. Hatırlarsanız Alder Lake-P ve Alder Lake-M serisi mobil işlemcilerle ilgili bazı detaylardan bahsetmiştik.

Intel, Alder Lake platformunu 2021 yılının son aylarına doğru piyasaya sürecek. Bununla birlikte, masaüstü ve mobil sürümlerin aynı anda piyasaya çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz.