Anasayfa Haber Gigabyte Z690 Anakartın Detaylı Özellikleri Ortaya Çıktı

Gigabyte Z690 Anakartın Detaylı Özellikleri Ortaya Çıktı

Gigabyte’ın LGA1700 soketli Alder Lake işlemciler için üretmiş olduğu Z690 Aorus Elite AX, DDR4 bellek desteği sunuyor.

Intel Alder Lake işlemcilerin çok yakında geleceğini belirtmiştik ve şirket tarafından ilk resmi görsel paylaşılmıştı. Öte yandan anakart üreticileri, işlemci lansmanına hazırlık olarak ürünlerini perakendecilere göndermeye başlıyor. HXL ise Gigabyte’ın Z690 Aorus Elite AX DDR4 anakartının teknik özelliklerini paylaştı.

Gigabyte Z690 Aorus Elite AX DDR4, görsele bakılırsa standart bir ATX form faktöründe gelecek. Bu anakart Z690 yonga setine dayanıyor ve Intel’in sunduğu tüm özelliklerle birlikte sunacak. Beklediğimiz gibi, yeni hibrit yongaları takmak için büyük yapıdaki LGA1700 soket yapısına sahip.

Z690 Aorus Elite AX modeli hız aşırtma konusunda başarılı olacak gibi görünüyor. Gigabyte, bu anakartını 70A güç aşamalarına sahip 16+1+2 fazlı bir güç dağıtım alt sistemi ile donattı.

Adından da anlaşılacağı gibi, bu anakart DDR5 yerine DDR4 desteğiyle birlikte geliyor. Geçmiş EEC listelerine bakarsak, aynı anakartın DDR5 bellek desteği modeli sunan modeli de piyasaya çıkacak. Tekrar hatırlatmak gerekirse, Alder Lake platformuyla hem DDR5-4800 hem de DDR4-3200 bellek desteği yerel olarak sunulacak. Aradaki performans farkı ise kısa bir süre sonra yapılacak testlerle anlaşılacak.

Gigabyte Z690 Aorus Elite AX DDR4 ayrıca PCIe 5.0 desteği ile birlikte geliyor. Ancak yalnızca birincil PCIe genişletme yuvasının PCIe 5.0 x16 standardına uygun olduğu görülüyor. Diğer iki PCIe genişletme yuvası muhtemelen PCIe 4.0’a bağlı kalacak.

Depolama kısmında büyük soğutma bloğunun altında pasif olarak soğutulan dört adede kadar M.2 PCIe yuvası mevcut. Bunun yanında altı adet SATA III bağlantı noktası kullanılıyor. Ek olarak, bu anakartta hem Ethernet hem de Wi-Fi 6 bağlantısı sunuluyor.

Intel 12. nesil işlemciler ve 600 serisi yonga setleri için son söylentiler 4 Kasım’a işaret ediyor. Yani önümüzdeki ay DDR5 bellekler de dahil olmak üzere birçok yeni ürün göreceğiz. Mavi ekip, yaklaşan çipleri için kutu tasarımını da yenilemişti.