Anasayfa Haber Karton Kıtlığı, Tedarik Zincirinde Ek Sorunlar Yaratıyor

Karton Kıtlığı, Tedarik Zincirinde Ek Sorunlar Yaratıyor

Dünya genelinde birçok üründe yaşanan kıtlıklar yetmezmiş gibi, şimdi de nakliye ve ambalaj malzemelerinde sorunlar yaşanıyor.

COVID-19 salgını, bakır folyodan alüminyuma kadar birçok hammaddenin arzını etkiledi ve yarı iletken sektörünün durumundan zaten sık sık bahsediyoruz. Teknolojik cihazlarda kullanılan bileşenlerin envanterinde sıkıntılar yaşanıyor, bu da bulunabilirlik sorunlarının yanı sıra fiyatları da olumsuz etkiliyor. Hepsi yetmezmiş gibi şimdi karşımızda yeni bir sorun daha var: karton ve ambalaj malzemelerinin kıtlığı.

NBC News, bilgisayar çipleri gibi kağıt, plastik ve kartondan yapılan ambalaj malzemelerinin kıt olduğunu ve fiyatların fırladığını bildirdi. Infosys Consulting’in tüketici ürünleri, perakende ve lojistik bölümünün küresel yönetici ortağı Andrew Hogenson, her şeyin arz ve talebe bağlı olduğunu söylüyor. Hammadde arzı düşük kalırken taleplerdeki artış sürüyor.

İnsanlar aynı zamanda alışveriş davranışlarını da değiştirmeye başladı. Başka insanlarla toplu içinde etkileşime girmekten kaçınmak isteyen müşteriler, çevrimiçi olarak daha fazla ürün sipariş etme eğiliminde. Bu da paketleme ve nakliye malzemelerine olan talebi artırıyor.

Şubat ayında Teksas’ı vuran kış fırtınası, nakliye malzemesi olarak kullanılan plastiklerin üretimini fazlasıyla etkilemişti. Nihayetinde ise nakliyeciler karton ve kağıt gibi alternatiflere yöneldi ve tedarik zinciri sıkıntıya girdi. Son olarak, Çin’den kağıt hamuru gibi ürünlerin ithalatını yavaşlatan bir nakliye darboğazı yaşandığı da ekleyelim.