Anasayfa Haber SpinLaunch, Devasa Bir Fırlatıcı ile Uyduları Uzaya Fırlatmak İstiyor

SpinLaunch, Devasa Bir Fırlatıcı ile Uyduları Uzaya Fırlatmak İstiyor

Uzay uçuşları için büyük bir fırlatıcı kullanan uzay girişimi SpinLaunch, bu yöntemle uyduları da uzaya fırlatmayı amaçlıyor. Şirketin fırlatıcısı elektrikli olduğu için uzaya uydu fırlatma maliyetlerini bir hayli azalacak.

SpinLaunch isimli şirket, uzaya bir şeyler fırlatmak için devasa bir santrifüj kullanıyor. Burada “bir şeyler” derken yaklaşık olarak saatte 8.000 km hızla (10.000 G’nin üzerinde) döndürülerek yaratılan G kuvvetine dayanabilecek şeyleri kastediyoruz. Şirket, geçtiğimiz ay santrifüj gücünün sadece %20’sini kullanarak on binlerce metre yüksekliğe füze benzeri bir cismi fırlattı.

TechSpot’un haberine göre, şirketin kullandığı santrifüjün çalışma mantığı nispeten oldukça basit. Bir karbon fiber zincir, fırlatılacak nesneyi hızla dönerken bir vakum odasının içinde tutar. Santrifüj istenen hıza ulaştığında ise fırlatma aracı 50 metreden daha uzun bir tüpten dışarı bırakılır. Bu çalışma prensibiyle ilgili olarak gerçek hayattan bir örnek vermemiz gerekirse, bunu olimpiyatlardaki bir spor dalı olan çekiç atmaya benzetebiliriz.

Söz konusu santrifüjün, diğer ismiyle fırlatıcının elektrikli olduğu ve uyduları fırlatmak için gereken yakıt miktarını azaltabileceği belirtiliyor. SpinLaunch, santrifüjünün geleneksel roketlerden dört kat daha az yakıt kullandığını ve sıfır emisyona sahip olduğunu tahmin ediyor. Aynı zamanda bir günde birden fazla yük gönderebildiği için fırlatma başına 10 kat daha ucuz.

Şirketin fırlatıcısının iki versiyonu var. Bunlardan biri olan ve 22 Ekim’de başarıyla test edilen alt yörüngesel fırlatıcı, test araçlarının rotadan fazla sapmamaları ve yere indiklerinde hiçbir şeyi ezmemeleri için New Mexico çölünün ortasında bulunuyor. Bununla birlikte alt yörüngesel fırlatıcının yalnızca test amaçlı kullandığını belirtelim.

SpinLaunch’un yapmayı hedeflediği, ancak henüz inşa etmediği diğer fırlatıcı versiyonu ise yörüngesel fırlatıcı. Şirket, yörüngesel fırlatıcıyı açıklanmayan bir kıyı bölgesinde inşa etmek istediğini söylüyor. SpinLaunch, FAA‘den gerekli izni aldıktan sonra, yörünge uçuşu için uygun açıyı elde etmek amacıyla fırlatıcıyı bir tepenin yamacına kuracak. Yörüngesel fırlatıcı, daha yüksek hız elde etmek için test ünitesinden daha büyük olacak, ancak test ünitesiyle aynı prensiple çalışacak.

Şu anda mevcut uydular böyle bir fırlatmadan sağ çıkamazlar. Ancak şirket, elektronikteki ilerlemeler sayesinde, santrifüj tarafından üretilen muazzam G kuvvetlerine dayanabilecek kapasitörler, yongalar ve dirençler üretilebileceğini söylüyor. Bununla birlikte uydu bileşenleri üzerinde yapılan testler de araçların bir fırlatmaya dayanacak şekilde tasarlanabileceklerini kanıtladı.

SpinLaunch, 2022 boyunca birkaç deneme daha yapmayı planlıyor. Girişim şirketi, çeşitli araç türlerinin performansını çeşitli hızlarda incelemek istiyor ve 2024’ün sonlarında ticari uçuşlara başlamayı umuyor.