Anasayfa Haber Toshiba, Çip Üretimini Artırmak İçin 1.13 Milyar Dolarlık Tesis Kuracak

Toshiba, Çip Üretimini Artırmak İçin 1.13 Milyar Dolarlık Tesis Kuracak

Toshiba, Çip Üretimini Artırmak İçin 1.13 Milyar Dolarlık Tesis Kuracak

Japonya’nın ulusal gazetelerinden biri olan Nikei Asia’nın son yayımladığı rapora göre Toshiba, güç yönetimine yönelik yonga üretiminin kapasitesini genişletmek için 130 milyar yen (1.13 milyar dolar) kaynak ayırdı. Bahsettiğimiz haberin teknoloji basınında konuşulmasından sonra Japonya merkezli teknoloji devi, bu gelişmeyi yapılacak maddi yatırımdan bağımsız olarak doğruladı ve bazı detaylar da paylaştı.

Toshiba bilindiği üzere asansörlerden kuantum kriptografi donanımına kadar çok çeşitli ürünler için yarı iletken üretimi yapmakta. Şirketin üretimini üstlendiği diğer önemli bir alan ise çoğu elektronik cihazda bulunan ve gereksiz enerji tüketimini dengelemek amacıyla kullanılan güç yönetim çipleri olarak ön plana çıkıyor. Haberlere konu olan tesis de tamamen bu çiplerin üretimini desteklemeye yönelik olacak.

Toshiba’nın yan kuruluşu Kaga Toshiba Electronics’ın yönettiği Japonya kampüsüne konumlandırılacağı tahmin edilen yeni fabrikanın inşası için 100 milyar yen, yani yaklaşık 873 milyar dolar harcanacak. Bununla birlikte Toshiba, günümüzde 200 milimetrelik yonga plakaları kullanarak güç yönetim çipleri üretiyor. Yeni tesis ise bundan farklı olarak, verimliliği artırmak için daha yeni bir teknolojiye dayanan 300 milimetre plakalar kullanacak. Bu sayede üretim bandından daha tek seferde daha fazla çip elde edilmesinin önü açılıyor. Ayrıca yeni tesis, gelişmiş bir yapay zeka yazılımı ve otomatik plaka taşıma sistemleriyle donatılacağından Toshiba, bütçenin bir kısmını da teknolojik alt yapı kuruluma ayırmış durumda.

Toshiba, Çip Üretimini Artırmak İçin 1.13 Milyar Dolarlık Tesis Kuracak
Kaga Toshiba Electronics’ın Yönettiği Üretim Alanı

Fabrikanın iki aşamada inşa edilmesi hedefleniyor. Eğer her şey sorunsuz ilerlerse ilk aşamanın 2024’te tamamlanması bekleniyor. İkinci inşa döneminin ne zaman bitirileceği ise şu anlık belirsiz. 2024’teki süreçten sonra şirket, diğer tesislerine kıyasla 2,5 kat daha fazla üretim kapasitesine sahip olacak. Toshiba, bununla birlikte tüm bu operasyonları tamamen yenilenebilir enerjiyle güçlendirerek enerji masrafını da azaltmayı düşünüyor.

Diğer taraftan Toshiba’nın bazı rakiplerinin de üretim kapasitesini artırmaya yönelik planlar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Fuji Electric, güç yönetim çiplerinin üretimini genişletmek amacıyla 365 milyon dolarlık yatırımı duyurmuş, aynı zaman içerisinde Almanya’daki Infineon Technologies de otomobiller ve veri merkezi sistemlerinde kullanılmak üzere özel devreler üretmek için 1.9 milyar dolarlık yeni bir dökümhane kuracağını açıklamıştı. Yatırım yapacak bu şirketler arasına; Intel, SMIC, TSMC ve Micron gibi devleri da dahil edebiliriz. Yarı iletken rekabetindeki son durumu zaman gösterecek. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.