Anasayfa Makale Bilgisayarınızı Uzaktan Yönetin: Uzak Masaüstü Bağlantısı Nasıl Kurulur?

Bilgisayarınızı Uzaktan Yönetin: Uzak Masaüstü Bağlantısı Nasıl Kurulur?

Kişisel bilgisayarlarımız ya da iş bilgisayarlarımız her zaman ulaşılabilir olmuyor. Ev veya ofis dışındayken ihtiyaç duyduğumuzda ise işler aksayabiliyor. Bu durumda imdadımıza yetişen yöntem: Uzak Masaüstü.

Windows işletim sistemlerinin Pro versiyonlarında dahili olarak sunulan Uzak Masaüstü Bağlantısı eklentisi ile kişisel veya iş bilgisayarınıza bağlanabilir, kontrol edebilir ve dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. Bu araç, tıpkı bilgisayarınız yanınızdaymış gibi kullanmanıza olanak tanıyor. Ancak kullanmak için birden fazla ayar yapmamız gerekiyor. Gelin birlikte bakalım.

Uzak Masaüstü Bağlantısı nedir?

Uzak masaüstü, bir kullanıcının başka bir konumdaki bir bilgisayara bağlanmasına, o bilgisayarın masaüstünü görmesine ve yerelmiş gibi onunla etkileşime girmesine izin veren bir program veya işletim sistemi özelliğidir. Temel olarak Windows bilgisayarlarda gömülü olarak gelen araç sayesinde kullanılabilen bu özellik, üçüncü parti yazılımlar ile de kullanılabiliyor. Bu yazılımların tabii ki Windows dışında Linux ve macOS desteği de var.

Uzak masaüstü araçları, bir cihazın ekranını, fare ve klavye gibi giriş donanımlarını yakalar ve bunları kullanıcının uzaktan görüntüleyebileceği veya kontrol edebileceği başka bir cihaza iletir. Teknik destek uzmanları, bir müşterinin bilgisayarındaki canlı düzeltmeleri gidermek için genellikle uzak masaüstü bağlantısını kullanır. Ya da yukarıda bahsettiğimiz gibi kendi bilgisayarlarınıza ulaşmak için de yine uzak masaüstü araçlarını kullanabilirsiniz.

Bu araçların çoğu, bağlantı kurulan cihaz ve uzaktaki bağlanılan cihaz arasında dosya transferine de izin verir. Ayrıca bu durum tam tersi yönde de yapılabilir. Ayrıca bu araçlar, uzak bilgisayardaki sese erişime de izin verebilir.

Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı nasıl kullanılır?

Windows’a gömülü olan gelen araç, oldukça basit bir arayüze sahip. Erişmek istediğiniz bilgisayarın IP adresini veya tanımlanmış domain adresini girmeniz durumunda, Kullanıcı Adı ve Şifre istenir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girerseniz, uzak bilgisayara bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun öncesinde yapmanız gereken işlemler var.

Bağlanılacak bilgisayarda uzaktan kontrole izin verin

Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı, Windows’un Pro sürümlerinde gelen bir özellik. Biz makalemizde Windows 11 Pro yüklü bir bilgisayar kullanarak işlemleri gerçekleştireceğiz. Ancak bu durum Windows 7 ve üstü sürümlerde neredeyse birebir aynı işliyor. Bu sebeple sorun yaşamadan siz de bu aşamaları gerçekleştirebileceksiniz.

Not: Bu işlemler, uzak masaüstü bağlantısı ile kontrol edilecek bilgisayarda yapılmalıdır.

Öncelikle Bu bilgisayar‘a (Bilgisayarım) sağ tıklayarak Özellikler‘e tıklayın.

windows 11 gelişmiş sistem ayarları

Bu ekranda, görselde de seçili olan Gelişmiş sistem ayarları seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede Uzak menüsüne girin.

uzak masaüstü aktifleştirme

Açılan bu penceredeki Uzak Masaüstü bölümünde halihazırda Bu bilgisayara uzak bağlantıya izin verme seçeneği seçili olacaktır. Biz bunu Bu bilgisayara uzak bağlantıya izin ver ile değiştireceğiz. Bu işlem sonrasında başka hiçbir değişiklik yapmadan Uygula butonuna tıklayın ve kapatın.

Güvenlik duvarı izni verin

Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı halihazırda güvenlik duvarlarından izinlidir. Ancak birçok durumda, kullanıcıların yüklediği yazılımlar veya yaptığı yapılandırmalar bu izinleri değiştirebiliyor. Bu noktada yapmamız gereken ise, uzak masaüstü için gereken her servise güvenlik duvarından izin vermek olacak.

Windows bilgisayarımızın Ara özelliğinden yararlanarak boşluğa Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Defender Güvenlik Duvarı (yalnızca Güvenlik Duvarı olarak da geçebilir) yazıyoruz. Çıkan sonuca tıklayarak güvenlik duvarı ayarlarına erişiyoruz.

Burada Gelen Kuralları ve Giden Kuralları şeklinde 2 kural biçimi var. Biz her ikisinde de Uzak Masaüstü ile ilgili olan tüm servislere izin vereceğiz.

uzak masaüstü güvenlik duvarı izin verme

Görselde de gördüğünüz üzere, her kural için Bağlantıya izin ver seçeneğini seçerek Uygula butonuna tıklayın. İşlemler bittikten sonra Gelişmiş Güvenlik Özellikli Windows Defender Güvenlik Duvarı penceresini kapatın.

Uzak masaüstü için gerekli olan internet portunu açın

Uzak masaüstü bağlantıları, yukarıda bahsettiğimiz gibi IP adresi veya tanımlanan domain adresleri ile yapılıyor. Biz, en çok tercih edilen IP adresi yöntemini kullanıyoruz. Ancak bunun için yapmamız gereken işlemler var. Port açmadığınız durumda, uzak masaüstü bağlantısını sadece yerel ağınızdaki cihazlar arasında gerçekleştirebilirsiniz. Bu sebeple uzak sunucular arası bağlantı kurmak için port açmak şart.

Öncelikle işe bağlantı kurulacak bilgisayarımız için statik IP belirleme ile başlayalım. Bunun için iki yöntem var: DHCP rezervasyonu ve işletim sistemi.

DHCP ayarlarınızı yönetmek için öncelikle modem veya router cihazınızın arayüzüne ulaşmanız gerekiyor.

Bunun için de 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 IP adreslerinden birini deneyebilirsiniz. Bu her cihaz için farklı olduğundan bir kereye mahsus cihazınızın altından veya CMD üzerinden ipconfig komutunu yazarak da öğrenmeniz mümkün.

Cihazınız ulaşılamayacak bir yerdeyse, CMD üzerinden öğrenmeniz en basit yöntem olacaktır. Bunun için Windows + R kombinasyonu ile Çalıştır’ı açıp CMD yazarak Enter’a basmanız, ardından ipconfig komutunu girmeniz yeterli.

cmd ipconfig ip adres öğrenme

Komutu girip Enter’a bastıktan sonra karşımızda birden fazla sonuç çıktı. Bu sonuçlar arasında Default Gateway yazan kısım modeminizin arayüz IP adresidir. Artık tarayıcınıza çıkan sonucu yazarak modem arayüzüne erişebilirsiniz. Zyxel VMG3625-T50B için daha önce manuel olarak belirlediğim bu adres 192.168.0.1 olduğundan, bu IP üzerinden ilerliyorum.

IP adresimizi girdikten sonra modemin arayüzüne eriştik. Modem güvenlik amaçlı bizden kullanıcı adı ve şifre istiyor. Bu şifre genellikle yine cihazınızın altında mevcut olacaktır. Bilgilerinizi girdikten sonra modem arayüzüne erişebilirsiniz.

Modem arayüzüne eriştikten sonra Ağ Ayarı menüleri altında LAN, Yerel Ağ, Ev Ağı gibi terimlerle bulunabilecek yerel ağ ayarlarınıza ulaşın. Daha sonra ise DHCP ayarını bulun. Zyxel modemimizde bu ayar için sağ üstteki üç çizgiye tıkladıktan sonra sırasıyla Ağ Ayarı -> Ev Ağı -> LAN Kurulumu üzerindedir.

Artık tüm ayarlar karşımızda;

dhcp sunucusu ayarları

Burada LAN IP Kurulumu kısmından modem arayüz IP adresinizi değiştirebilir, IP Adresleme Değerleri bölümünden cihazlarınıza atanacak IP adresi aralığı ile cihazlarınıza tanımlanacak DNS sunucularını belirleyebilirsiniz. Kullandığınız cihaz ana modemden harici olarak menzil genişletme amacı vb. için kullanılıyorsa DHCP sunucusu kapalı olabilir. Bu durumda DHCP ayarlarınızı ana modem üzerinden gerçekleştirmelisiniz.

Bu sayfada yapacağınız ayarlar sonrasında kullandığınız cihazlar ağdan düşüp tekrar bağlanacak ve modem de yeniden başlayacaktır. Bu işlemler sonrasında yeni ayarlarınız ile internete bağlanabilirsiniz.

DHCP sunucusuna belirleyeceğiniz IP aralığı ile aralıktaki IP adreslerinin cihazlarınıza atanmasını isteyebilirsiniz. Bunun haricinde, kullandığınız bilgisayarın veya herhangi bir ağa bağlı cihazın statik IP (yerel IP) almasını istiyorsanız, DHCP sunucusu ayarlarında cihazınız için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

DHCP sunucusu genellikle her cihaz için 1 günlüğüne IP adresi (dinamik) belirler ve 1 gün sonunda yeniden bir IP adresi tanımlaması yapar. Ağınızdaki diğer cihazlardan veya uzak bilgisayarlardan cihazınıza erişmek istiyorsanız (port açarak), sabit bir yerel IP’ye ihtiyacınız olacak.

Bu yöntemi kullanmak için, sabit IP alacağınız cihaz üzerinden DHCP sunucusunu bilgilendirmeniz veya doğrudan DHCP sunucusu üzerinden işlem yapmanız gerekiyor. Kullandığınız cihaz ağ yapılandırmasına izin veriyorsa, bu işlemi doğrudan cihaz üzerinden yapabilirsiniz.

DHCP ile statik IP belirleyin

Bu aşamada, cihazlarınız için modem üzerinden DHCP sunucusuna vereceğimiz komutla statik IP belirleyeceğiz. Bunun için yine yukarıda olduğu gibi modem – router arayüzüne erişmeniz gerekiyor. Arayüze eriştikten sonra yine aynı konumda bulunan Statik DHCP ayarlarına giriyoruz.

dhcp statik ip belirleme

Bu kısım gördüğünüz üzere boş. Biz yeni bir girdi ekleyerek, sabit IP almasını istediğimiz cihazı ekleyeceğiz ve bir IP adresi belirleyeceğiz. Ancak bu işlem için öncelikle statik IP vereceğimiz cihazın MAC adresine ihtiyacımız var.

Bilgisayar MAC adresini öğrenme;

Bu örnekte Windows 11 bir cihaz kullanıyoruz. Ayarlar -> Ağ ve internet -> Ethernet yolunu izleyin (bu birçok bilgisayar işletim sistemi için benzer konumda). Daha sonra Fiziksel Adres (MAC) yazan kısmı bir kenara kaydedin.

windows 11 mac adresi öğrenme

Statik IP vereceğimiz cihazın MAC adresini öğrendiğimize göre işlemlere geçebiliriz.

Biraz önce giriş yaptığımız DHCP menüsünde yer alan Statik DHCP Konfigürasyonu yazan kısma tıklayın ve yeni bir ayar oluşturun. Butona tıkladığınızda şöyle bir pencere ile karşılaşacaksınız;

modem üzerinden statik ip belirleme

Zyxel VMG3625-T50B modemimiz Cihaz Bilgisini Seçin menüsü altında bağlı olan cihazları listeliyor. Ancak cihazınızın ismi gözükmediğinden, hangi cihaz olduğunu karıştırabilirsiniz. Ayrıca rehberin de evrensel olması sebebiyle, El ile Giriş şeklinde bırakıyoruz ve MAC adresiyle devam ediyoruz.

Ayarlarda Grup Adı kısmını Default bırakarak MAC adresi kısmına, statik IP almasını istediğiniz cihazın not aldığınız MAC adresi bilgisini girin. Burada aradaki çizgilerin doğru konumlandığına dikkat edin. Ardından IP Adresi bölümünde de cihazınızın hangi IP adresini almasını istiyorsanız o IP adresini girin. Burada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Belirleyeceğiniz IP adresi modem arayüz IP adresinden farklı olmak zorunda. Bizim örneğimizde modemimiz 192.168.0.1 IP adresini kullanıyor. Bu sebeple 192.168.0.2’den itibaren kullanabiliriz. Ayrıca maksimum belirleyebileceğiniz IP adresi de 192.168.0.255’dir.

Not: Modem IP adresiniz 192.168.1.1 ise sizin aralığınız 192.168.1.2 ile 192.168.1.255 olmalıdır.

Yapmamız gerekenleri öğrendiğimize göre, şimdi bilgileri doldurabiliriz. Ben Windows bilgisayarımın statik IP almasını istiyorum ve buna göre bilgileri dolduruyorum.

modem statik ip belirleme

Bilgilerinizi görseldeki şekliyle tamamladıysanız, Tamam butonuna tıklayarak işlemi sonlandırabilirsiniz. Tamam butonuna bastığınız anda DHCP sunucusu statik IP belirlediğiniz cihazınızı anlık olarak ağdan çıkartarak yeni bilgilerle tekrar ağa dahil edecek. Yani panik yapmanız gereken bir durum yok. Yeniden ağa bağlanan cihazınızın kontrolünü ağ ayarlarından gerçekleştirebilirsiniz.

windows ip sorgulama

Gördüğünüz üzere Windows cihazımız için belirlediğimiz ayar sorunsuz bir şekilde çalışmış ve cihazımız artık statik IP adresine sahip.

İşletim sistemi üzerinden statik IP belirleme

Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemleri DHCP sunucusu desteğine sahip olduğu için yapacağımız bütün ayarlar evrenseldir. Biz rehberimizde Windows 11 üzerinden ilerliyoruz.

Windows üzerinden statik IP belirleme

Yukarıdaki görselde, DHCP ayarlarını modem üzerinden manuel olarak ayarladığımız bir Windows bilgisayar görüyorsunuz. Bu sebeple Windows üzerindeki IP ataması ayarı Otomatik (DHCP) konumunda.

Windows üzerinden yapacağınız statik IP belirleme işlemi için yanındaki Düzenle butonuna basarak işleme başlamanız gerekiyor.

windows statik ip belirleme

Açılan bu pencerede Otomatik yerine El ile girilen ayarını seçin. Daha sonra IPv4 ayarını (IPv6 yaygın olmadığı için IPv4 örneğinden ilerliyoruz. İnternet servis sağlayıcınız IPv6 destekliyorsa, IPv6 için de statik IP belirleyebilirsiniz.) aktifleştirin.

IPv4 ayarını aktifleştirdikten sonra, modem üzerinde yaptığımız statik IP belirleme ayarı ile benzer işlemleri yapacağız. Burada artık MAC adresine ihtiyacımız olmayacak.

windows 11 statik ip belirleme

Biz yine modem üzerindeki örneğimiz gibi bilgileri doldurduk. Sizin de yapmanız gerekenler şunlar;

  • IP Adresi: Modem IP adresinizden itibaren başlayan bir değer. Bu örnekte  192.168.0.2 ile 192.168.0.255 arasında olabilir. Eğer ağ geçidiniz yani modem IP adresiniz farklıysa, bu değeri modem IP adresinize göre belirlemeniz gerekiyor.
  • Alt ağ maskesi: Bu değer 255.255.255.0 olmalı. Değiştirmeyin.
  • Ağ geçidi: Bu kısım da ilk aşamada öğrendiğimiz modem IP adresimiz olacak. Sizin 192.168.1.1 ise 192.168.1.1 şeklinde belirlemelisiniz.

İşlemleri tamamladığımıza göre, gelelim port kısmına.

3389 nolu portu açın

Port açma işlemi için de modem arayüzüne girmemiz gerekiyor. Arayüze eriştikten sonra port yönlendirmesi (port açma) yapacağımız menüye ulaşmamız gerekiyor. Bu menüler her modem ve router’da farklı konumlarda olabilir ancak genellikle benzer rotalarda ve isimlerde yer alıyor. Biz bu örneğimizde TurkNet tarafından sağlanan Zyxel VMG3625-T50B modem ile ilerleyeceğiz.

Zyxel VMG3625-T50B modemimiz, sağ üstte yer alan üç çizgiye bastığımızda ayar menüsünü karşımıza çıkartıyor. Buradan Ağ Ayarı iç menüsüne girin. Daha sonra karşınıza birden fazla ayar seçeneği çıkacak. Buradan NAT yazan ayara giriyoruz. Bu isim sizin modeminizde Port Yönlendirme şeklinde geçebilir.

modem port açma

Açılan sayfada birden fazla ek menü var. Bizim modemimizde Bağlantı Noktası Tetikleme yazan menüye girerek “Yeni Kural Ekle” butonuna tıklıyoruz.

Bu sayfada karşımıza port açmamız için bizden istenen çok fazla detay var. Ancak panik yok! Önceden belirlediğiniz port ve tespit ettiğiniz IP adresleriniz dışında ek bir şeye ihtiyacınız olmayacak.

Buradaki ayarlar;

  • Servis Adı: Port açma kuralına ekleyeceğiniz önemsiz bir isim, diğer port kurallarınız ile karışmaması için isimlendirme kullanabilirsiniz.
  • WAN Arabirimi: Modemimiz hem xDSL (ADSL ve VDSL gibi) hem de fiber internet destekliyor. Bunları manuel olarak seçebilirsiniz ancak mevcut varsayılan ayarınızı çekmek için Varsayılan olarak bırakın.
  • Tetikleyici Başlangıç Bağlantı Noktası: Bu kısma, açacağımız port’u yazıyoruz.
  • Tetikleyici Bitiş Bağlantı Noktası: Bu kısma da yine açacağımız port’u yazıyoruz.
  • Tetikleyici Protokol: Uzak Masaüstü için her ikisi de aynı port’u kullandığı için TCP/UDP ayarını seçiyoruz.
  • Açık Başlangıç Bağlantı Noktası: Yine port değerimizi giriyoruz.
  • Açık Bitiş Bağlantı Noktası: Yine port değerimizi giriyoruz.
  • Açık Protokol: Tetikleyici protokoldeki gibi yine port tipini giriyoruz.

Bu işlemleri tamamladıysanız, Tamam butonuyla port yönlendirmesini tamamlayabilirsiniz. Zyxel modemimiz bizden yerel sunucu IP adresini istemiyor. Ancak bu çoğu modemde karşınıza çıkabilecek bir durum. Yerel IP veya Yerel Sunucu IP gibi bir ibare görürseniz, sunucuyu çalıştıracağınız bilgisayarınızın yerel IP adresini girmeniz gerekir. Bunu da yukarıdaki CMD yöntemiyle öğrenebilirsiniz.

Port açma işlemini de tamamladığımıza göre, artık uzak masaüstü bağlantısı kurmamızın önünde bir engel kalmadı.

Uzak bilgisayara nasıl bağlanılır?

Bütün işlemleri tamamladığımıza göre artık uzak masaüstü bağlantısı kurabiliriz. Windows bilgisayarımızda yer alan Uzak Masaüstü Bağlantısı aracını açın.

uzak masaüstü bağlantısı aracı

Araçtaki Bilgisayar yazan kısma, WAN IP adresini yazın. Bu IP adresi, bağlanacağınız bilgisayarın bağlı olduğu internet IP adresidir. Eğer yerel ağınızdaki bir cihaza bağlanmak istiyorsanız, yerel IP adresini girin.

Bağlan butonuna bastıktan sonra, sizden kullanıcı adı ve şifre istenecek. Bu bilgiler, bağlandığınız bilgisayarın kullanıcı hesabına ait bilgilerdir. Karşıdaki bilgisayar Microsoft Hesabı ile oturum açıyorsa Microsoft hesabı bilgilerini, yerel hesap ile oturum açıyorsa yerel hesap bilgileri ile oturum açabilirsiniz.

Tebrikler, uzak masaüstü bağlantısı gerçekleşti!

Rehberimizde kullandığımız modem: Zyxel VMG3625-T50B (TurkNet)

AC1200 olarak derecelendirilen Zyxel VMG3625-T50B, 5 GHz üzerinde 867 Mbps ve 2,4 GHz üzerinde 300 Mbps hıza ulaşıyor. Daha iyi kullanıcı deneyimi için dört farklı ağ ve eşzamanlı, gecikmesiz, düşük ping süreli akış sunuyor. Oyun deneyimleri için de çok kullanıcılı MIMO (MU-MIMO) ve Beamforming gibi performans artırıcı özelliklere sahip çift bantlı kablosuz ağ bulunuyor. Ayrıca, dört ayrı kablosuz ağ oluşturma özelliği, video izlemek, veri indirmek veya misafirler için özel ağların tanımlanmasına da yardımcı oluyor.

Rehberimizde kablosuz ağ dağıtıcı olarak kullandığımız Zyxel VMG3625-T50B için hazırladığımız “Kablosuz İnternet Hızı Limitleme Rehberi“ne de göz atabilirsiniz.

TurkNet’e mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden geçebilirsiniz

Müşteriler internet sitesindeki başvuru adımlarını uygulayarak veya telefon üzerinden başvuru yöntemini kullanarak TurkNet’e geçişleri için ilk adımı atıyor. Ardından TurkNet, müşteriler için tüm geçiş sürecini yöneterek zahmetsiz bir geçiş süreci sunuyor. Bu sayede size ayrılan mevcut portu kaybetme riski olmadan ve internetiniz neredeyse hiç kesilmeden geçiş yapabiliyorsunuz.

Bununla birlikte, TurkNet’e geçen kullanıcıların mevcut internet servis sağlayıcı operatörlerindeki cayma bedelleri TurkNet GigaFiber’de 480 TL’ye kadar, diğer altyapılarda 240TL’ye kadar TurkNet tarafından ödeniyor.

Diğer operatörlerden TurkNet’e nasıl geçilir?

Sizin hiç yerinizden kalkmanıza gerek yok. Mevcut internet aboneliğinizi iptal etmeden TurkNet’e geçiş yapabilirsiniz. İlk olarak başvurunuzu yapıyorsunuz, ardından kurye ile kapınıza gelen operatör değişikliği belgelerini imzalamanız yeterli. TurkNet, sesli onayınızı aldıktan sonra değişiklik talebinizi operatörünüze iletiyor ve 48 saat içerisinde bu talebe cevap verilerek geçişiniz tamamlanıyor.

Farklı operatörlerden geçiş süreci de, daha önce anlattığımız “3 Adımda Nasıl TurkNet’li Olurum?” rehberimizdeki ile benzer ilerliyor. Abonelik başvurusu işlemlerine geçmeden önce altyapı sorgulaması yaparak geçebileceğiniz tarifelere ve kullanabileceğiniz hız miktarına göz atabilirsiniz. Eğer Kablonet, Superonline veya Vodafone fiber altyapısı üzerinden hizmet alıyorsanız, operatör değişikliği işlemleri yapılamamaktadır.

Aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçmenin avantajları

Mevcut internet aboneliğinizi iptal ettirmeden TurkNet’e geçiş yaptığınız takdirde birçok avantaj elde etmiş olursunuz. İlk olarak abonelik işlemleriniz sıfır bir aboneliğe göre çok daha kısa sürüyor. Zaten halihazırda kullandığınız bir portunuz olduğunuz için onu da kaybetmemiş olursunuz.

Artı olarak sıfır aboneliklerde olan kurulum hizmeti ücretini ödemezsiniz. Yeni bir kurulum yapılmayacağı için böyle bir hizmete ihtiyacınız olmaz.

TurkNet altyapı sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Türkiye’nin önde gelen internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, internet başvurusu öncesinde altyapınızın hangi teknolojiyi ve hangi hızı desteklediğini belirten bir altyapı sorgulama sistemine sahip. Bu sistem sayesinde adresinizdeki altyapının DSL ya da Fiber olup olmadığını ve desteklediği maksimum hızı görebilirsiniz.

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi iki şekilde çalışıyor; adres ile sorgulama ve sabit telefon numarası ile sorgulama. Her iki yöntemle altyapı sorgulama işlemleri şu şekilde;

TurkNet Adres ile Altyapı Sorgulama

TurkNet’in altyapı sorgulama sistemi, yukarıda da belirttiğimiz gibi hem adres hem de sabit telefon numarası üzerinden yapılabiliyor. Ancak günümüzde çoğu müşteri artık sabit telefon hattı kullanmıyor. En yaygın seçenek olan adresle altyapı sorgulama işlemi ise şu şekilde;

turknet altyapı sorgulama

Altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden Adres Bilgisi ile Sorgula seçeneğine tıklayın. Buradan sonra il, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve daire numaraları bilgilerini doldurarak Altyapı Sorgula butonuna tıklayın.

Sorgulama işlemi bittiğinde şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız;

turknet altyapı sorgulama sonucu

Bizim sorguladığımız örnek adreste 80 Mbps hıza kadar destek sunan VDSL bir altyapı hizmeti bulundu. Bu hız, sabit altyapıda tüm servis sağlayıcılardan alabileceğiniz maksimum hızı gösteriyor. İster DSL ister Fiber altyapıda olun, TurkNet internet hizmetini tek fiyatla 139,90 TL’ye sunuyor. Ayrıca sunulan hızı evinizde kullanırken altyapı kalitenize ek olarak bina, daire tesisatınızın ve modeminizin de önemli olduğunu belirtelim.

TurkNet’in altyapı sorgulama servisi, 80 Mbps destekleyen internet tesisatımız için bize Özgür İletişim 100 paketini önerdi. Bu kısım, sorguladığınız adreste çıkacak olan tahmini hıza ve altyapı türüne göre değişiklik gösterecek. Hemen aşağısında da TurkNet’in kota ve taahhüt koymadığını hatırlatan, ayrıca 30 gün içinde %100 iade seçeneği sunan hizmetleri görülüyor. Ayrıca bize sunulan VDSL tarifesinde, başka internet servis sağlayıcı operatörlerden geçmemiz durumunda 240 TL’lik cayma bedeli karşılandığını görüyoruz.

Sabit Telefon Numarası ile Altyapı Sorgulama

Bu işlem için de yine altyapı sorgulama sistemine girdikten sonra, karşımıza çıkan Adres Bilgisi ile Sorgula ve Telefon No ile Sorgula seçeneklerinden bu sefer Telefon No ile Sorgula seçeneğine tıklayın.

Buradan sonra Sabit telefon no giriniz boşluğuna, adresinize kayıtlı ev/iş telefonu numarasını girerek, altyapı sorgulama sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Altyapımızın desteklediği hızı öğrendiğimize göre, üç aşamalı başvuru sürecine geçebiliriz. Bu başvuru sürecinde sizden istenecek bilgiler ise şu şekilde;

İlk olarak kimlik bilgileriniz ve hizmet alacağınız yerin açık adres bilgilerini hazırda bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca mevcut aboneliğinize ait hizmet numaranızı sizden isteyecektir. Bazı operatörlerde bu hizmet numarası “devre numarası” veya “xDSL numarası” olarak da isimlendirilebiliyor.

Hizmet numaranız 17, 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli numaradır. Hizmet numaranıza, sözleşmeniz ya da faturanızın sağ tarafındaki hizmet numarası bölümünden ve turkiye.gov.tr (e-devlet)’ye giriş yaparak “sabit hat sorgulama” bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi hizmet aldığınız operatörden de “Hizmet (xDSL) numaramı öğrenmek istiyorum.” diyerek talep edebilirsiniz.

İlk aşama: Başvuru sonrası belgeleri hazırlama

TurkNet, ortalama 5 gün içinde internet bağlantınızı sağlıyor. İnternet sitesi üzerinde yer alan abonelik başvuru sayfası veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın. Müşteri olarak sizin yapmanız gereken tek işlem ise kimlik belgenizin her iki yüzünü de fotoğraflayıp Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması‘na yüklemek.

İkinci aşama: Hattınızın TurkNet’e geçiş işlemi

TurkNet, ilk aşamayı tamamladıktan sonra mevcut internet servis sağlayıcınız ile olan işlemlere geçiş yapıyor. Burada abonelik iptali gibi herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan TurkNet’e geçişiniz sağlanıyor. Ayrıca mevcut operatörünüzdeki size ayrılan port da korunarak tekrar TurkNet ile kullanımınıza ayrılıyor.

Servis sağlayıcı değişikliği talebinizi eski servis sağlayıcınıza sizi hiç uğraştırmadan kapınıza gelerek sizden alacağı belgelerle iş emri olarak TurkNet gönderiyor. TurkNet talebi ilettikten sonra servis sağlayıcınız geçiş için onay veriyor. Bu işlem ile birlikte hizmetiniz taşınır ve kullanmaya başlayana kadar da fatura ödemezsiniz.

Üçüncü ve son aşama: İnternetinizin aktif edilmesi

İnternetiniz aktif olmadan fatura ödemeye başlamazsınız. Geçiş işlemleriniz tamamlandıktan sonra TurkNet size yeni modem şifrenizi SMS olarak bildiriyor. Bu noktada modeminizi yeniden kurmanız gerektiği için bu konuda size hem online içeriklerle hem de telefon üzerinden destek oluyorlar. Sorunsuz bir şekilde internetiniz aktif olduktan sonra TurkNet dünyasına girişiniz tescillenmiş olur. Artık taahhütsüz ve ilk ay beğenmezseniz paranız %100 iade garantili internet hizmetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

TurkNet başvurusu nasıl yapılır?

İlk aşamada da bahsettiğimiz gibi başvuru işlemlerini iki kanaldan yapabiliyorsunuz: web sitesi ve 0850 288 80 81 telefon hattı. Başvuruyu online olarak yapmak isteyen kullanıcılar, bu sayfa üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

4 adımda online başvuru süreci ise şu şekilde;

1- İletişim Bilgileriniz

TurkNet, hizmet söyleşmesini hazırlamak için online başvuru formunun ilk adımında iletişim bilgilerinizi talep ediyor. Bu doğrultuda Ad/Soyad, e-posta adresi ve telefon numaranız isteniyor. Ayrıca kişisel veri aydınlatma formunu ve verilerinizin işlenmesini onayladığınız adım da bu aşamada.

turknet başvuru formu - iletişim bilgileri

2- Adres Bilgileriniz

Online başvuru formunun ikinci aşamasında varsa halihazırda kullandığınız internet operatörünüzün bilgilerini girmeniz gerekiyor.

turknet başvuru formu - adres bilgileriİnternet Var seçeneğini seçip, mevcut internet servis sağlayıcının hizmet numarası (XDSL numarası) bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca farklı bir servis sağlayıcıdan geçiş yapmanız durumunda 240 TL’ye kadar, TurkNet GigaFiber servisine geçmeniz durumunda da 480 TL’ye kadar taahhüt cayma bedeli TurkNet tarafından karşılanıyor. Artık sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- Tercihler

Adres ve mevcut internet sağlayıcınızın bilgilerini doldurduktan sonraki aşamada, altyapınızın desteklediği maksimum hızdaki tarifeyi görebilirsiniz.

Üçüncü aşama penceresinde, yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihlerinizi yapmanız istenmekte. İnternet Hız Seçimi kısmında altyapınızın desteklediği maksimum hızı içeren tarifeyi görebilirsiniz. Ek Hizmet Seçimi kısmından ek tercihlerinizi seçebilirsiniz. Örneğin modeminiz yoksa hem ADSL/VDSL hem de fiber hızları destekleyen, yüksek WiFi performansı sunan, fiyat performans ürünü modemi avantajlı ödeme yöntemleri ile satın alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sabit IP (static ip) hizmeti ve güvenli internet profili tercihlerinizi de yapabilirsiniz. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra sıra fatura tercihlerinize geliyor. Faturanızı yeşil dostu olarak e-posta adresinize mail olarak isteyebilirsiniz.

4- Kimlik ve Ödeme Bilgileri

Online başvuru sürecinin dördüncü ve son aşaması kimlik doğrulamasını içeriyor. Bu aşamada kimlik belgenizin bilgileri ve fatura için ödeme yöntemi bilgileriniz isteniyor. Ancak tercihlerinizde modem seçeneğini seçmeniz durumunda, bu ücretlendirme kartınızdan alınıyor ve o aşamada başka bir ödeme alınmıyor.

Tebrikler! Artık siz de TurkNet’lisiniz ve bambaşka bir internet deneyimini keşfetmeye hazırsınız.

Üçüncü parti yazılımlarla uzak masaüstü bağlantısı

Windows’un dahili uzak masaüstü aracı ile nasıl uzaktan kontrol yapılabileceğini göstermiş olduk. Ancak herkes Windows cihaz kullanmıyor ya da port açabilecek bir yetkinliğe sahip değil. Bu noktada da üçüncü parti yazılımlar araya giriyor. Bunlardan en kullanışlı ve en başarılı olanları TeamViewer ile Chrome Uzaktan Masaüstü uygulamalarıdır.

TeamViewer ile uzak bilgisayara bağlanma

Bireysel kullanıcılar için ücretsiz olan TeamViewer, her cihaz için belirlenen benzersiz ID numarası ile kimliklendirilir. Bu ID sayesinde karşıdaki bilgisayara bağlanabilir, aynı Windows aracındaki gibi bilgisayarınızı uzaktan kullanabilirsiniz. Bu yazılım bireysel kullanım için ücretsiz olsa da, ticari kullanımlarda ücrete tabiidir.

teamviewer ile uzak masaüstü bağlantısı

TeamViewer’ı resmi web sitesinden indirebilir, kurulum sonrası herhangi bir işlem gerekmeden bağlantı kurmaya başlayabilirsiniz. TeamViewer’ı sistem açılırken başlaması için ayarlamanız da yararınıza olacaktır.

Chrome Uzaktan Masaüstü aracı ile uzak masaüstü bağlantısı

Google’ın Chrome eklentisi olarak sunduğu bu araç, ev veya iş bilgisayarınıza uzaktan bağlanmanın veya ekranınızı başkalarıyla paylaşmanın kolay yöntemlerinden biri. Bu araç TeamViewer’da olduğu gibi birçok işletim sistemi ile de uyumlu.

Söz konusu eklentiyi bilgisayarınıza ekleyerek, Google hesabınız aracılığıyla uzaktan yönetmeye başlayabilirsiniz.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet/ bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –