Anasayfa Haber Windows 11 22H2 ile Başlat Menüsü Yeni Özellikler Alıyor

Windows 11 22H2 ile Başlat Menüsü Yeni Özellikler Alıyor

Windows 11 22H2, işletim sistemi için gelen ikinci büyük sürüm olacak. Aslında 22H2 çok büyük bir özellik güncellemesi değil, Ayarlar, Başlat Menüsü ve Dosya Gezgini gibi alanlar için birçok geliştirme ile birlikte geliyor. Ayarlar uygulamasının Microsoft hesaplarıyla entegre çalışacağını duymuştuk. Başlat Menüsü ise orijinal sürümde kaldırılan bazı ihtiyaç duyulan özellikleri tekrar alıyor.

Windows 11’de en büyük tasarım revizyonlarından biri Başlat Menüsü tarafında yapıldı. Bu menü şimdi bildiğiniz üzere görev çubuğunun ortasında yer alıyor. Hepsi bir kenara, 22H2’ye geçiş yaptığınızda Başlat’ta bazı yenilikler göreceksiniz.

Klasör Desteği

Windows 10’dan veya hatta Windows 8’den geliyorsanız, Başlat menüsünde büyük bir değişiklik fark edeceksiniz. Windows 11’de Başlat menüsünü açtığınızda, canlı döşemeler yerine simgeler göreceksiniz. Haberler ve Hava Durumu uygulamaları gibi canlı ve hareketli güncellemeleri görüntülemek için kullanılan canlı döşemelerin aksine, bu simgeler statik halde.

Windows 11 22H2 ile Microsoft, Başlangıç’a çok ihtiyaç duyulan bazı özellikleri geri ekliyor. İlk olarak uygulama klasörleri için destek eklenirken uygulamaları alandan tasarruf etmek ve Başlat’ı düzenlemek için gruplandırabileceksiniz. Yani bir uygulama simgesini diğerine sürükleyip bırakarak Başlangıç içinde klasörler oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Yeni Uygulama Düzeni

Windows 11, varsayılan olarak menü üzerinde üç sıra simge ve önerilen etkinlik gösteriyordu. 22H2 ile birlikte ikili düzene geçiş yapılacak. Ayrıca yeni sürümde fazladan bir iğne veya öneri satırı göstermek için “Daha fazla iğne” veya “Daha fazla öneri” seçeneği arasından seçim yapabilirsiniz.

Başlat Menüsü İçin Yeni Hareketler

Tablet kullanıcıları için Microsoft iki yeni dokunma hareketi üzerinde çalışıyor:

  • Başlat’ı çağırmak ve kapatmak için kaydırma: Artık Başlat menüsünü açmak için görev çubuğunun ortasından dört parmakla hızlıca kaydırabilirsiniz. Kapatmak için aynı hamleyi aşağı yönlü yapabilirsiniz.
  • Artık Başlat menüsündeki Tüm uygulamalar’a gitmek için Sabitlenmiş kısımdan sağdan sola kaydırabilirsiniz. Ayrıca bu kısma geri dönmek için soldan sağa kaydırabilirsiniz.

Başlat menüsündeki canlı döşemelerin deneyimi özelleştirmek için birçok yol sunduğunu söylemeye gerek yok. Ne yazık ki, şirket döşemelerden vazgeçtiği için canlı döşemeler asla işletim sistemine geri dönmüyor.

Windows 11 22H2’nin Ekim 2022’de piyasaya sürülmesini bekliyoruz. Microsoft, Build 22621’i güncelleştirmenin RTM’si (özellik kilitli sürüm) olarak onaylamıştı.