Anasayfa Makale Windows 11 23H2 ile İlgili Tüm Detaylar: Sun Valley 3

Windows 11 23H2 ile İlgili Tüm Detaylar: Sun Valley 3

Windows 11 hibrit

Windows 11’in 2022 için ilk büyük güncellemesi birkaç ay içinde herkese gönderilecek. Sun Valley 2 kod adıyla bilinen sürüm 22H2 birkaç hafta önce RTM durumuna ulaştı, yani hazırlıklar neredeyse bitti. Sonbahar aylarında ise Windows Update üzerinde bir güncelleme göreceksiniz.

Orijinal Windows 11 sürümünün kod adı “Sun Valley” oldu ve görünüşe göre Microsoft bu isimlendirmeyi sürdürecek. Yaklaşan 22H2 güncellemesi bir kenara, Microsoft 2023 için büyük bir güncelleme üzerinde çalışmaya başladı ve Dev Channel’da şimdiden değişiklikler yapıldığını görüyoruz. Önümüzdeki yılın güncellemesi, görünüşe göre 23H2 (Sun Valley 3 / SV3) olarak adlandırılıyor ve en son önizleme yapılarında bazı referanslar gün yüzüne çıktı.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, en son sürümlerde Windows 11 CU23H2 yani Copper (2023 yılının ikinci yarısı) için bazı ibareler var. Bu yıl tüm kullanıcılara ulaşması beklenen Windows 11 22H2 güncellemesi ise “Nickel” kod adıyla geliyor.

Gelecek yılki Windows 11 güncellemesi, dahili olarak “Copper” ve “Sun Valley 3” olarak bilinecek. Microsoft’ta aynı güncellemenin farklı alanlarında çalışan birden fazla departman olduğundan, bir ürünün farklı kod adlarına sahip olması oldukça normal.

Bir hatırlatma yapalım, şirket Windows özellik güncellemelerini yılda bir kez sunacağını bildirmişti. Yani 2023 yılında büyük bir sürüm olarak yalnızca “22H2 Sun Valley 3” kullanıma sunulacak. Belki de 2024 yılında 24H2 Sun Valley 4’ü göreceğiz. Rakamlardan anlayacağınız gibi, özellik güncellemeleri artık yılın ikinci yarısında yayınlanıyor, bu nedenle Windows 11 sürümlerinin son basamağı her zaman ‘2’ ile bitiyor.

Windows 11 Build 25115 kısa süre önceki Dev Channel’daki test kullanıcılarına sunulmuştu ve esasen gelecek yıl beklenen 23H2 sürümün ilk yapılarından birini temsil ediyor.  Kullanıcıların Build 25115’e yükselttikten sonra Windows 11 sürüm 22H2‘ye geçemeyeceğini hatırlatalım. Bunun nedeni, Build 25115’in esasen Windows 11’in yeni bir sürümü olması ve nihai olarak 23H2 sürümüyle bağlantılı olması.

Neler Bekliyoruz?

Çeşitli kaynaklara göre Microsoft, dokunmatik deneyimi iyileştirmek için çalışmalara devam edecek. Microsoft’un rakibi Apple, tablet ve iPad yazılımlarıyla büyük bir başarı yakaladı, ancak Windows üreticisi bu konuda çok geride kaldı.

Windows 8 tabletler için aslında oldukça iyi bir işletim sistemiydi. Windows 10, hareketler ve canlı döşemeler gibi Windows 8’in tablet dostu bazı özelliklerini korurken masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarının endişelerini giderdi.

Windows 10’dan farklı olarak, Windows 11 tablet moduyla birlikte gelmiyor. Yeni işletim sistemi ile Microsoft, masaüstü bilgisayarlar ve tabletler arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Bu bağlamda Windows 11’in dokunmatik cihazlarda çok daha iyi çalışacağını belirtelim.

Windows 11 Masaüstü Uygulama Klasörleri

Microsoft klasörleri Başlat menüsüne getirmeye çalıştığını doğrulamıştı. Ancak şirketten gelen yeni bir sızıntı, masaüstü için ‘uygulama klasörlerinin’ de çalışmalara dahil olduğunu ve muhtemelen önümüzdeki aylarda Dev Channel’a ulaşacağını gösteriyor.

Bir etkinlik sırasında Windows masaüstü için uygulama klasörleri desteği hakkında bilgi verilmişti. Başlat menüsü klasörlerine benzer bir yaklaşım masaüstü için de kullanılacak ve kullanıcıların masaüstünde bir “uygulama klasörü” oluşturmak için uygulama simgesini diğerinin üzerine taşımasına izin verilecek.

Windows üreticisi bu özellik üzerinde dahili olarak çalışıyor olabilir veya bu bir konsept olabilir. Yani masaüstü klasör özelliğinin tüm kullanıcılara ulaşacağını garanti edemeyiz, ancak önümüzdeki yıl gelecek olan 23H2 güncellemesine dahil edildiğini görebiliriz.

Birçoğumuzun Windows masaüstü oldukça dağınık. Uygulamalar için gelecek olan klasör özelliği ise oldukça faydalı olabilir. Böylelikle uygulamaları ve dosyaları kolaylıkla bulabilir, karmaşıklığı önleyebilir ve vakit kazanabilirsiniz. Ayrıca böylelikle her gün kullandığımız masaüstü daha hoş görünebilir. Zaten bu işlevi Android ve iOS cihazlarınızdan hatırlarsınız.

Önerilen Eylemler (Suggested Actions)

Yazılım üreticisi, yeni önizleme yapısıyla ilk olarak bu yılın başlarında tanıtılan “Önerilen eylemler” adlı yeni bir özelliği tanıttı. Peki önerilen eylemler tam olarak ne? Adından da anlaşılacağı gibi, seçtiğiniz metne bağlı olarak bir sonraki adımda ne yapmak istediğinizi tahmin etmeye çalışan yeni bir özellik. Örneğin Microsoft Teams’de bir tarihi vurgularsanız, bunu başka bir uygulamaya yapıştırma veya takviminizde bir etkinlik oluşturma olasılığınız yüksek.

Önerilen eylemler ile Microsoft, bir metni kopyaladıktan veya seçtikten sonra eylemi gerçekleştirmek için gereken adımların sayısını azaltacak. Görsellerden fark edebileceğiniz gibi, herhangi bir metni seçtiğinizde o metinle ilgili yapabileceğiniz eylemler otomatik olarak karşınıza çıkacak.