Anasayfa Haber AMD EPYC Sunucu İşlemcileri Yükselişini Sürdürecek

AMD EPYC Sunucu İşlemcileri Yükselişini Sürdürecek

AMD EPYC Sunucu İşlemcisi

EPYC işlemci serisiyle sunucu tarafında atak yapan AMD’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde pazar payında büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor. DigiTimes tarafından yakın zamanda yayınlanan rapora bakılırsa EPYC sunucu sevkiyatı 2024 yılına kadar büyük bir büyüme görecek.

2023 yılına kadar sunucuların %16.3’ünde AMD imzalı yongaların kullanılması bekleniyor. 2024 yılında ise bu oran %18’e yükselecek. 2020 yılında EPYC çipler yalnızca %10.1’lik bir pazar payına sahipti. Yani 2020-2024 yılları arasında AMD’nin pazar payı %80 gibi bir yükseliş kaydetmiş olacak.

AMD EPYC
AMD EPYC Sunucu İşlemcisi

Dünyada kullanılan en güçlü süper bilgisayarların birçoğu şu anda AMD EPYC işlemciler tarafından destekleniyor. Hatta dünyanın ilk exascale sistemi Frontier bile tamamen AMD CPU ve GPU donanım kombinasyonuyla birlikte çalışıyor. Bu alandaki yükselişin en büyük nedeni yüksek çekirdeklere olan ihtiyaçtı. AMD bildiğiniz gibi şu anda en çok çekirdek sunan üreticilerin başında geliyor.

4. Nesil Genoa ailesi, 96 çekirdek ve 192 iş parçacığıyla EPYC işlemcilerde çıtayı bir üst noktaya taşıyacak. Öte yandan Bergamo kod adlı sunucu yongalarının 2023 yılında 128 çekirdek ve 256 iş parçacığı sunacağını hatırlatalım. Özetle, EPYC işlemciler kurumsal alanda büyük ilgi gördü ve görmeye devam edecek. Bu bağlamda Microsoft ve Google gibi devlerin veri merkezi çözümleri için AMD sunucu CPU’larını kullanması bekleniyor.