Anasayfa Haber NASA, Süper Bilgisayarında Intel ve AMD İşlemcileri Bir Arada Kullanıyor

NASA, Süper Bilgisayarında Intel ve AMD İşlemcileri Bir Arada Kullanıyor

NASA, şimdiye kadarki en güçlü süper bilgisayarının faaliyete geçirdiğini duyurdu. The Register‘ın belirttiği gibi, Aitken isimli süper bilgisayar ile farklı bir yaklaşım benimsenmiş. NASA, exascale sınıfı Frontier gibi yekpare ve bağımsız sistemler yerine LUMI gibi son Avrupa süper bilgi işlem tasarımlarına benzer modüler bir yaklaşım benimsiyor.

Aitken sistemi aslında 2019’dan beri uzay ajansının içinde yer alıyor. Ancak yeni yapılan yükseltme ile NASA’nın araştırma becerileri gelişmiş olacak. Havacılık ve Uzay Dairesi, süper bilgisayarlarını ulusal laboratuvarlardaki ve büyük üniversitelerdeki örneklerden biraz daha farklı şekilde inşa ediyor. 2008’den beri faaliyette olan “Pleiades” süper bilgisayarı üzerinde sürekli geliştirmeler yapılmıştı. Modüler bir yaklaşım benimseyen NASA, süper bilgisayarına belirli aralıklarla daha fazla kapasite ekliyor.

Aitken’de bugüne kadar Intel’in Cascade Lake kod adlı yongaları kullanılıyordu. Son evrede ise AMD’nin “Roma” mimarisine dayanan yalnızca dört HPE “Apollo” rafı dahil edildi ve hesaplama performansı artırıldı. Nitekim NASA, havacılık, uzay araştırmaları, yer bilimi ve astrofizik projelerindeki sorunları daha hızlı çözüme kavuşturacak.

Sisteme eklenen dört yeni birim kulağa önemsiz gelebilir, ancak bilgi işlem yoğunluğu şaşırtıcı bir şekilde artmış durumda. Bu noktada 308.000 yeni Zen 2 çekirdeği gücünü gösterdi. Sistemin ilk tasarımı ise “yalnızca 46.080” Intel Cascade Lake çekirdeği içeriyordu.