Anasayfa Makale Google Home ile Akıllı Ev Rehberi

Google Home ile Akıllı Ev Rehberi

Akıllı ev teknolojileri her geçen gün yaygınlaşıyor ve bu doğrultuda TP-Link’in ilgili çözümlerini ve Google Home entegrasyonunu kullanarak evimi nasıl akıllı hale getirdiğimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Güncel fiyat bilgisi için:

Ev Ağım: TP-Link Deco XE75 Mesh Sistem

TP-Link Deco XE75
Deco XE75 Mesh sistem evimdeki tüm cihazlara hizmet veriyor.

Öncelikle bir akıllı evin temeli ev ağıdır. Ben evimde fiber internet kullanıyorum. Fiber kablosu, doğalgaz borusu için açılan delikten geliyor ve ben de bu kabloyu GPON cihazına taktım. GPON’dan çıkan çıkan ethernet kablosunu da TP-Link Deco XE75 mesh ünitelerinden birine bağladım.

Daha sonra diğer mesh ünitesini oturma odamdaki hoparlörün subwoofer ünitesinin üzerine koydum. Bu iki ünite 6GHz backhaul bağlantısı ile haberleşiyor, yani internet bağlantısı kablosuz olarak o üniteden bu üniteye geliyor. Bu sayede evin tamamına en yüksek kalitede Wi-Fi sinyali ulaşmış oluyor. Tek router kullandığım zaman bazı odalara özellikle de balkonuma sinyal biraz zayıf ulaşıyordu o yüzden mesh sisteme geçtim.

İkinci mesh ünitesinden de ethernet kablosuyla interneti masaüstü bilgisayarıma ve Xbox oyun konsoluma dağıtıyorum.

Akıllı Evde Güvenlik

Tapo T110 akıllı kapı sensörü
Akıllı sensörler kapı ve pencerelerin kasalarına takılarak eve ekstra güvenlik sağlamak için kullanılabilir.

Oturduğum apartmanın en sevmediğim özelliklerinden birisi de balkonun dışında ortak bir balkon daha var ve aynı kattaki dairelerin buraya erişimi var. Haliyle bu ister istemez bir güvenlik sorunu oluşturuyor, evi havalandırmak için pencereyi açık bırakamıyorum ve balkon kapısını sürekli kilitli tutmak gerekiyor.

Tapo H100 Hub
Tüm sensörler bu Tapo H100 Hub’a bağlanıyor. H100 Hub’da internete bağlanıp sensörlerinizi çevrimiçi yapıyor.

Ancak yine de insanın aklı evde kalmıyor değil, o sebeple balkon kapısına T110 akıllı temas sensörü yapıştırdım ve H100 Hub’la eşleştirdim. Kapı açıldığında alarm çalarak bana bildiriyor.

Akıllı Prizlerle Cihaz Yönetimi

Google Home uygulamasıyla akıllı prize bağlı cihazlar kolaylıkla yönetilebiliyor

Akıllı prizler de bir diğer önemli bileşen. TP-Link Tapo P300 model uzatmalı üçlü priz dahili Wi-Fi özelliğine sahip ve Tapo uygulamasına entegre olup bu prizlere bağladığınız masa lambanızı, TV’nizi, hatta su ısıtıcınızı bile tek dokunuşla veya sesli komutla açıp kapatmanızı sağlıyor.

Burada zamanlama gibi başka alternatif kullanım şekilleri de var bu akıllı prizi. Mesela prizlerinizi haftanın belirli günleri belirli saatlerde açılıp kapanmaya ayarlayabiliyorsunuz. Söylememe gerek var mı bilmiyorum fakat aynısını akıllı aydınlatma çözümlerine de yapabiliyorsunuz. Hatta Uzak modu adında bir mod var, bu mod ile evde olmasanız dahi evdeymişsiniz gibi rastgele, belirli aralıklarla ışıklarınız açılıp kapanıyor.

Tapo P300 USB yuvaları
2 Tip-A ve 1 Tip-C yuva ile basit USB aygıtlarınıza kolayca güç verebiliyorsunuz.
Power Delivery destekli Tip-C USB yuva
18W’lık Tip-C yuva iPhone’ları hızlı şarj edebiliyor

Prizin burada 2 USB Tip-A ve bir USB Tip-C yuvası var. Tip-A yuvalarından birine LED aydınlatmaya sahip masa lambamı takıyorum. Buradaki Tip-C yuvanın Power Delivery desteği olduğu için iPhone’umu bu yuvadan şarj ediyorum, tipik 10W şarj yerine biraz daha hızlı 18W ile şarj olmuş oluyor böylece. Tabiki bu USB yuvalarına giden gücü de sesli komutla açıp kapatabiliyoruz.

Tapo P300 Akıllı prizin arkası
Tapo P300’ün 1.5m kablo uzunluğu, arkasında duvara asılabilmesi için delikleri ve masa üzerinde sabit durması için kauçuk ayakları var.

Eğer çocuklu bir aileyseniz prizlerin çocuk korumalı olduğunu söyleyeyim, aynı zamanda dış malzemenin alev geciktirici malzemeyle desteklendiğini belirtmiş TP-Link, bu da olası kazalarda alevin büyüme hızını geciktiren ve farkedilip söndürülmesini kolaylaştıran bir özellik.

Aşırı akım koruması, prizler arasında 57mm boşluk ile büyük ve geniş cihazların birbirini engellemeden takılabilmesi gibi güzel özellikleri de var ve 1.5m kablo uzunluğuna sahip. Tabiki tüm priz çoklayıcılarda olduğu gibi tek bir tuşla tüm prizlere giden gücü kesebiliyorsunuz.

Akıllı Şerit LED ile Ortam Aydınlatması

Tapo L920-5 şerit LED
Tapo L920-5 şerit LED’in Aurora renk animasyonu çok hoş etkiler yaratıyor.

Kitaplık tarafına gelirsek, kitaplığımın arkasına Tapo’nun L920-5 şerit ledini yapıştırdım ve uygulama içinde adını kitaplık arkası koydum. Yine bu şerit LED’i de sesli komutla açıp kapatabiliyorum, rengini değiştirebiliyorum veya parlaklığını artırıp azaltabiliyorum.

Google Home ile RGB şerit led kontrolü
Google Home altından destekleyen RGB aydınlatmanızın renklerini belirleyebiliyorsunuz.

Bu şerit LED sadece sabit renk vermiyor, mum ışığını ve aurora renklerini taklit eden animasyonları da mevcut. Bunları da açıp kapatabiliyorum. Ancak bu tür animasyonlar Google Home içinde bulunmuyor. Bunun için Tapo uygulamasını kullanmak gerekiyor.

Akıllı RGB Ampul ile Oda Aydınlatması

Mavi renkte Tapo RGB ampul
Tapo RGB LED ampullerin rengi ve ışık seviyesi Google Home ve Tapo uygulaması altından kontrol edilebiliyor.
TP-Link Tapo L530
L530 RGB ampuller 60W güç harcayan akkor ampullere denk bir ışık sunabiliyor

Benzer şekilde biri oturma odamdaki tavanda, diğeri de yatak odamdaki abajurda takılı olan Tapo L530 RGB ampulleri hem Tapo uygulaması altından hem de sesli komutla kontrol edebiliyorum ama yani takdir edersiniz ki odaya girdiğinizde duvardaki veya yerdeki anahtara basıp ışıkları açmak varken sesli komutla uğraşmak saçma. O yüzden sesli komutu sadece ışığın rengini ve şiddetini keyfime göre değiştirmek için kullanıyorum.İlerde bir de Tapo T100 akıllı hareket sensörü edinip ben odaya girer girmez akıllı ampullerin aydınlanmasını sağlayacağım.

Google Home ile Hemen Herşey Mümkün

Bir diğer çok önemsiz gibi görünen ama çok takdir ettiğim bir özellik de Deco mesh ünitelerinin üzerlerindeki LED ışığın sesli komutla açılıp kapatılabilmesi oldu.Deco mesh ünitelerini Google Home sistemime entegre ettiğimde sesli komutla kablosuz interneti açıp kapatabildiğim gibi buradaki küçük LED’i de mesela loş ışıkta film izlerken dikkat dağıtmaması için tek bir sesli komutla kapatabiliyorum.

Sonuç

TP-Link’in akıllı ev çözümleri Google Home ve Apple Homekit’e entegre olup, sesli komutlarla evinizdeki cihazlarınızı, aydınlatmanızı kontrol etmenizi ve güvenliğinizi sağlamanızda yardımcı oluyor.