Anasayfa Haber NVIDIA: “AV1 Kodlama Konusunda Rakiplerimizden Üstünüz”

NVIDIA: “AV1 Kodlama Konusunda Rakiplerimizden Üstünüz”

NVIDIA, AMD ve Intel kodlayıcı karşılaştırması

AV1 video standardı başta dev platformlar başta olmak üzere hızla benimsenmeye devam ediyor. Daha öncesinde gelecekte ismini daha çok duyacağımız AV1 video kodek standardının detaylarına değinmiştik.

NVIDIA, AMD ve Intel gibi GPU devleri yeni nesil ekran kartlarıyla birlikte donanımsal olarak AV1 desteği sunmaya başladı. GeForce RTX 4000 (Ada Lovelace), Radeon RX 7000 (RDNA 3) ve Arc Alchemist (Xe-HPG) serisi kartların tümü bu desteğe sahip. Yeşil takım ise yayınladığı yeni bir blog gönderisiyle birlikte rakiplerine üstünlük kurduğunu vurgulamadan geçmedi.

Birkaç gün öncesinde OBS Studio 29.1’in kararlı sürümü yayınlanırken YouTube video akışı için AV1 kodlama desteği getirildi. NVIDIA, bunu fırsat bilerek AV1 kodek dünyasındaki üstünlüğünü anlattı.

AV1 vs H.264

Şirket, AMD Radeon RX 7900 XTX, Arc A770 ve RTX 4080 ekran kartlarıyla yapılan testlerden (AV1 4K ve 12 Mbps kodlama) bir kesit paylaştı. GPU devi, kendi grafik motorunun aynı bit hızında daha yüksek kaliteli görüntüler ürettiğini iddia ediyor:

Profesyonel içerik oluşturucuların zorluklarını desteklemek için tasarlanan NVENC, rakip kodlayıcılara göre daha yüksek video kalitesi sunuyor. GeForce RTX kullanıcıları, rakip ürünlerle aynı bit hızında daha yüksek kaliteli görüntü akışı gerçekleştirebiliyor veya benzer görüntü kalitesini koruyarak daha düşük bit hızında kodlama yapabiliyor.

Ada Lovelace mimarili kartlar bildiğiniz üzere 8. Nesil NVENC kodlayıcıyla geliyor. 4K çözünürlükte 20 Mbps H.264 video akışına kıyasla 10 Mbps’de benzer video kalitesi sağlanabiliyor. Yeşil ekip ayrıca AV1’in genel olarak %40 daha iyi performans sunduğunu söylüyor.

AV1 Nedir?

AV1 (AOMedia Video 1), en basit tabirle video içeriğinin sıkıştırılması ve tekrar çözülmesi için kullanılan bir kodlama standardıdır. AV1; Prime Video, Apple TV+ , Disney Plus ve Netflix gibi platformlarda şu anda 4K HDR video için kullanılan HEVC (H.265) formatının halefi olarak planlanmakta.

“Kodek” (Codec) terimi, kodlayıcı (coder) ve kod çözücü (decoder) kelimelerinden türetilirken, endüstri genelinde verileri kodlamak veya kodunu çözmek için kullanılan bir yazılım veya donanım parçası olarak biliniyor.

Günümüzde video içeriği için standart kodlayıcı HEVC (High Efficiency Video Coding-Yüksek Verimli Video Kodlaması) veya H.265 olarak kabul görüyor. Bundan önce AVC (Advanced Video Coding-Gelişmiş Video Kodlama) veya diğer adıyla H.264 vardı. AVC’den HEVC’ye geçiş, daha gelişmiş kodek bileşeni kullanıldığında dosya boyutunda kabaca iki kat azalma sağladı.

AV1 Codec
AV1’in dört avantajı: Ücretsiz lisans, patent inceleme işlemci ve yasal savunma desteği sunuyor, son teknoloji ve açık kaynak.

HEVC donanım hızlandırmasına bağlı, bu nedenle HEVC ile kodlanmış videolar, bu kodek standart haline gelmeden önce piyasaya sürülen eski cihazlarda genellikle desteklenmiyor. Aynı durum HEVC’ye göre verimlilikte yaklaşık %30’luk bir iyileşme vaat eden AV1 için de geçerli olacak.

AV1 açık kaynaklı bir standart, yani telifsiz ve kullanmak için lisans gerektirmiyor. Bu da video platformlarının, cihaz üreticilerinin ve dolayısıyla kullanıcıların daha önce HEVC gibi kodeklerle ilişkilendirilen yüksek lisans masraflarından kurtulabileceği anlamına gelmekte.

Ek bir bilgi olarak bu standart Apple, Microsoft, Google, Amazon, NVIDIA ve Tencent gibi devlerden oluşan Açık Medya İttifakı (Alliance for Open Media) tarafından geliştirildi.