Anasayfa Makale Windows 11 Moment 3 Güncellemesiyle Gelen Özellikler Neler?

Windows 11 Moment 3 Güncellemesiyle Gelen Özellikler Neler?

Windows 11 Moment 3

Windows 11 Moment 3 güncellemesi önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bilgisayarlara geliyor. Microsoft, kısa bir süre önce bu güncelleştirmeyi önizleme kanalına kayıtlı Insider kullanıcılarına sundu. Ayrıca bu ayın sonunda isteğe bağlı bir güncelleştirme olarak genel kullanıma sunulacağını belirtelim.

Moment güncellemeleri, Microsoft’un bu yıl kullanıma sunduğu ve Windows 11’e daha sık yeni yetenekler ekleyen daha küçük özellik güncellemeleridir. Geçmişte Microsoft, yılda bir kez büyük güncellemeler yayınlardı. Ancak bu yeni özellikler artık küçük güncellemelerle beraber yıl içerisinde yayınlanıyor.

Bildirimlerden İki Faktörlü Doğrulama Kodlarını Kopyalayın

Windows 11 bildirimlerinden kodları kopyalayın.
Windows 11’de gelen bildirimlerden kodları kopyalayabilirsiniz.

Bu güncelleme, bilgisayarınızda aldığınız bildirimlerden iki faktörlü kimlik doğrulama kodlarının kopyalanmasını mümkün kılıyor. Örneğin mail uygulamasının e-posta bildirimiyle kodu hızlı bir şekilde kopyalamanıza izin veren bir düğme olacak ve böylece ihtiyacınız olan yere yapıştırabileceksiniz. Bu özellik, Phone Link uygulaması kullanılarak telefonunuzdan senkronize edilen bildirimler için de çalışacak.

Widget Geliştirmeleri

Widget Geliştirmeleri

Microsoft, Moment 3 güncellemesiyle beraber Widget’lar için bazı önemli ince ayarlar yaptı. Pencere Öğeleri panosu, üç sütunlu bir düzen ile yeniden tasarlanıyor.

Ayrıca Microsoft, panoya yeni öğeler sabitlemek için yeni bir deneyim üzerinde çalışıyor. Artık, Widget’ı eklemeden önce nasıl görüneceğini önizleyebileceksiniz. Böylece eklemenize ve beğenmezseniz silmenize gerek kalmayacak.

Görev Çubuğu Saatine Saniye Ekleniyor

Görev çubuğu saatindeki saniye.

Microsoft, Moment 3 güncellemesiyle beraber nihayet Görev Çubuğu’ndaki saat göstergesine saniyeyi tekrar ekliyor. Bu ayar varsayılan olarak kapalı gelecek. Ancak dileyen kullanıcılar ayarlardan bu özelliği açıp kapatabilecekler.

Print Screen varsayılan olarak Ekran Alıntısı Aracını açıyor.
Windows 11 ile Print Screen tuşuna basarak Ekran Alıntısı aracını açın.

Bu güncellemeyle ilgili diğer önemli bir özellik, aslında yeni bir özellik değil. Sadece yeni bir varsayılan güncellemesi diyebiliriz. Artık ekranınızın ekran görüntüsünü panoya kopyalamak yerine klavyenizdeki Print Screen tuşuna bastığınızda, Windows 11 otomatik olarak Ekran Alıntısı Aracı kullanıcı arayüzünü başlatacak. Bu sayede direkt olarak yakalamak istediğiniz alanı seçmenize olanak tanır. Eğer bu ayarı kapatmak isterseniz Erişilebilirlik > Klavye sayfasından devre dışı bırakabilirsiniz.

USB4 Sayfası

Moment 3 güncellemesi, Ayarlar sayfasında da birkaç önemli değişiklik içeriyor. Ayarlar uygulamasında, USB4 hub’ları ve cihazları için yeni bir sayfanın eklenmesiyle başlayan birkaç önemli değişiklik var.

Windows 11 USB 4 Hub ayarları
Windows 11 Bluetooth ve USB Hub ayarları.

Bluetooth ve Cihazlar bölümünde bulunan bu sayfa, bağlı USB4 (veya Thunderbolt) hub’ları hakkındaki bilgileri görmenize olanak tanıyor.

Varlık Algılama Ayarları

Varlık Algılama Ayarları
Windows 11 Varlık Algılama ayarları.

Ayarlar uygulamasındaki başka bir yeni sayfa, bazı üst düzey dizüstü bilgisayarlarda bulunan varlık sensörleriyle ilgili. Artık dizüstü bilgisayarınızda hangi uygulamaların varlık sensörlerini kullanmasına izin verildiğini yönetebilirsiniz. Bu ayar, uygulamaların bilgisayarı ne zaman kullandığınızı belirlemesini durdurmanıza izin verdiği için önemli bir gizlilik ve güvenlik özelliğidir.

İçerik Uyarlanabilir Parlaklık Ayarı

<yoastmark class=

Windows 11, gösterilen içeriğe bağlı olarak ekranın parlaklığını değiştiren bir özelliğe sahip. Bu da dizüstü bilgisayarların daha iyi pil tasarrufu yapmalarını sağlıyor. Moment 3 güncellemesiyle beraber dizüstü bilgisayarınız fişe takılıyken bile bu özelliği etkinleştirebilirsiniz. Böylece bilgisayarda bir şarj cihazı takılıyken bile güç tasarrufu yapabilirsiniz.

Dokunmatik Klavye Ayarı

Windows 11'de yeni dokunmatik klavye ayarı.
Windows 11’de dokunmatik klavyenin ne zaman görüntüleneceğini belirleyin.

Bu güncellemeyle beraber fiziksel bir klavye takılıyken bile dokunmadık klavyenin kullanılması daha kolay olacak. Ayarlar uygulamasındaki yeni bir seçenek, bir metin giriş alanı seçtiğinizde dokunmatik klavyenin ne zaman otomatik olarak görüneceğini gösteriyor.

Dosya Gezgini Bağlam Menüsündeki Erişim Tuşları

Dosya Gezgini bağlam tuşları.

Yeni güncellemeyle beraber Dosya Gezgini’ne yepyeni bir içerik menüsü ekleniyor. Artık Dosya Gezgini’nde bir bağlam menüsünü açtığınızda, klavyenizde o menüdeki belirli bir seçenekle ilişkili bir tuşa basabilirsiniz. Bağlam menüsü klavye kullanılarak açıldığında (Menü tuşuyla veya Ctrl + Shift + F10 kombinasyonu) erişim tuşları ilgili eylemin yanında görüntülenir.

Erişebilirlik İyileştirmeleri

Windows 11 22H2 canlı altyazı özelliği, Moment 3 güncellemesiyle beraber daha geniş bir pazara yayılıyor. Artık Fransızca ve Portekizce dilleri de canlı altyazı özelliğini destekliyor.

Desteklenen dillerin tam listesi şu şekilde:

  • Çince
  • Fransızca (Fransa, Kanada)
  • Almanca
  • İtalyan
  • Japonca
  • Portekizce (Brezilya, Portekiz)
  • İspanyol
  • Danimarkalı
  • İngilizce
  • Koreli

Sesli Erişim İyileştirmeleri

Windows 11 Sesli Erişim Komutları
Windows 11 Sesli Erişim Komutları.

22H2 sürümündeki büyük erişebilirlik özelliklerinden biri de kullanıcılara sesli komutlar sayesinde bilgisayarı kullanmaya yarayan sesli erişim özelliği. Moment 3 ile beraber sesli erişim komutlarında büyük iyileştirmeler yapılıyor. Artık yalnızca ABD İngilizcesi değil, Lehçe İngilizcesi de sesli komutları destekliyor. Böylece Birleşik Krallık, Hindistan, Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya’daki kullanıcılar da bu özellikten yararlanabilecek.

Tüm bunlara ek olarak yeni sesli erişim komutu merkezi, olası varyasyonlar dahil olmak üzere mevcut komutlar hakkında bir yardım sayfası da içeriyor.

Görev Yöneticisi’nde Canlı Çekirdek Dökümleri

Görev Yöneticisi'nde canlı çekirdek dökümleri.
Moment 3 güncellemesiyle Görev Yöneticisi’nde canlı çekirdek dökümleri görüntülenebiliyor.

Geliştiriciler için yayınlanan bu yeni özellik sayesinde, uygulamalarla ilgili sorunları gidermeye yardımcı olmak için çekirdek bellek dökümü oluşturulabiliyor.

Diğer Değişiklik ve İyileştirmeler

Tüm büyük değişikliklerin yanı sıra, Moment 3 güncellemesiyle beraber ufak iyileştirmeler de yapıldı. Bazı küçük değişiklikleri aşağıdaki listeden okuyabilirsiniz:

  • Bu güncelleme, BT yöneticileri ve genel cihazlar için bir çoklu uygulama kiosk modu ekliyor. Kiosk modu, kuruluşların, kullanıcıları yalnızca belirli uygulamalara izin verilen güvenli, kilitli bir ortamda kalmaya zorlamak için uygulamaları ve özellikleri kilitlemesine olanak tanır.
  • Ayarlar uygulamasındaki Çoklu görev sayfasında ilgili seçenek etkinleştirildiğinde, Görev Görünümünde yalnızca en fazla 20 Microsoft Edge sekmesi gösterecek.
  • Görev çubuğundaki ağ simgesi, bir VPN kullanılırken artık bir kalkan simgesi gösteriyor.
  • Microsoft, Çinli kullanıcılar için, Çince Giriş Yöntemi Düzenleyicisi (IME) bulut önerilerini ve tümleşik arama önerilerini geliştirdi.
  • Açık renk uygulama moduyla birlikte koyu sistem modu kullanıldığında, görev çubuğu arama kutusu artık daha açık renkte görüntüleniyor.
  • Ayarlar uygulamasının Hesaplar bölümü artık farklı OneDrive aboneliklerinde kullanılabilen toplam bulut depolama miktarını gösteriyor.

Moment 3 güncellemesi tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir olduğunda daha fazla iyileştirme ve değişiklik eklenebilir.