Anasayfa Video Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB İnceleme

Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB İnceleme

Bu yazımızda Cooler Master’ın yeni üst seviye sıvı soğutucusu MasterLiquid 360L Core ARGB’nin soğutma performansına yakından bakıyoruz!

Ürünün sayfasına gitmek için tıklayın!

Kutu İçeriği

MasterLiquid 360L Core ARGB modeli, Cooler Master markasının yeni piyasaya sürdüğü hazır sıvı soğutucusu.

Bu sıvı soğutucusu gördüğünüz üzere 360mm boyutuna mensup bir soğutucu. Doğal olarak 3 fanlı bir kuruluma sahip olarak geliyor.

Kutu içerisinde gelen fanların teknik özellikleri oldukça iyi. Yüksek hava akışı vaat eden bu fanların ayrıca en fazla 27.2 dBA ses şiddeti var. Ve tabii ki tamamen homojen bir yapıda, adreslenebilir RGB yapraklara sahipler.

Kutu içeriğinde desteklenen tüm işlemci soketlerine, rahatça kurulum yapmanızı sağlayacak detaylı anlatımlara sahip bir kitapçık da geliyor.

Soğutucunun işlemci ile temas eden ve pompanın altında yer alan bakır yüzeye hazırda sürülmüş bir termal macun gelmiyor.

Ancak merak etmeyin, Cooler Master bu konuda daha iyisini yaparak, kutu içeriğine harici bir termal macun tüpü eklemiş. Cryofuse adındaki bu termal macun normalde Cooler Master’ın harici olarak sattığı bir ürün ve termal iletkenliği oldukça yüksek (14 W/m.K).

Hem fan bağlantıları hem de ARGB bağlantılarını tek noktada toplamanızı sağlayan çoklayıcı kablolar da kutu içeriğinde geliyor.

Radyatörün ölçüleri: 394 x 119.6 x 27.2 mm

Cooler Master MasterLiquid 360L Core modelinde radyatör kanatlarının yüzeyini daha geniş tutarak soğutma performansını artırmayı hedeflemiş.

Ayrıca pompa kısmıyla radyatör arasındaki su akışını sağlayan hortumun bağlantı noktaları kuvvetlendirilmiş. Pompaya yakından baktığımızdaysa, oldukça sade ve düşük profilli bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz.

Bu sade tasarım, modelin kendini ön plana çıkardığı noktalardan bir tanesi aslında.

Kurulum

Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB’yi Intel Core i9-13900K işlemcili test sistemimize kuruyoruz. Ayrıca bu sistem ve soğutucuyu yine Cooler Master’ın en iyi oyuncu kasalarından birisi olan HAF 500 içerisine yerleştireceğiz.

Test Sistemi:

Soğutucuyu Cooler Master’ın HAF 500 modeli kasasına kurduk.

Soğutucuyu resimlerde gördüğünüz gibi, fanlar yukarı yönlü olacak şekilde, kasanın üst kısmına yerleştirdik.

Cooler Master Masterliquid 360L Core ARGB'nin HAF 500 kasası içerisindeki görünümü.

Adreslenebilir RGB Fanların yarattığı ambiyans ve kasanın ferah yapısı ile oldukça şık bir görünüm elde ettik.

Soğutucunun low profile yapısı sayesinde, Anakart üzerindeki diğer donanımlarla istem dışı temasın olmadığı kolay ve temiz görünen bir kurulum yapmak mümkün.

Soğutma Performansı

Bildiğiniz gibi gerek AMD gerekse de Intel tarafında üretilen i9 ve Ryzen 9 işlemcilerinde oldukça yüksek Watt değerlerine çıkılmış durumda.

Haliyle, özellikle bu segmente ait işlemciler, marka fark etmeksizin oldukça ısınıyorlar.

Bu yüzden Anakart üreticileri söz konusu işlemcileri farklı Watt değerleri altında kullanabilmemiz için BIOS ayarlarında seçenekler sunuyor.

Örneğin bizim test işlemcimiz olan i9 13900K için MPG Z790 Carbon Anakartının BIOS’unda 3 farklı güç profili mevcut.

253W değerinin “Boxed Cooler” olarak geçtiğini görüyoruz. Yani işlemcilerle gelen stok fanlar seviyesinde bir soğutucunuz varsa bu profili kullanmanız tavsiye edilmiş.

Diğer profil olan 288W değerinde ise kule tipi hava soğutucu ile bir kullanım yaptığınız varsayılmış.

Son olarak sıvı soğutma tercihi ile 4096W değerini görüyoruz. Ki bu profil işlemcinin tüm gücünden faydalanmanızı sağlayan en üst seviyeyi temsil ediyor.

Tabii burada yer alan Watt değerleri ve profilleri temsil eden soğutucu tipleri daha çok teorik bir anlama sahipler.

İşte biz de, burada yer alan hem 253 hem de 4096 Watt profillerinde ayrı ayrı testler gerçekleştirdik.

Peki bu modlar arasındaki performans farkı ne kadar?

Bunu görebilmek adına her iki modda da Cinebench testi yaptık. Buna göre asıl fark tahmin edeceğiniz üzere çok çekirdek sonucunda ortaya çıktı.

Aslında bu iki puan arasındaki farkın günlük kullanım ve özellikle oyunlar için neredeyse hiçbir şey ifade etmeyeceğini söyleyebiliriz.

Zira tek çekirdek sonucunda her iki modda da alınan puanlar aynı. Bu da demek oluyor ki örneğin oyunlar için 253W profili fazlasıyla işinizi görecektir.

AIDA64 Testi

AIDA64’ün 15 dakikalık stres testi ardından ulaşılan sıcaklıklar şu şekildeydi.

MasterLiquid 360L’nin performansını daha iyi kavrayabilmek adına, elimizde bulunan MSI MEG Core Liquid S360 sıvı soğutucusuyla da aynı termal macun ve şartlarda testleri tekrar ettik.

Ayrıca bu testler esnasında her iki soğutucunun fanlarının yüzde yüz hızda olduğunu da belirtelim.

Gördüğünüz gibi her iki soğutucunun da, ortaya koyduğu soğutma performansı oldukça benzer.

Ancak MSI’ın MEG Core Liquid S360 modelinin Cooler Master Master Liquid 360L Core modelinden yaklaşık 2 kat daha pahalı bir soğutucu olduğunu bu noktada belirtmek gerek.

PRIME95 Testi

15 dakikalık PRIME95 işkence testinin ardından, ulaşılan sıcaklık değerleri bu şekildeydi.

Burada her iki soğutucunun ortaya koyduğu performansın AIDA64 sonucuna benzer ama genel olarak sıcaklıkların daha yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak yine de, özellikle 253W modunda Master Liquid’in kayda değer oranda daha iyi bir sonuç ortaya koyması dikkatimi çekti.

Öte yandan 4096W modundaki sıcaklık değerleri de yine işlemcinin tüm gücünü kullanmaya çalıştığı için 100 derece sınırına dayanmış durumda.

Özetle eğer bu işlemciyi bu güç profili ile kullanırsanız, hangi soğutucuyu takarsanız takın, bu tarz bir sıcaklık değeri elde edeceğinizi söyleyebiliriz.

İşlemci Hızları Ne Durumda?

Bu noktada işlemcinin nasıl bir performansla bu ısılara ulaştığına bakacak olursak, işlemci çekirdek hızlarının ortalama 4.3 ila 4.5 GHz arasında olduğunu görüyoruz.

Ve bu hızlar her iki soğutucuda da benzer seviyelerde seyrediyordu.

Oyun Performansı

Aslında soğutucuların performansını görmek için sentetik testler çoğu zaman yeterlidir ama oyunlardaki performansına yine de bakmadan geçmek olmaz.

Bu bağlamda yalnızca grafik kartının değil işlemcinin gücünden de fazlaca istifade eden bir oyun tercih etmek adına Battlefield 2042 ile de testler gerçekleştirdim.

Bu test esnasında fan devri yine yüzde yüzde ve oyunun grafikleri 2K Low ayarlardaydı. Böylece işlemcinin yükünü olabildiğince artırmış olduğumuzdan emin olmak istedim.

Ayrıca işlemcinin güç profilini nasıl olsa çoklu çekirdek ihtiyacımız, sentetik testlere kıyasla çok daha az olacağı için 4096W moduna aldım.

Gördüğünüz gibi Cooler Master Masterliquid 360L Core, burada da çok iyi bir soğutma performansı ortaya koymayı başardı.

Peki fan hızlarını yüzde 25’e alırsak ne olur?

Tüm bu testleri Master Liquid 360L Core’un üzerinde bulunan 3 adet fanın, devir hızını yaklaşık 800 rpm yani tam olarak yüzde 25 hızına düşürdüğümüzde gördüğünüz gibi ısı performansında ortalama yüzde 10 civarı bir düşüş oluyor.

Ancak bu işlemcinin gücü ve oda sıcaklığımızın da normalden yaklaşık 10 derece yüksek olduğunu göz önüne aldığımızda bu farkın gayet normal olduğunu düşünüyorum. Üstelik yüzde 25 fan devrinde soğutucunun sesini duymak artık imkansız hale geliyor.

Tahmin edeceğiniz gibi 3 fanlı bir kurulumda yüzde yüz devirde dönen fanların çıkardığı ses hiçte az olmadığı için, bu tarz düşük bir fan devir hızında kullanmayı isteyebilirsiniz.

Adreslenebilir RGB Özellikleri

Cooler Master Master Liquid 360L Core fan ve RGB bağlantısı hariç herhangi bir bağlantı çeşidine ihtiyaç duymuyor. Yani fan ayarı ve adreslenebilir RGB özelliklerini kullanmak için doğrudan Anakartınızın yazılımına ihtiyaç duyuyorsunuz.

Ancak içiniz rahat olsun, Master Liquid 360L Core, piyasadaki tüm Anakart üreticilerinin RGB yazılımlarını destekliyor. Bu sayede fanların ve pompa üzerinde yer alan aydınlatma kısımlarını sorunsuz bir şekilde özelleştirebiliyorsunuz.

Son Karar

Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB, piyasada 4-5 Bin liradan satılan bir üst düzey işlemci soğutucusu. Buna göre değerlendirdiğimizde, gerek kendi sınıfı içinde gerekse de fiyatıyla ön plana çıkmayı başarıyor.

Ancak her ne kadar sade tasarımın alıcısına hitap eden görünümü öznel bir konu olsa da, şahsen soğutucu pompasının biraz daha göze hoş gelen bir dizayna sahip olmasını isterdim.

Bunun dışında Cooler Master MasterLiquid 360L Core ARGB piyasada bulabileceğiniz en güçlü işlemci soğutucularından birisi ve kesinlikle tüm ihtiyaçlarınızı görecektir.