Anasayfa Haber CoreDirector, Hibrit Intel İşlemcilerde Çekirdek Kontrolü Sunuyor

CoreDirector, Hibrit Intel İşlemcilerde Çekirdek Kontrolü Sunuyor

Intel Core i7-14700K Çoklu İş Parçacıklı Testlerde 13700K'dan %17 Daha Hızlı
Intel Core

Process Lasso’nun geliştiricisi Bitsum, Intel’in 12, 13 ve 14. Nesil işlemcilerindeki verimlilik çekirdekleri (E-Core) üzerinde tam kontrol sağlayan CoreDirector adlı yeni bir iş parçacığı zamanlama uygulaması yarattı. Uygulama, Windows zamanlayıcısı veya Intel Thread Director ile bazı uygulamalarda ortaya çıkabilen çekirdek zamanlama sorunlarını ele alıyor. CoreDirector’u indiren kullanıcılar uygulama ve oyunların kullanacağı çekirdekleri kontrol edebilecek.

Bu arada hem performans (P-Core) hem de verimlilik çekirdeklerinin (E-Core) kontrol edilebildiğini ekleyelim. Uygulamanın üç çekirdek uygulama yöntemi var: Efficiency Mode OFF (Kapalı Verimlilik Modu), CPU Affinities ve CPU Sets. Verimlilik modu kapalı olduğunda iş parçacıklarının otomatik olarak verimlilik çekirdeklerine programlanması önlenecek, ancak bir uygulama özellikle bu çekirdeklere ihtiyaç duyuyorsa kullanılmasına izin verilecek. Ayrıca performans çekirdeklerinin sağlayabileceğinden daha fazla iş parçacığına ihtiyaç duyuyorsa verimlilik çekirdeklerinin kullanılmasına izin verilebilecek.

Diğer iki mod Process Lasso’nun halihazırda sunduklarıyla oldukça benzer. CPU Affinities, bir uygulamanın kasıtlı olarak E-Core’larla çalışmayı talep ettiği durumlar haricinde tüm iş parçacıklarını P-Core’lar ile kısıtlayacak. CPU Sets ise “diğer ikisinin arasında yer alan ve kararın çoğunu işletim sistemine bırakan” daha hafif bir mod.

CoreDirector doğrudan Process Lasso’nun yerini alması için tasarlanmadı. Ancak görünüşe göre acemi kullanıcılar için daha basit, daha ulaşılabilir bir uygulama hazırlanmış. Bitsum özellikle verimlilik çekirdeklerini kontrol etmek için daha güçlü Process Lasso yazılımını öneriyor.

Bununla birlikte CoreDirector, Intel kullanıcılarının performansa duyarlı uygulamaların ve oyunların uygun çekirdek kümelerinde çalışmasını sağlamalarına olanak tanıyacak. Intel ve Microsoft’un otomatik zamanlama teknikleri her zaman kusursuz çalışmıyor. Bu da görevler E-Core’lara atandığında performans kaybına yol açabiliyor. Intel bunun farkındaydı ve kısa süre önce Thread Director’dan da yararlanarak Application Optimization (APO) adlı yeni bir yardımcı program geliştirdi.