Anasayfa Makale Windows 12 Hakkında Tüm Bilinenler: Özellikler, Çıkış Tarihi

Windows 12 Hakkında Tüm Bilinenler: Özellikler, Çıkış Tarihi

Windows 11 işletim sistemini 2021 yılının sonlarına doğru kullanıma sunmaya başlayan Microsoft, görünüşe bakılırsa yeni sürüm için kolları çoktan sıvadı. Doğruyu söylemek gerekirse Windows 11 tam olarak tamamlanmadan piyasaya sürüldü. Yazılım devi zaman içinde odağını Windows 10’dan Windows 11’e kaydırarak çok sayıda güncelleme yayınladı, iyileştirmeler yaptı, eksikleri tamamladı ve bitmek bilmeyen hataları giderdi. Diğer yandan, çok sayıda sızıntı gösteriyor ki Windows 12 pek de uzakta değil.

Microsoft ilk olarak 2022’de Windows 11 sürüm 22H2’yi, 2023 yılında ise sürüm 23H2’yi kullanıma sundu. Bu süreçte tamamen farklı bir güncelleme stiline geçildi. Büyük güncellemelerin yanı sıra, “Moment” adı verilen paketlerle birlikte özellikler kullanıcılara çok daha hızlı ulaştırıldı. Şimdi süreç aynı şekilde devam ediyor fakat önemli bir nokta var: Tüm işaretler Microsoft’un 2024 yılında Windows 12’yi piyasaya süreceğini gösteriyor.

Aslında şirket yeni işletim sisteminden en küçük şekilde bile bahsetmedi. Resmi olarak Windows 11 için yıllık güncellemeler ve daha küçük özellik güncellemelerinin geleceği söyleniyor. Ancak ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Tüm oklar Windows 12’nin geliştirildiğini gösteriyor.

Windows 12’nin 2024 sonbaharında piyasaya sürülebileceği ve 2025’te geniş çapta kullanıma sunulabileceği konuşuluyordu. Bunun yanında, Windows 12’nin yapay zeka tabanlı ilk işletim sistemi olabileceğini gösteren referanslar tespit edildi. Son haberlerde ise 2024 Haziran ayından bahsediliyor.

Intel’den gelen bir sızıntıda yeni işletim sisteminin adının geçtiğini gördük. Ayrıca Insider Program’ına Canary Channel adında yeni bir katman daha eklenmişti. En iyisi yaklaşan büyük Windows sürümü hakkındaki bilgilere detaylıca bakalım.

Windows 12’nin Muhtemel Çıkış Tarihi

Daha önce birçok dile getirmiştik, önümüzdeki yıl bir hareketlenme olacak gibi görünüyor. Raporlara göre Windows’un bir sonraki ana sürümü 2024 yılında, yani Windows 11’in çıkışından yaklaşık üç yıl sonra piyasaya sürülecek. Microsoft, Windows 12 üzerinde çalıştığına dair haberleri yalanlamıştı. Ancak hangi şirket bu kadar önemli bir haberin erkenden yayılmasını ister ki?

Şimdi son zamanlarda yayınlanan önemli bir habere odaklanalım. Commercial Times tarafından yayınlanan bir rapora göre Microsoft, Windows 12’yi Haziran 2024’te piyasaya sürecek.

İş dünyasına odaklanan Tayvan gazetesi, bu tarihin PC sektörü için çok önemli olduğunu ve “yapay zeka PC” dünyasında yeni bir trendi tetikleyeceğini vurguluyor. Acer, Quanta, MSI ve Gigabyte gibi önde gelen endüstri oyuncuları görünüşe göre “AI PC’ler” konusunda oldukça hevesli. Hatta “AI PC’lerin ilk yılı” gibi söylemlerle birlikte yeni bir döneme girmeye hazırlanıyorlar.

Commercial Times’ın haberinde Windows 12 ve sözde Haziran çıkış tarihi ile ilgili ifadeler yer alsa da, sektör liderlerinden doğrudan bir alıntı yapılmıyor. Kaynakta bu bilgilerin Acer Yönetim Kurulu Başkanı Jason Chen ve Quanta Yönetim Kurulu Başkanı Barry Lam’in son açıklamalarıyla bağlantılı olduğu belirtilmiş.

Windows 12 konsepti.
Windows 12 konsept tasarımı.

Bilgisayar dünyasının iki önemli yöneticisi Perşembe günü Taipei’de düzenlenen Tayvan Medikal Teknoloji Fuarı’ndaydı. Acer CEO’su Chen, yapay zeka destekli bilgisayarların hem donanım hem de yazılımsal açıdan sektörü “hızlandıracağını” düşünüyor.

Barry Lam ise Quanta için üç segmentte beklenen yükselişin altını çizdi: yapay zeka PC, yapay zeka sunucu ve yapay zeka otomotiv elektroniği. Commercial Times, Lam’ın “önümüzdeki yaz Microsoft yeni nesil Windows işletim sistemlerini piyasaya sürdüğünde, AI PC’lerin de birbiri ardına piyasaya sürüleceğini” beklediğini ekliyor. Ancak bu Lam’dan doğrudan bir alıntı gibi görünmüyor.

Intel’in Meteor Lake, AMD’nin Ryzen 7040 ‘Phoenix’ mobil işlemcileri yapay zeka işlemlerini hızlandırmak amacıyla tasarlanan çiplerle destekleniyordu. Çip üreticilerinin yanı sıra ASUS, 2024 yılında “yapay zeka destekli bilgisayarlar” sunmayı planlıyor. ASUS’un eş CEO’su Samson Hu, şirketin 2024 yılında ilk yapay zeka bilgisayarlarını piyasaya sürmek üzere planlar yaptığını açıklamıştı.

Tüm bu gelişmeler 2024 yılı için Windows 12 ihtimallerini güçlendiriyor. Vaziyete bakılırsa Windows 12 ile birlikte “yapay zeka” kelimesini daha sık duyacağız. Hatta Windows 12’yi kullanabilmek için donanımsal yapay zeka desteği şart koşulabilir. Her şeyi zaman gösterecek.

Windows’un Geçmişi

2009’da Windows 7 ile tanışmıştık. Peki sonrasında neler oldu?

  • Windows 8 üç yıl sonra, 2012 yılında geldi.
  • Windows 8 pek fazla tutmadı, 2015 yılında Windows 10 tanıtıldı.
  • Windows 10 uzun süreler boyunca kullanıldı. Takvim yaprakları 2021 yılını gösterdiğinde, yani 6 yıl sonra Windows 11 piyasaya sürüldü.
  • Şimdi yine 3 yıllık aradan sonra Windows 12 bekleniyor.

2024 İhtimali Kuvvetli

Microsoft’un planlarına aşina olan kaynaklara göre, şirket artık Windows’un “büyük” sürümlerini her üç yılda bir göndermeyi planlıyor ve bir sonraki sürüm  2024 için planlanıyor.

Halka açık sürümünden önce, Windows 12 muhtemelen Windows’un diğer sürümleriyle benzer bir sürüm yapılandırma süreci izleyecek. Örneğin, ilk Windows 11 Insider Preview derlemesi Microsoft’un işletim sistemini duyurmasından birkaç gün sonra ve genel sürümünden birkaç ay önce kullanıma sunulmuştu.

Yeni sürüm için de benzer bir zaman çizelgesi bekleniyor, bu nedenle zamanı geldiğinde Windows Insider Programı aracılığıyla Windows 12’nin yayın öncesi yapısına erişim sağlayabiliriz.

Windows 12 Sistem Gereksinimleri

Windows 11, katı CPU gereksinimlerinin yanı sıra TPM (Trusted Platform Module) şartı nedeniyle ağır eleştiriler aldı. Microsoft’a göre bu, modern güvenlik platformlarını yeni bir işletim sistemiyle eşleştirerek Windows ekosistemi genelinde güvenlik çıtasını yükseltme çabasıydı.

Aynı gereksinimler büyük olasılıkla Windows 12 ile de devam edecek. Diğer detaylara geçersek, Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi ile RAM gereksinimini 4 GB’tan (Windows 11’de) 8 GB’a çıkarmayı planladığını iddia eden bir söylenti var. Bunun dışında Windows 12, Windows 11 ile aynı CPU’ları destekleyecek ve muhtemelen benzer gereksinimlere sahip olacak. Ekstra gereksinimler talep edilse bile bunların büyük kısıtlamalar getirmesini beklemiyoruz.

Windows 8 Windows 10 Windows 11 Windows 12
CPU 1 GHz veya daha hızlı işlemci 1 GHz veya daha hızlı işlemci/SoC 1 GHz: Uygun bir 64 bit CPU veya SoC üzerinde 2 veya daha fazla çekirdek ?
RAM 64 bit için 2 GB veya 32 bit için 1 GB 64 bit için 2 GB veya 32 bit için 1 GB 4 GB ?
Depolama 64 bit için 20 GB veya 32 bit için 16 GB 64 bit için 20 GB veya 32 bit için 16 GB 64 GB veya daha büyük depolama ?
Sistem Yazılımı Yeni bir UEFI BIOS gerektiren Secure Boot UEFI, Secure Boot özelliği UEFI, Secure Boot özelliği ?
Grafikler WDDM 1.0 sürücüsü ile DirectX 9 uyumluluğu WDDM 1.0 sürücüsü ile DirectX 9 uyumluluğu WDDM 2.0 sürücüsü ile DirectX 12 uyumluluğu ?

 

Yapay zekanın yoğun bir şekilde öne çıkacağını düşünürsek, AI işlemlerini hızlandırmak üzere tasarlanan çipler Windows 12’ye özel olabilir. AMD ve Intel zaten bu amaca hizmet edecek özel entegre çipler sunmaya başladı. Gelecekte muhtemelen her işlemcide özel AI birimleri yer alacak.

Haziran 2023 tarihli bir Windows Central makalesinde bazı (çoğunlukla AI) özelliklerin “NPU (Neural Processing Unit) veya gelişmiş GPU’ya sahip daha yeni bilgisayarlarla sınırlı” olabileceği belirtilmişti.

Windows 12 ile Beklenen Özellikler

Windows 12’nin neler getireceğini tam olarak bilmiyoruz. Şimdi tahminler, sızıntılar ve bazı işaretlerle birlikte yapılabilecek değişikliklere bakacağız. Yeni özelliklerinin çoğunun geliştirme aşamasında olduğu düşünülüyor, ancak her şey şimdilik spekülasyondan ibaret. Burada ele alacağımız yeniliklerin hepsi hayata geçmeyebilir. Ayrıca bazıları Windows 12’den önce de gelebilir.

Her şeyden önce, yapay zeka ve Windows 12’nin birbiriyle iç içe olmasını bekliyoruz. ChatGPT’nin Microsoft Bing’e entegre edilmesiyle, sonrasında Copilot’un tüm kullanıcılara sunulmasıyla yeni bir dönem başladı. Windows 12 ile bu serüven devam edecektir.

Windows Arayüzü Değişebilir

Yazılım geliştiricisi aylar önce ağırlıklı olarak Microsoft 365’e odaklandığı Ignite etkinliğine ev sahipliği yaptı. Sunum sırasında Microsoft Teams çalıştıran bir Windows masaüstü görüntülendi. Windows Central, sunumu detaylı incelediğinde Windows arayüzünün biraz farklı olduğunu, geçmişteki hiçbir şeye benzemediğini fark etti.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde kullanılan arayüzün Windows 12’nin bir prototipine ait olduğunu tahmin ediliyor. Zac Bowden, gösterilen tasarımın birkaç ay önce Microsoft tarafından başka bir yerde daha sergilendiğini doğruladı. Görsele baktığında ekranın altında kayan bir görev çubuğu görebilirsiniz. Ayrıca sağ üst köşede Wi-Fi ve pil gücü göstergesi, üst merkezde bir arama çubuğu ve sol üst köşede hava durumu bilgileri yer alıyor.

Görüntü %100 net olmadığı için arayüzün yeni bir modeli oluşturuldu. Gösterilen prototip, Windows Central’ın kaynaklarına göre Microsoft’un ulaşmaya çalıştığı tasarım hedeflerini temsil ediyor.

Konsept Tasarımlar

4RMD, bazı mevcut söylentilere ve aynı zamanda insanların talep ettiği özelliklere dayanan bir konsept oluşturdu:

Windows 12 ile ilgili söylentilerin ardı arkası kesilmiyor. Nihai olarak önümüze sunulacak Windows 12 tamamen farklı görünebilir. Addy Visuals’ın Windows 12 konsepti, Microsoft’un işletim sisteminin tasarımını ve hissini tamamen değiştirmesi halinde nasıl görünebileceğini tasvir ediyor:

Microsoft Edge Phoenix Sürümü

Microsoft ayrıca Edge tarayıcısı için tamamen radikal bir konsepti dahili olarak test ediyor. “Phoenix” projesi kapsamında, şirketin tarayıcısı sıfırdan tamamen yeniden tasarlandı ve biraz Arc tarayıcıyı andırıyor.

Çoklu sekme yönetimi sunan yeni bir kullanıcı arayüzü, Sekme Etkinlik Merkezi ve Ekran Süresi benzeri özelliklerden bahsedilmekte. Görünüşe göre Microsoft, Edge’in Phoenix sürümünü Windows 12 ile birlikte piyasaya sürecek.

Modüler Tasarım: CorePC/Core OS

Yapay zeka’nın yanı sıra, uzun zamandır ortalıklarda modüler Windows kavramı dolaşıyor. Bazen Core OS, bazen de CorePC olarak adlandırılan modüler Windows tasarımı, işletim sistemi bileşenlerini ayırarak daha sorunsuz güncellemeler ve daha iyi güvenlik sağlayacak. Ayrıca Microsoft’un Windows örneklerini belirli platformlara ve kullanım durumlarına göre uyarlamasına olanak tanıyacak.

Bu çekirdek tabanlı yaklaşımın en önemli örneği, hiçbir zaman tam sürüm statüsüne ulaşamayan Windows X idi. Bunun arkasındaki fikir, ChromeOS ile rekabet edebilecek hafif bir işletim sistemi yaratmaktı. Sonunda Microsoft, Windows 11’de ortalanmış görev çubuğu gibi bazı Windows X arayüz kavramlarını kullandı.

Windows Central‘ın haberine göre, Microsoft’un planlarını bilen kaynaklar şirketin CorePC kod adlı bir proje üzerinde çalıştığını ve Windows Core OS’deki yeniliklerle Windows’u modernize etmeye çalıştığını iddia ediyor. Microsoft, uzun zamandır süregelen ek yükleri azaltmak, yapay zeka yeteneklerine odaklanmak ve Apple Silicon’a benzer bir şekilde donanım ve yazılım deneyimlerini dikey olarak optimize etmek için tasarlanmış “silikon için optimize edilmiş” bir proje üzerinde çalışıyor.

Windows 12 kodları muhtemelen şu anda Windows ‘Canary Channel’ aracılığıyla test ediliyor. Yeni kanal, söylediğimiz gibi Windows’un gelecekteki sürümleri için uzun soluklu platform çalışmalarına odaklanan kararsız yapıları test etmek için tasarlandı.

Yapay Zeka Özellikleri

Microsoft’un ChatGPT’nin arkasındaki kuruluş olan OpenAI’a 10 milyar dolar yatırım yapması boşa değildi. Özetle, yapay zeka mümkün oldukça işletim sisteminin her noktasına sızacak. Yazılım devinin yatırımları Bing Chat’ten Skype’taki yapay zeka özelliklerine kadar şirketin her bölümünde devrim yaratmaya başladı bile.

Microsoft’un halihazırda sahip olduğu bazı yapay zeka destekli özellikler var. Örneğin Windows 11, bir erişilebilirlik özelliği olarak yapay zeka destekli sesli yazma özelliğine sahip ve yapay zeka Teams’de arka plan bulanıklığını ve gürültü azaltmayı iyileştirmeye yardımcı oluyor. Windows 11’de doğrudan arama çubuğuna entegre edilen Bing Chat’i de eklemeden geçmeyelim.

AI biliyorsunuz Paint’e bile geldi. Hem de oldukça etkili şekilde. Microsoft, Paint uygulaması için tek tuşla görüntülerden arka planları kaldırma olanağı sağlayan yeni bir güncelleme duyurmuştu. Bu artık basit kalan Paint için büyük bir adım oldu lakin Redmond devi daha büyük adımlar atacak gibi görünüyor. Yazılım üreticisi, bir metin açıklamasından gerçekçi görüntüler ve sanat eserleri oluşturmamızı sağlayan yapay zeka teknolojilerini Paint’e getiriyor. “Cocreator” adı verilen görüntü oluşturucunun DALL-E ve Bing destekli olarak çalışması bekleniyor.

Microsoft Baş Ürün Sorumlusu Panos Panay, AMD’nin Ocak ayındaki CES 2023 açılış konuşmasında “Yapay zeka Windows’ta her şeyin yapılış şeklini baştan aşağı değiştirecek” demişti. Microsoft’un Bing yapay zekasına yaptığı yatırım (ChatGPT tabanlı) ve Windows 11 arama çubuğuna eklenmesi (çok sınırlı bir kapasitede de olsa) sadece bir başlangıç gibi görünüyor.

Analiz ve Tanımlama Özelliği

Geliştirilmekte olan bazı yapay zeka özellikleri arasında Windows’un ekrandaki içeriği analiz etme ve o anda görüntülenmekte olan bilgilere dayalı olarak projeleri veya uygulamaları başlatmak için bağlamsal istemler sağlama yeteneği yer alıyor. Windows ayrıca görüntülerdeki nesneleri/metinleri tanımlayabilecek ve kullanıcının bu öğeleri kolayca kesip başka bir yere yapıştırmasına olanak tanıyacak. Ancak bazı yapay zeka özelliklerinin çalışması için özel donanım gerekecek.

ReFS Dosya Sistemi

Windows 11 Esnek Dosya Sistemi (ReFS) desteği içeriyordu, ancak dosya sistemi yalnızca işletim sisteminin masaüstü sürümündeki ikincil sürücüler için mevcuttu. Bir sonraki sürümden itibaren Windows 12’nin önyükleme sürücüleri için ReFS desteği sunma ihtimali var. Yani işletim sistemini bir ReFS bölümüne yükleyebilir, NTFS ile yollarımızı tamamen ayırabiliriz.

ReFS, depolama ihtiyaçlarını karşılayan ve NTFS’nin sınırlamalarını aşan bir teknoloji. Örneğin, dosya sistemi büyük hacimli dosyaları işleyebiliyor ve depolama havuzlarını farklı sistemlerle paylaşabiliyor. Entegrasyon Windows Insider Programı’nda zaten mevcut, ancak Microsoft’un bunu Windows 12 için yeni bir özellik olarak sunabilir.

Geliştirilmiş Dokunmatik Optimizasyonu

Raporlar, Windows 12’nin dokunmatik cihazlar için optimize edilmiş yeni bir kilit ekranı ve oturum açma kullanıcı arayüzüne sahip olabileceğini gösteriyor.

Bildirim Merkezi

Ayrıca bildirimleri yalnızca uygulamaya göre değil, kişiye göre de gruplayabilen yeni bir bildirim merkezi bekleniyor.

Widget’lar

Windows 12, kullanıcıların widget’ları doğrudan masaüstüne sabitlemelerine olanak tanıyarak özel widget paneline olan bağımlılığı azaltabilir.

Performans İyileştirmeleri

Performans her zaman önde gelir. Microsoft, kullanıcılara daha hızlı ve daha verimli bir işletim sistemi sunmak için Windows 12 ile performansı artırmaya odaklanabilir. CorePC isimli süreç de bunun bir parçası olabilir.

Sistem gereksinimlerinin artma potansiyeliyle birlikte Windows 12, kullanıcılara daha akıcı bir deneyim sunmak için yeni nesil işlemcilerden ve GPU’lardan yararlanabilir. Kullanıcılar daha hızlı önyükleme süreleri, optimize edilmiş bellek kullanımı ve geliştirilmiş genel performans bekleyebilirler.

Genel olarak, uzmanlar Windows’un bir sonraki ana sürümle birlikte daha iyi optimize edilmiş bir işletim sistemi görmeyi umuyor. Ayrıca daha stabil ve sorunsuz bir deneyim bekleniyor.

Gelişmiş Güvenlik

Windows 11 ile zaten birçok adım atılmıştı. Yazılım geliştiricisi, muhtemelen yapay zekanın nimetlerinden de faydalanarak güvenlik önlemlerini artıracak. Windows Defender’in yanı sıra güvenlik duvarı tarafında da önemli iyileştirmeler yapılabilir.

Denetim Masası’na Veda Edebiliriz

Yeni sürümle birlikte Denetim Masası tamamen ortadan kalkabilir. Microsoft’un uzun zamandır Denetim Masası’ndaki özellikleri Ayarlar’a taşıdığını biliyoruz. Windows 12 ile birlikte bu süreç sona erebilir.

Animasyonlu Duvar Kağıtları

Bu aslında ortalıkta sıkça dolaşan beklentilerden biri. Telefonlardaki gibi, statik görseller yerine Windows’un hareketli duvar kağıtları için destek sağlaması için bir talep var. Üçüncü taraf uygulamalarla bu zaten mümkün, ancak yerleşik olarak Windows’a gelir mi? Zaman gösterecek.

Windows 12 ile İlgili Belirtiler

Yeni Canary Channel

Insider Programı, yapılan son güncellemelerle birlikte Dev (Developer), Beta ve Release Preview (Sürüm Önizleme) olmak üzere üç kanala ayrılmıştı. Dev Channel geçtiğimiz yıl içinde programa dahil oldu. Test platformuna önem veren yazılım devi, 2023 yılından itibaren Windows Insider Programı’na Canary Channel adında yeni bir kanal dahil edeceğini duyurdu.

Microsoft‘un projelerine aşina olan bazı kaynaklar, Canary Channel ile şirketin bir sonraki ana Windows sürümüne hazırlık yaptığını söylüyor. Yani Windows 12’ye atıfta bulunuyorlar. Bu yeni kanal “daha uzun süre gerektiren platform değişikliklerine” odaklanacak, daha kararsız Windows yapılarını içinde barındıracak (Windows çekirdeğinde yapılan büyük değişiklikler, yeni API’ler vb.).

Hazırlık: Microsoft, Insider’lara Ücretsiz USB Bellek Göndermeye Başladı

2023 Mart ayında bir başka gelişme daha yaşanmıştı. Şirket, belirli test kullanıcılarına gönderilen bir e-postada, Build 25000 veya üzeri sürümlerin otomatik olarak yeni Canary kanalına taşınacağını söyledi. Böylelikle Insider’lar gelecekte Dev kanalından bekledikleri büyük değişiklikleri almaya devam edecek. Yazılım üreticisi, Canary’nin son derece teknik kullanıcılara yönelik bir kanal olduğunu ve yalnızca erken geliştirme döngüsünde “platform değişikliklerini” takip etmek isteyenlerin bu özel kanala kaydolması gerektiğini söylüyor.

Windows 12'ye Hazırlık: Microsoft, Insider'lara Ücretsiz USB Bellek Gönderiyor

Aynı e-postada Microsoft, platform değişikliklerine giden yolu desteklemek isteyen test kullanıcılarına en az 8 GB depolama alanına sahip ücretsiz bir USB flash sürücü göndereceğini söyledi. Postada fazla detay verilmemiş. Ancak yalnızca bazı test kullanıcılarına ücretsiz USB sürücüsü sunuluyor.

Temiz bir Windows yüklemesi gerçekleştirmek için en az 8 GB depolama alanına sahip boş bir USB flash sürücü kullanmanızı öneririz. USB’niz yoksa şu kodu kullanarak bir USB talep edebilirsiniz: W111xxxxxx​

Daha önce şirket, Canary Channel yapılarının “Windows çekirdeğinde, yeni API’lerde vb. büyük değişiklikler” sağlayacağını belirtmişti. Microsoft bu yeni kanalı Windows 12 gibi gelecek nesil Windows’ları test etmek için kullanacak gibi görünüyor.

Intel ve Windows 12 Desteği

Sısa süre önce ortaya çıkan bazı donanım sızıntılarında Windows 12’nin adı geçiyordu. Sızıntılar konusunda başarılı bir geçmişe sahip olan @leaf_hobby, Intel Meteor Lake masaüstü işlemcilerin Windows 12 desteğiyle geleceğini yazdı. Sonrasında ise atılan tweet silindi.

Intel Başkan Yardımcısı ve Mali İşler Müdürü David Zinsner, City 2023 Küresel Teknoloji Konferansı sırasında “Windows 12’den bahsetmese bile” yaklaşan bir Windows sürümüne atıfta bulundu. Zinsner sunumu sırasında Intel’in 2024’ün Microsoft için oldukça iyi bir yıl olacağına inandığını, özellikle de gelecek yıl beklenen “Windows yenilemesi” nedeniyle bunu beklediğini belirtti.

Windows 12 Fiyatı ve Ücretsiz Yükseltme

Yapay zeka özellikleri ve yeni bir tasarımla beklenen modern işletim sistemine nasıl geçiş yapacağız? Çok yüksek ihtimalle Windows 11 (ve belki Windows 10) kullanıcıları ücretsiz şekilde Windows 12’ye geçiş yapabilecek. Microsoft, uzun süredir büyük Windows güncellemelerini mevcut Windows kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaya kararlı ve bunun devam etmesini bekliyoruz.

Elbette 12 doğrudan ücretsiz olmayacak, Windows lisansınız yoksa ödeme yapmanız gerekecek. Son zamanlarda bazı raporlarda Microsoft’un Windows 12 için bir abonelik hizmeti sunabileceği öne sürüldü. Ancak bu pek olası görünmüyor.

Orijinal sürümü satın almak isteyenler için bir fiyat sızıntısı bile yapıldı. Şirket muhtemelen Windows 11’de olduğu gibi fiyatlandırma yapacak:

  • Windows 12 Home: 139.99 dolar
  • Windows 12 Pro: 199.99 dolar

Herkes biliyor ki Windows kullanıcıların büyük kısmı bu meblağları ödemiyor. Windows lisansı almak için birçok farklı yöntem var ve bu ayrı bir konu.

İki Farklı Sürüm Tasarlanabilir: ChromeOS Benzeri Hafif Bir Sürüm ve Standart Sürüm

Microsoft ve sektör ortaklarına yakın farklı kaynaklar, teknoloji devinin Windows 12 ile birlikte Chrome OS benzeri web odaklı bir sürüm daha geliştirdiğini doğruladı. İsmi verilmeyen fakat gelişim sürecinden haberdar olan kaynaklar, Microsoft’un Chrome OS’a güçlü şekilde yanıt vereceğini düşünüyor.

Bulut destekli Windows 12, masaüstü bilgisayarlardaki geleneksel Win32 deneyiminin yerini almayacak. Daha hafif ve modüler olan sürüm daha çok eğitim alanında kullanılan alt segment cihazlara yönelik olacak, ancak elbette farklı birçok kişi tarafından kullanılabilir.

Microsoft, yeni nesil Windows ve web ürünlerini geliştirmek üzere “Windows ve Web Deneyimi” adında yeni bir ekip kurduğunu söylemişti. Windows 12’nin hafif sürümü de daha çok web tabanlı olacak.

Öte yandan, Windows 12’nin web tabanlı sürümünde Microsoft Edge ve yapay zekanın ön planda olacağı belirtiliyor. Microsoft bildiğiniz gibi yapay zeka dünyası için büyük yatırımlar yapıyor. Planların temelinde ise Edge’in yer aldığını görüyoruz. Web öncelikli Windows sürümü de şirketin bu çalışmalarından faydalanacak.