%100 Bilgi

Vedatimir Demir adını duymamanızın sebebi ise emperyalist ve kapitalist kaynakların bu bilgileri saklamasıdır. Kesin bilgidir dostlar, yayalım.
Vedatimir Demir' in Yusuf İsmail' e okuttuğu Ayetel Kürsi=
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yorumlar

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladığımız bu sevinçli günde milli mücadeleyi başlatanın Vahdettin olduğu yönünde mesnetsiz bir iddia ortaya atıldı. İnsan haliyle sorguluyor, “mücadele düşmanlığı gün gibi ortada olan ve bu düşmanlık sonucunda İngiliz gemisiyle kaçmak zorunda kalan Vahdettin’i kurtuluş savaşının gizli kahramanı yapmak çabasının arkasında yatan sebep ne olabilir?” diye. Çünkü Vahdettin’i aklama çabaları bugünün meselesi değil. Hatırlayın Son yıllarda Vahdettin’in milli mücadeleyi başlattığını anlatan uyduruk kitaplar yazılmış, hatta Türk Tarih Kurumu da bu yönde bir video yayınlamış, haliyle eleştirilerimizden nasibini almıştı.


Resmi tarih ve gayriresmi tarihin Vahdettin algısı üzerine yazdığım Vahdettin’i aklamak üzerine ortaya iddiaları tek tek ve derinlemesine incelediğim “Çarpıtılan Tarihle Hesaplaşma” kitabımın sonucunda vardığım kanı şudur:

Vahdettin’in milli mücadelenin kazanılmasında zerrece payı yoktur. Direnişin planlayanı ve başlatanı olmadığı gibi destekçisi de değildir.

Sizlere bunu belgelerle anlatmak istiyorum:

En büyük dayanakları “Vahdettin Mustafa Kemal’i 9 Ordu Müfettişi olarak görevlendirip Samsun’a gönderdi.” iddiasıdır.

Bu doğru ama 9. Ordu Müfettişinin görevi milli mücadeleyi başlatmak değil, başlamış olan milli mücadele varsa bunu tespit etmek ve durdurmaktı.

897622520.jpg



Peki Mustafa Kemal ne yaptı? Vahdettin ve hükümetin ona verdiği görevin tam tersini yaptı. Samsun’da Topal Osman ile görüşüp milli mücadele planını anlattı. Bundan sonra beraber çalışacaklarını söyledi. Milli mücadelenin her aşamasını kafasında planlamıştı.

Hükümet durumu anlayana kadar Mustafa Kemal’le iyi geçiniyordu. Damat Ferit Mustafa Kemal’in sağlıkla Samsun’a ayak basıp basmadığını soruyor, Mustafa Kemal strateji gereği afiyette olduğunu bildiriyordu. Bu durum kısa süre içinde değişecekti.



Hükümet Mustafa Kemal’in ona verilen görevin dışına çıktığını yani var olan milli mücadele hareketleri varsa bunu durdurmak Türklerin elinde kalan silah ve cephaneyi toplamak yerine direniş örgütlediğini anlayınca bu güzel hava birden bozuluverdi.

İngilizler Mustafa Kemal’in bölgedeki varlığından rahatsız olduklarını İstanbul’a bildirdiler. Hükümet onu derhal İstanbul’a çağırdı. Mustafa Kemal İstanbulu oyalayarak zaman kazanma yolunu seçti.

Mustafa Kemal Erzurum’da iken ipler büsbütün koptu. Vahdettin onu görev almak isterken o askerlikten istifa ettiğini bildirdi. Sine-i millette bir ferd-i mücahit olmuştu artık. Sivas Kongresini yaptı. Temsil Heyeti başkanı oldu. Sonrasında Ankara’ya geçti.

İşte burada mesele öyle bir hal aldı ki İstanbuldakilerin gözü döndü. Vahdettin ve Damat Ferit milli mücadeleyi sonlandırmak için meşrû ya da gayrimeşrû her yolu denediler. Alçakça suikast girişimleri de buna dahildi. Belgeleri aşağıda vereceğim.

Vahdettin,Damat Ferit’ten Atatürk ve arkadaşlarının milliyet adı altında çıkardığı karışıklıkları durdurmasını istiyor.

Lütfen içeriğini dikkatle okuyunuz.

Osmanlı Devleti’nin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi’de yayınlanan padişah buyruğudur bu.

2131477603.jpg



Vahdettin bu Hatt-ı Hümayun’da düzelen bir siyasi havadan bahsediyor. İşgal var ama Vahdettin’e göre siyasi hava düzgün. Eğer ki düşmana karşı direnen milli kuvvetlerimiz durdurulmazsa güya düzelen siyasi havanın tekrar bozulacağını söylüyor.


Vahdettin'in emrine riayet eden Damat Ferit yayınladığı beyanname ile "Milli Teşkilat'a" yani Atatürk ve arkadaşlarına destek verenlerin en ağır cezalara çarptırılacağını ilan ediyor.


(Kaynak Ümit Doğan)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Ahmetli Cübbe Hoca
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
506
Yorumlar
1
Son güncelleme
Yer
Medine

Eğlence kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı