Adolf Hitler ve Nazilerin Amacı

Adolf Hitler ve Nazilerin Avrupa'yı yıkıp geçen ırkçılıkla ön plana çıkmış bir hareket olarak bilinmesinin sebeplerini anlamak için, Hitler'in hayatına ve ideolojisine göz atmak önemlidir. Hitler, çocukluğunda aile içi şiddete maruz kalan, sıradan bir gençti. Ressam olma hayali vardı, ancak ne yaptıysa bu hayalini gerçekleştiremedi. Bu hayal kırıklıkları ve ekonomik zorluklar içinde kendini savaşın ortasında buldu. Birinci Dünya Savaşı'nda iki kez yaralandı. İkinci yaralanması, savaş suçu olarak nitelendirilen hardal gazı sonucu oluşmuştu ve uyandığında savaş bitmişti. Bir asker olduğunuzu ve ülkenizin işgal güçleri tarafından yıkıldığını hayal edin. İşte, Hitler de bu durumu böyle yaşadı ve içindeki intikam duygusuyla siyasete atıldı.

Nazilerin Amacı ve Hitler'in Nefreti​

Alman halkı açlıktan kırılırken, Yahudilerin refah içinde yaşaması Hitler'in Yahudilere karşı nefretini tetikledi ve siyasetini Yahudiler üzerinden şekillendirdi. Siyasette başarı elde eden Hitler, kısa bir başbakanlık sürecinden sonra ezici bir üstünlükle cumhurbaşkanı seçildi. Bu durum, Hitler'in güçlü bir figür olmasından ziyade, Alman halkının yaşadıklarını anlaması ve onların duygularını paylaşmasından kaynaklanıyordu. Yahudilere karşı nefret, yalnızca Hitler'e özgü değildi; birçok Alman, Yahudilere çalışmaktan ve kendi ülkelerinde alt sınıf olarak yaşamaktan bıkmıştı.

Hitler'in Yahudilere Yaptıkları​

  1. Ayırma İşlemi: Yahudiler, lüks evlerinden alıkonulup eski Alman kasabalarına yerleştirildi.
  2. Ağır İş Gücü: Almanya'nın kalkınması için Yahudiler fabrikalarda çalıştırıldı.
  3. Toplama Kampları: Yahudiler, çalıştırılmak ve direniş olmadan öldürülmek üzere toplama kamplarına gönderildi.

Hitler'in Neden Yahudileri Öldürdüğü​

Hitler'in Yahudileri öldürmesinin başlıca nedeni içindeki intikam duygusuydu. Ona göre, Alman sınırlarında yaşayan her Yahudi, ülkenin gelişmesine engel bir toplumdu. Yahudi soylarının devam etmemesi için tek çare, onları ortadan kaldırmaktı. Herhangi bir evrak kaydı bulunmayan Yahudilere çıkış izni verildi ve gençlik yıllarında ona yardım eden Yahudi hekime olan minnettarlığını her daim sergiledi. Bu, olayın tamamen ırkçılığa dayanmadığının göstergesi olarak görülebilir. Ancak bu istisnalar dışında, binlerce çocuk da dahil olmak üzere, Yahudiler acımasızca katledildi. Burada Hitler'i savunmuyorum; fakat Yahudilerin bulundukları yerde sorunların çıkması bir tesadüf mü?

Hitler'in Diğer Amaçları​

Yahudi sorunundan sonra Hitler'in amacı, Alman topraklarını bütünleştirmekti. Diplomasiyi kullanarak Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'ni topraklarına kattı. Hitler'in amacı, olası bir savaştan önce Alman uluslarını birleştirmekti. Polonya'da, geçmişte Alman toprağı olan ve ülke bütünlüğü için önemli olan Leh Koridoru'nu geri istedi. Bu, Misak-ı Milli çerçevesinde bakıldığında doğal bir hak gibi görülebilir. Ancak bu taleplerin engellenmeye çalışılması, II. Dünya Savaşı'nı beraberinde getirdi. Hitler, savaşın başlarında olağanüstü bir güçle Avrupa'nın büyük kısmını kontrol altına aldı.

Hitler'in Başarısızlığı ve Savaşın Sonu​

Ancak Hitler, fırsatları değerlendirmekte başarısız oldu. Batıda Fransa, Belçika, Hollanda gibi bölgelerde halka sıcak davransa da, Rusya'daki Slav halkına gerekli ilgiyi göstermedi. Doğuda halkın desteğini alamayan Hitler, Rusların ezici nüfus üstünlüğü ve direnişleri sonucu savaştan hezimetle ayrıldı.

Savaşın Haklı Tarafı​

Bu savaşta asıl haklı olan kimdi? Sivil kentleri bombalayan İngiltere mi? Volga Almanlarını toplu halde katleden Sovyetler mi? Yoksa kazanan taraf mı?

Bu soruların cevapları, tarihin farklı perspektiflerden incelenmesiyle anlaşılabilir. Ancak şu bir gerçek ki, savaşın her iki tarafında da büyük acılar yaşandı ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti

Yorumlar

Yahudilerin Arap yarımadasına gelme sebebi, başka yerlerde istenmeyen bir toplum olmaları ve zorla göçe zorlanmalarıdır. Bu nedenle, sorunların sadece Arap yarımadasında olmadığını düşünüyorum.
 
2. Dünya savaşında naziler Londra'ya felan saldırarak İngiltere'nin dünyada hegemon devlet olmasını önleyip yerine Almanya'yı getirmek istemişlerdir. Bugün Almanca dünya dili olabilirdi mesela. Aynı şekilde bir çok ülke almanya güdümünde olabilirdi.
 
Hocam İngiltere, tarihsel olarak zaten bir hegemon devlet olmuştur ve bu konumunu büyük ölçüde geçmişteki sömürgelerine borçlu. Almanya, İngiliz'lerin de dahil olduğu iskandinavya ırkına mensup olmasından dolayı savaş boyunca İngiltere'yi yanına çekmeye çalışmıştır. Savaş sonrası dönemde hegemon devletin Amerika birleşik devletleri olması, büyük ölçüde üstün alman teknolojisini ele geçirmesinden kaynaklı.
 
Hocam İngiltere, tarihsel olarak zaten bir hegemon devlet olmuştur ve bu konumunu büyük ölçüde geçmişteki sömürgelerine borçlu. Almanya, İngiliz'lerin de dahil olduğu iskandinavya ırkına mensup olmasından dolayı savaş boyunca İngiltere'yi yanına çekmeye çalışmıştır. Savaş sonrası dönemde hegemon devletin Amerika birleşik devletleri olması, büyük ölçüde üstün alman teknolojisini ele geçirmesinden kaynaklı.
Aslında ABD 2.dünya savaşına dünya hegemonyası olmak için dahil olmadı. Japonyayı rakip ve tehdit olarak görmüştü. Bu sebeple asya-pasifik ve doğu asya üzerinde yoğunlaşmıştı. Ta ki pearl harbor saldırısı yapılana kadar. İngiltere ise sonsuza dek güneş batmayan imparatorluk olma idealine sahipti. Bunu korumak ve daha da büyütmek istiyordu.
 
ABD, başta savaşa katılmak istemese de, sonradan savaşa katılmaya istekliydi. Pearl harbor saldırısı önceden öğrenilen bir olaydı ve Amerikalı'lar, baskın öncesi gerekli ekipman ve savaş gemilerini adadan çektiler. Böylece savaşa katılmak için gerekli sebep yaratılmış oldu. İngiltere'nin buradaki amacı üzerindeki baskıyı hafifletmekti. O dönem için İngiltere'nin zafer planladığı söylenemez çünkü almanlar o dönemde oldukça iyi bir konumdaydılar. Afrika'daki alman üstünlüğü de Amerikan çıkarmaları sayesinde pasif hale getirildi. Yani bir nevi İngiltere doğu cephe hattının düşmemesi için elinden geleni yaptı.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
furkankizilaslan
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
450
Yorumlar
6
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı