Nasıl İnternetten Güvenli Alışveriş Yapabilirim?

Blog detayları

Merhaba, normalde blog yazma gibi alışkanlıklarım yok ancak forumdaki kullanıcıları bilinçlendirmek için böyle bir yazı hazırlamak istedim. Bu blogda internet üzerinden yapılan ticaret - alışverişlerinizde nasıl dolandırılmadan sağlıklı bir işlem yapabilirsiniz bunu anlatacağım. Kendim hazırladım, umarım beğenirsiniz.



İnternet Sitesinden Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
  • Sitenin SSL sertifikası'na sahip olması.
  • Ödemeyi 3D Secure ile gerçekleştirmek.
  • Eğer hiç bilmediğiniz bir siteden alışveriş yapıyorsanız Sanal POS kullanan bir site yardımı ile ödemeyi gerçekleştirmek.
  • Bankanızın ya da kullandığınız Prepaid kartın uygulamasından sanal kart oluşturup internet alışverişlerinizde o kartı kullanmak.
  • Alışverişi gerçekleştireceğiniz site, eğer önceden alışveriş yapmadığınız bir yerse Şikayetvar tarzı sitelerden satıcının ya da sitenin yorumlarına bakın.
Dolandırıcılardan Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?
  • "Tebrikler! iPhone 14 Pro Max kazandınız!" ve benzeri başlıklı, sahte yorumlar içeren garip sitelere bilgilerinizi vermekten uzak durun.
  • Site adresinin başında "sizeozel, odul, kampanya" gibi yazılar bulunan kopya sitelere şüpheyle yaklaşın.
  • İnternet kafe, başkasının telefonu ya da bilgisayarı gibi yerlerden kişisel bilgilerinizle işlem gerçekleştirmeyin. İşlemi gerçekleştirdiğiniz cihaz bilgilerinizi kaydedebilir ve eğer herhangi gibi bir virüs yerse bilgileriniz riske girebilir.
  • Bilmediğiniz uygulamaları virüs taraması yapmadan kurmayın. Bana göre en sağlıklı tarama yollarından biri VirusTotal.
  • Sanal POS ya da bir site üzerinden yapılmayan alışverişlerde, iki tarafın birbirine IBAN, havale ya da kart uygulaması üzerinden para yolladığı alışverişlerde dolandırılma ihtimaliniz her zaman çok yüksektir. Aynı satıcının "sahte olma ihtimali" olan kanıtlarına kanarak "Ne olabilir ki?" düşüncesiyle yollanan paradan geri dönüş beklenmesi, o parayı gözden çıkarmakla aynı şeydir.
  • Normalde fiyatı daha uçuk olan bir ürünü daha uyguna satan bir yer varsa %70 ihtimalle dolandırıcı, %30 ihtimal ile çalıntı kart ile alınmış ürün olma ihtimali vardır. (7000₺ olan bir ürünü 2400₺'e satan yorumsuz sitelerden bahsediyorum, bilinen ufak indirim yapan siteler hariç.)
  • Instagram, Telegram, Discord kanalları üzerinden bir şey alırken kanıtlara kolay kolay kanmamanız her zaman daha avantajlıdır sizin için.
Oyun Hesabı Alışverişleri Hakkında:

Çoğu kullanıcının bilmediği bir şey bulunmakta. Riot Games ve Steam gibi bir kaç platformun daha hesapları için alış ve satış işlemleri yasak. Forumda çok görüyorum, hesabı alıp hesabı gittikten sonra dava etmek isteyen falan, ancak zaten hesap satışı firmanın yasakladığı bir şey. Yani yasak olan bir işlemi yaptığından dolayı hesabın yasaklanıyor ve sen bunu satıcıda arıyorsun, aslında hesap zaten sen aldığın için kapatılıyor. Burada alıcının karşı taraftan parasını talep etmesi bana göre hiç mantıklı değil, satıcının da bilinçli olması gerekiyor. Bunu bilmeden hesabını satıp hesabını yasaklattıktan sonra karşı taraftan gelen para talebini reddetmek istiyor. İki tarafta bu işlemlerde suçlu, bana göre %51 payla alıcı daha da suçlu.



Okumaya vakit harcadığınız için teşekkürler. Umarım yararlı bir yazı olmuştur.
Geri
Yukarı