Komünizm nedir? (kısaca)

Komünizm nedir?

Komünizm, tüm üretim araçlarının, ortak bir şekilde kullanıldığı, sınıfsız, parasız, yeri geldiği zaman devletin bile olmamasını savunan bir ideolojidir.

Sosyalizm ile komünizm aynı olmasa da çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Komünizmi ilk uygulayan topluluk Paris komünüdür. Kısa zamanlı bir iktidar yaşayan Paris komünü 18 Mart'tan 28 Mayıs 1871'e kadar hayatını sürdürebilmiştir.

Komünist tanımını kullanan ilk ülke Sovyetler Birliğidir. 20. yüzyılda aşırı sol hareketlerin güçlenmesi sonucu çok fazla komünist sistemi benimseyen devlet kurulmuştur. Kurulan devletlerin liderleri genellikle halkı tarafından sevilen liderler değildirler. (Pol Pot, Mao Zedong vb.)

Umarım kısa bir şekilde açıklayabilmişimdir. Komünizm çok dallı bir ideoloji olduğundan dolayı diğer dalları için farklı bloglar yazacağım. (Anarşizm, Leninizm vb.)

Yorumlar

Sosyalizm>Komünizm.

Eskiden komünistliği savunan birisi olarak uygulamaya çalıştığımda her zaman facia ile sonuçlandığı için sosyalizm'i denedim. Hem daha rahat hem de saf tek adam rejimi olmuyor. Siyasi ideolojilerin birbirine karıştırılması kadar güzel bir şey yok, canın sıkıldı kendi ideolojini kur. Mükemmel bir şey
 
Sosyalizm>komünizm.

Eskiden komünistliği savunan birisi olarak uygulamaya çalıştığımda her zaman facia ile sonuçlandığı için Sosyalizm'i denedim. Hem daha rahat hem de saf tek adam rejimi olmuyor. Siyasi ideolojilerin birbirine karıştırılması kadar güzel bir şey yok, canın sıkıldı kendi ideolojini kur. Mükemmel bir şey.

Sosyalizm ve komünizm arasındaki fark nedir açıklayabilir misiniz?
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
388526
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
1.200
Yorumlar
27
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
3,50 yıldız
Değerlendirme
3,00 yıldız 2 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

388526 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı