Son yıllarda iklimin ne denli değiştiğini hiç fark ettiniz mi?

Son yıllarda iklimin ne denli değiştiğini hiç fark ettiniz mi?
Hayal meyal hatırlıyorum, eskiden bu kadar sıcak bir yaz mevsimi geçirmiyorduk. İnsanlarımız hep bir ağızdan yer yer bu konuyu konuşuyorlar. Neden eskiye göre daha sıcak bir dünya, daha sıcak bir Türkiye'de yaşıyoruz?

Nedir bu iklim değişikliği?
İklim değişikliğinin ana nedeni, sera gazlarının atmosferde birikmesidir. Sanayi, enerji üretimi, ulaşım ve tarım gibi insan faaliyetlerinin artması, sera gazlarının salınımını hızlandırmıştır. Bu gazlar atmosferdeki doğal sera etkisi nedeniyle ısının dünya yüzeyine geri yansımasını engeller ve iklimde sıcaklık artışlarına yol açar.

Peki ya bizi ne gibi riskler bekliyor?
Türkiye'de, özellikle yaz aylarında yaşanan sıcaklık artışları çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bunların başında sağlık problemleri gelmektedir. Yüksek sıcaklıklar, güneş çarpmaları ve dehidrasyon riskini arttırır. Aynı zamanda tarım sektörünü de etkileyen iklim değişikliği, su kaynaklarının azalmasına ve kuraklık sorunlarına yol açar. Bu durum tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyerek gıda güvencesi sorunlarına yol açabilir. Bu olumsuz etkileri azaltmak için bireyler olarak yapabileceğimiz birçok şey var. Örneğin, enerji tasarrufuna yönelik önlemler alabilir ve fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih edebiliriz. Aynı zamanda, elektrikli araçları teşvik ederek ulaşımdaki karbon salınımını azaltabiliriz. Ayrıca, çevreye duyarlı tarım uygulamalarını destekleyerek tarımsal faaliyetlerin çevre üzerindeki etkilerini minimize edebiliriz. Tabii diyorsunuzdur ki "İki üç kişi ile hiçbir şeyi değiştiremeyiz." kısmen katılıyorum. Bu konu ile ilgili daha çok devletlerin ve çeşitli kuruluşların ilgilenmesi, bu konuya daha çok ilgi gösterilmesi lazım. Zaten uzun vadede bu durum etkisini göstermişken, ileride daha da ciddi ve geri dönülemez boyutlara varabilir.

Sonuç olarak, iklim değişikliği ciddi bir küresel sorundur ve Türkiye de bu değişikliklerden etkilenmektedir. Bu sorunla mücadelede herkesin üzerine düşen bir rolü vardır. Bilinçli ve çevreye duyarlı adımlar atarak, gelecekte daha sürdürülebilir bir çevre ve yaşanabilir bir Türkiye için çaba gösterebiliriz. Keşke politikacılarımız, bürokratlarımız ve devletin çeşitli yüksek mevkilerindeki bireyler de bu konuyla yakından ilgilenip bir şeylere imza atmak istese, fakat bu düzende zor.

Yorumlar

Küresel ısınma cidden korkunçbir durum. Kimsenin ciddiye almadığı bir problem ama kontrol altına alınmazsa bizi iyi şeylerin beklemediği çok açık. Devletin ve şirketlerin bu durumu ciddiye almadığını görmek cidden çok üzücü. Kuraklık kelimesini duyunca içim ürperiyor ve sıcaktan nefret ediyorum. Umarım insanoğlu aklını başına toplarda bu sorundan kurtulmanın bir yolunu bulur. Yoksa doğa bizden kurtulacak.
 
Küresel ısınma cidden korkunçbir durum. Kimsenin ciddiye almadığı bir problem ama kontrol altına alınmazsa bizi iyi şeylerin beklemediği çok açık. Devletin ve şirketlerin bu durumu ciddiye almadığını görmek cidden çok üzücü. Kuraklık kelimesini duyunca içim ürperiyor ve sıcaktan nefret ediyorum. Umarım insanoğlu aklını başına toplarda bu sorundan kurtulmanın bir yolunu bulur. Yoksa doğa bizden kurtulacak.
Bu devirde mümkünatı yok. Herkes cebini doldurma peşinde, duyarlı ünlüleri veya zengin insanları toplasan iki elin parmağını geçmez. Topluca bir reform sürecine girilmediği sürece önümüzdeki yıllarda sıcaklıklar artmaya, su seviyesi yükselmeye devam edecek. Su seviyesinin son 10 yılda yükselişine bakılırsa da önümüzdeki 15-20 sene içerisinde Hollanda'nın kuzey kıyıları ve bazı ülkelerin deniz kıyılarının sular altında kalma ihtimali yüksek.
 
Oppeheimer'ı izlediysen orada bir ufak detay var, gezegendeki havayı reaksiyona sokma(kısacası dünyayı patlatma) riski olan bir bomba bile test edilebiliyorken iklim değişikliğini hiç sallamazlar, he dikkate alacakları bir gün olacak ama o zamanda biraz geç olacak gibi.
 
Son yıllarda iklimin değişmiş olması doğru ama bu daha önceden bu tarz hava olaylarının olmadığı manasına gelmez. 20 yıl önce de günümüzde rekor olarak adlandırılan çöl sıcaklıkları mevcuttu. Ne yazık ki bunun bizimle hiçbir alakası yok. Dünya'nın iklimine en çok zarar veren ülkeyse sadece Çin. Karşı koyabiliyorsan buyur, belki Doğu Türkistan arada kaynayıp kurtulur.
 
Aslında, son yıllara göre 2023 Şubat'tan 2023 Haziran'a kadar olan kısımda hava ve yağışlar gayet normaldi. Son 1.5 aydır biraz sıcak, son günlerde ise en azından benim olduğum yerde sıcaklıklar geri normale döndü. Fakat evet, hava sıcaklıklarında iklim değişikliğinden dolayı dengesizlik var.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Adrastos
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
635
Yorumlar
7
Son güncelleme

Doğa kategorisindeki diğer girdiler

Adrastos adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Rehberlerim
    https://www.technopat.net/sosyal/konu/oyunlarda-dahili-grafik-birimi-ve-pil-ayarlari-optimizasyon...
  • Oyun İncelemelerim
    https://www.technopat.net/sosyal/konu/papers-please-yasasin-arstotzka.3039036/#post-23591426...
  • Biyokimya nedir?
    Merhaba sosyal kullanıcıları, bu blog girdisinde biyokimya nedir? Kısa ve özet biçimde...
  • Kimya ve simya neden farklı şeyler?
    Merhaba sosyal kullanıcıları. Bu blog girdisinde sizlere özetle, kısa şekilde kimya ve simya...
  • Kezzap deriye ne yapar?
    Merhaba, bu metnimde sizlere kimyasal formülü HNO3 olan ve halk arasında kezzap olarak...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı