Tarih

I. Justinianus

Bizans imparatoru (Doğu Roma) en parlak dönemi ve en geniş sınırlara sahip olmuştur ve kendisi Ayasofya inşaat ettirmiştir.
Justinianus veya Flavius Petrus Sabbatius Justinianus, muhtemelen Doğu Roma İmparatorluğu'nun en önemli hükümdarıydı. Bazı bilim adamları tarafından son büyük Roma imparatoru ve ilk büyük Bizans imparatoru olarak kabul edilen Justinianus, Roma topraklarını geri almak için savaştı ve mimari ve hukuk üzerinde kalıcı bir etki bıraktı. Eşi İmparatoriçe Theodora ile olan ilişkisi , hükümdarlığının seyrinde önemli bir rol oynayacaktı.

Justinianus'un İlk Yılları
Adı Petrus Sabbatius olan Justinianus, MS 483'te Roma'nın Illyria eyaletinde köylülerin çocuğu olarak dünyaya geldi. Konstantinopolis'e geldiğinde hala ergenlik çağında olabilir . Orada, annesinin kardeşi Justin'in sponsorluğunda, Petrus üstün bir eğitim aldı. Bununla birlikte, Latince geçmişi sayesinde, Yunanca her zaman kayda değer bir aksanıyla konuşurdu.
Bu sırada Justin yüksek rütbeli bir askeri komutandı ve Petrus onun en sevdiği yeğeniydi. Genç adam, sosyal merdiveni yaşlılardan bir eliyle tırmandı ve birkaç önemli ofisi vardı. Zamanla çocuğu olmayan Justin, onuruna "Justinianus" adını alan Petrus'u resmen evlat edindi. 518'de Justin İmparator oldu. Üç yıl sonra Justinianus konsolos oldu.

Justinianus ve Theodora
523 yılından bir süre önce Justinian, oyuncu Theodora ile tanıştı. Eğer Gizli Tarihi Procopius tarafından inanılan için olduğu, Theodora pornografik sınırlanmıştır Courtesan yanı sıra bir oyuncu ve onun kamu performansları oldu. Daha sonra yazarlar, dini bir uyanış geçirdiğini ve kendisini dürüstçe desteklemek için yün eğirici olarak sıradan işler bulduğunu iddia ederek Theodora'yı savundu.
Justinian'ın Theodora ile nasıl tanıştığını kimse tam olarak bilmiyor, ancak ona karşı sert düşmüş görünüyor. O sadece güzel değildi, aynı zamanda zekiydi ve Justinian'a entelektüel düzeyde hitap edebiliyordu. Ayrıca dine olan tutkulu ilgisiyle de tanınıyordu; o bir Monofizit haline gelmişti ve Justinianus, içinde bulunduğu kötü duruma karşı bir tolerans ölçüsü almış olabilir. Ayrıca mütevazı başlangıçları paylaştılar ve Bizans asaletinden biraz uzaktılar. Justinianus, Theodora'yı bir soylu yaptı ve 525'te - Sezar unvanını aldığı yıl - onu karısı yaptı. Justinianus hayatı boyunca destek, ilham ve rehberlik için Theodora'ya güvenecekti.

Mor Yükseliyor
Justinianus amcasına çok şey borçluydu, ancak Justin yeğeni tarafından iyi bir şekilde ödendi. Becerisiyle tahta çıkmıştı ve güçlü yönleriyle yönetmişti; ama saltanatının büyük bir bölümünde Justin, Justinian'ın öğüt ve bağlılığından zevk aldı. Bu, özellikle imparatorun hükümdarlığı sona ererken doğruydu.
527 Nisan'ında Justinianus ortak imparator ilan edildi. Şu anda, Theodora Augusta'yı taçlandırdı. Justin aynı yılın Ağustos ayında vefatından önce iki adam unvanı yalnızca dört ay paylaşacaktı.

İmparator Justinian
Justinianus bir idealistti ve büyük hırslı bir adamdı. İmparatorluğu hem kapsadığı bölge hem de himayesi altında elde ettiği başarılar açısından eski ihtişamına kavuşturabileceğine inanıyordu. Uzun süredir yolsuzluktan muzdarip olan hükümette reform yapmak ve yüzyıllardır süren yasalar ve modası geçmiş yasalarla ağır olan hukuk sistemini temizlemek istiyordu. Dinsel doğrulukla büyük ilgisi vardı ve hem kafirlere hem de Ortodoks Hıristiyanlara karşı zulümlerin sona ermesini istiyordu. Jüstinyen ayrıca imparatorluğun tüm vatandaşlarını iyileştirmek için samimi bir istek duymuş gibi görünüyor.
Tek imparator olarak saltanatı başladığında, Justinianus'un ele alması gereken birçok farklı meselesi vardı, hepsi birkaç yıl içinde.

Justinianus'un Erken Saltanatı
Justinian'ın katıldığı ilk şeylerden biri Roma, şimdi Bizans Hukuku'nun yeniden düzenlenmesiydi. Dikkat çekici derecede kapsamlı ve eksiksiz bir hukuk kodu olacak ilk kitabın başlaması için bir komisyon atadı. Codex Justinianus ( Justinian Kodu ) olarak bilinmeye başlayacaktı . Kodeks yeni kanunlar içerecek olsa da, esasen yüzyıllardır var olan hukukun bir derlemesi ve netleştirilmesiydi ve batı hukuk tarihindeki en etkili kaynaklardan biri haline gelecekti.

Justinian daha sonra hükümet reformlarını uygulamaya koydu. Onun atadığı yetkililer zaman zaman köklü yolsuzluğun kökünü kazandırma konusunda çok hevesliydi ve reformlarının iyi bağlantılı hedefleri kolay gitmedi. İsyanlar patlak vermeye başladı ve 532'nin en ünlü Nika İsyanıyla sonuçlandı. Ancak Justinianus'un yetenekli generali Belisarius'un çabaları sayesinde isyan sonunda bastırıldı; ve İmparatoriçe Theodora'nın desteği sayesinde Justinian, cesur bir lider olarak ününü pekiştirmeye yardımcı olan bir tür omurga gösterdi. Sevilmemiş olsa da saygı görüyordu.

Ayaklanmanın ardından Justinianus, prestijini artıracak ve Konstantinopolis'i yüzyıllar boyunca etkileyici bir şehir haline getirecek devasa bir inşaat projesi yürütme fırsatı buldu. Bu, muhteşem katedral Ayasofya'nın yeniden inşasını içeriyordu. İnşaat programı başkentle sınırlı değildi, imparatorluğun her yerine yayıldı ve su kemerleri ve köprülerin, yetimhanelerin ve pansiyonların, manastırların ve kiliselerin inşasını içeriyordu; ve depremlerle yıkılan tüm kasabaların restorasyonunu kapsıyordu (ne yazık ki çok sık rastlanan bir olay).
542'de imparatorluk, daha sonra Justinianus Vebası veya Altıncı Yüzyıl Vebası olarak anılacak olan yıkıcı bir salgınla sarsıldı . Procopius'a göre, imparatorun kendisi hastalığa yenik düştü, ancak neyse ki iyileşti.

Justinian'ın Dış Politikası
Onun hükümdarlığı başladığında, Justinianus'un birlikleri Fırat boyunca Pers güçleriyle savaşıyordu. Generallerinin (özellikle Belisarius) kayda değer başarısı Bizanslıların adil ve barışçıl anlaşmalar yapmalarına izin verse de, Perslerle savaş Justinianus'un hükümdarlığının çoğunda tekrar tekrar alevlenecekti.

533 yılında, Afrika'daki Arian Vandalları tarafından Katoliklere ara sıra yapılan kötü muamele, Vandalların Katolik kralı Hilderic'in, tahtını ele geçiren Arian kuzeni tarafından hapse atılmasıyla rahatsız edici bir hal aldı. Bu Justinian'a Kuzey Afrika'daki Vandal krallığına saldırmak için bir bahane verdi ve bir kez daha generali Belisarius ona iyi hizmet etti. Bizanslılar işlerini bitirdiğinde, Vandallar artık ciddi bir tehdit oluşturmuyordu ve Kuzey Afrika, Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası oldu.

Justinian'ın, batı imparatorluğunun "tembellik" nedeniyle kaybedildiğine dair görüşüydü ve bir zamanlar Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan diğer toprakların yanı sıra İtalya'da - özellikle Roma'da - toprakları yeniden elde etme görevine inandı. İtalyan seferi on yıldan fazla sürdü ve Belisarius ve Narses sayesinde yarımada nihayetinde Bizans kontrolüne geçti - ama bedeli korkunç oldu. İtalya'nın çoğu savaşlar yüzünden harap oldu ve Justinianus'un ölümünden birkaç yıl sonra, işgalci Lombardlar İtalyan yarımadasının büyük bir bölümünü ele geçirmeyi başardı.

Justinianus'un güçleri Balkanlar'da çok daha az başarılıydı. Orada, Barbar çeteleri sürekli olarak Bizans topraklarına baskın düzenledi ve zaman zaman imparatorluk birlikleri tarafından geri püskürtülse de, Slavlar ve Bulgarlar istila edip Doğu Roma İmparatorluğu'nun sınırları içine yerleştiler.

Justinianus ve Kilise
Doğu Roma imparatorları genellikle dini meselelerle doğrudan ilgileniyorlardı ve genellikle Kilise yönünde önemli bir rol oynadılar. Justinianus, imparator olarak sorumluluklarını bu damarda gördü. Putperestlerin ve sapkınların öğretmesini yasakladı ve ünlü Akademi'yi , klasik öğrenmeye ve felsefeye karşı bir eylem olarak sık sık suçlandığı gibi pagan olduğu için kapattı .

Justinianus Ortodoksluğa bağlı olmasına rağmen, Mısır ve Suriye'nin çoğunun, bir sapkınlık olarak nitelendirilen Monofizit Hıristiyan biçimini takip ettiğini fark etti. Theodora'nın Monofizitlere verdiği destek şüphesiz onu, en azından kısmen bir uzlaşma girişiminde bulunma konusunda etkiledi. Çabaları iyi gitmedi. Batılı piskoposları Monofizitlerle çalışmaya zorlamaya çalıştı ve hatta bir süre Papa Vigilius'u Konstantinopolis'te tuttu . Sonuç, 610 yılına kadar papalıktan koptu.

Justinianus'un Sonraki Yılları
Theodora'nın 548'de ölümünden sonra Justinianus faaliyetlerinde belirgin bir düşüş gösterdi ve kamusal meselelerden çekiliyor gibi görünüyordu. Teolojik konularla derinden ilgilenmeye başladı ve hatta bir noktada sapkın bir tavır alacak kadar ileri gitti, 564'te Mesih'in fiziksel bedeninin bozulamaz olduğunu ve sadece acı çekiyor gibi göründüğünü ilan eden bir ferman yayınladı. Bu derhal protestolarla karşılandı ve fermanı takip etmeyi reddetti, ancak Justinianus 14/15 Kasım 565 gecesi aniden öldüğünde mesele çözüldü.
Yeğeni Justin II , Justinian'ın yerini aldı.

Jüstinyen Mirası
Yaklaşık 40 yıl boyunca Justinianus, en çalkantılı zamanlarının bazılarında gelişen, dinamik bir medeniyete rehberlik etti. Saltanatı sırasında kazanılan toprakların çoğu ölümünden sonra kaybedilmiş olsa da, inşaat programı aracılığıyla oluşturmayı başardığı altyapı kalacaktı. Ve hem yurtdışındaki genişleme çabaları hem de yerli inşaat projesi imparatorluğu mali sıkıntı içinde bırakırken, halefi bunu çok fazla sorun yaşamadan çözecekti. Justinianus'un idari sistemi yeniden düzenlemesi bir süre sürecekti ve hukuk tarihine katkısı daha da geniş kapsamlı olacaktı.

Ölümünden sonra ve yazar Procopius'un (Bizans tarihi için çok saygı duyulan bir kaynak) ölümünden sonra, Gizli Tarih olarak bildiğimiz skandal bir ifşa yayınlandı . Yolsuzluk ve ahlaksızlıkla dolu bir imparatorluk mahkemesini detaylandıran eser - ki çoğu bilim insanı iddia edildiği gibi gerçekten Procopius tarafından yazıldığına inanıyor - hem Justinian'a hem de Theodora'ya açgözlü, ahlaksız ve vicdansız olarak saldırıyor. Çoğu bilim adamı Procopius'un yazarlığını kabul ederken, Gizli Tarih'in içeriği tartışmalı olmaya devam ediyor; ve yüzyıllar boyunca, Theodora'nın itibarını oldukça kötü bir şekilde zedelemiş olsa da, İmparator Justinian'ın itibarını küçültmekte büyük ölçüde başarısız oldu. Bizans tarihinin en etkileyici ve önemli imparatorlarından biri olmaya devam ediyor.

I. Justinianus ve Theodora.
IMG_20211120_141851.jpgIMG_20211120_141839.jpg

I. Justinianus döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'nun genişlemesi. 527'deki araziler kırmızı renkli ve 565'e kadar imparatorluğa eklenen araziler turuncu renkli
IMG_20211120_142042.jpg
Önceki sayfa: Genel bakış

Yorumlar

Ülkemizde veya halkımızda sorun olunca geçmişe tarihe bakmak gerek evet. Başımızadan neler geçti de böyle şeyler oluyor diye.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Timur58
Görüntüleme
1.841
Yorumlar
5
Son güncelleme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Blog girdisini paylaş

Geri
Yukarı