Tegra 2 ile 1080p High Profile Video oynatma üzerine...


ARM mimarisinin bir parçası olan NEON komut seti bahsettiğiniz gibi Tegra 2’de yok. Fakat bu, 1080p videoların akıcı oynatılabilmesi konusunda bir engel değil. Zira NEON komut seti, özellikle yazılımın içinde video decoding yapacaksanız önem taşıyor. Fakat öte yandan birçok video donanaımsal olarak decode edildiği için NVIDIA, NEON komut setini terk etme kararı aldı –zira bu komut setini eklemek yonga üzerinde ciddi bir yer kaplayacaktı.

Tegra 3 ile –ki kendisi dört çekirdekli olacak- bu durum değişecek ve NEON komut seti işlemciye eklenecek. NVIDIA’nın bir başka amacı da video konusunda geliştirmeye gitmek. Bu amaçla firma Tegra 3’te High Profile 1080p videoları donanımsal olarak hızlandırmayı amaçlıyor.

NEON yerine donanımsal hızlandırma kullanmak, hem performans hem de pil ömrü açısından çok daha iyi yöntem.

Yüksek çözünülüklü MKV videoların akıcı bir biçimde oynatılamamasındaki neden ise standart video oynatıcıların MKV dosyalarına destek vermemesi. Ve maalesef yalnızca cihaz ile gelen standart video oynatıcı donanımsal hızlandırma destekliyor.

Herhangi bir video oynatmaya çalıştığınızda yazılım ilk olarak taşıyıcı biçimini anlamaya çalışır. Zira video ve ses bu taşıyıcının içinde yer almakta. Yazılım daha sonra videoyu çözümleme için donanaıma gönderir. Aynı şekilde ses de çözümlenir ama genelde yazılımsal olarak. Yazılım daha sonra çözümlemeyi control eder ve onaylarsa görüntüyü ekrana, sesi de hoparlöre yollar.

Standart video oynatıcılar genelde MKV biçimini anlayamadığı için MKV içindeki H.264 videoya da ulaşamaz. Siz de bu durumda farklı bir program kullanırsınız. Bu program da MKV dosyasını tanır ama bu defa video çözümleme için donanımı kullanamaz ve işi yazılımsal olarak gerçekleştirir. Tabi bu da yüksek çözünürlüklü videoların yavaş olmasına neden olur.

Asus Eee Pad Transformer, 1080p H.264 videoları donanımsal hızlandırma desteğiyle oynatabiliyor. Fakat tabletin MKV desteği yok. Test esnasında biz de MKV ve farklı bir oynatıcı kullandığımız için doğal olarak akıcı bir performans elde edemedik. Fakat bu konuda olumlu gelişmeler yok değil.

Örneğin Tegra 2 işlemci kullanan LG Optimus 2X için MKV destekli bir medya oynatıcı hazırlanıyor. Hatta belki de ben bu yazıyı yazarken hazırlanmıştır.

Yeni özellikler arasında:
  • Daha hızlı gezinme
  • MKV desteği
  • 720p H.264 4.1 HP için destek
  • 60 kare XviD için destek
Şimdi bu demek oluyor ki Tgera 2 ile 720p 4.1 High Profile video oynatılabiliyor. Yani bu durumda 1080p video oynatmak kesin olmasada ripleme tipine bağlı olarak Tegra 2 ile mümkün.

Mesela Tegra 2’de 1080p video için tavsiye edilen bir Handbrake ayarı mevcut.

Container olarak MKV yerine MP4 seçilmeli. Video Codec olarak H. 264 ve ve yine gelişmiş sekmesinde de şu satırı girmek gerekiyor:

ref=2:bframes=0:subq=7:mixed-refs=0:weightb=0:8x8dct=0:cabac=0:weightp=0:me=umh :trellis=0:cqm=flat

Bu ayarlar base profiled video oluşturacağı için Tegra 2 üzerinde bu videolar sorunsuz çalışacaktır. Tabi burada bazı ayarlar videonun kalitesi için yapılmış. Hız için subq parametresini 6 yapabilirsiniz mesela. Bu, işlemi hızlandıracaktır fakat video kalitesini düşürecektir.


Tegra 2’yi tam anlamıyla kullanabilmeye bir başka örnek de Zinio’nun dergi yazılımı.

Burada izleyebileceğiniz video’da da açıkça görünüyor ki Tegra 2’de donanımsal hızlandırma kullanıldığında performans büyük farklar yaratıyor.

Şimdi sonuç olarak Honeycomb 3.1 de MKV desteği sunmuyor. Ama eskiden 720p videoları ancak base Profile’da izleyebilirken artık High Profile’da izleyebiliyorsunuz. Üstelik video bitrate 3Mbps olabiliyor. 1080p için ise High Profile desteği yok ve NVIDIA’da bu konuda fazla konuşmak istemiyor. Ama HP olmayan 1080p’ler oynatılabiliyor. Ama şöyle bir şey de ister istemez soruyorum: tableti Full HD TV’ye bağlamayacaksanız 8-10 GB’lık dosyaları alete aktarmakla uğraşıp sonra da bunları 1080p olmayan ekranda izlemenin anlamı ne?

Son olarak Eee Pad (TF101) için 720p HP video dönüştürme ile ilgili bir rehber hazırlanmış. Buradan ulaşabilirsiniz.

Uyarın için teşekkür ederim.

Yorumlar

Ben teşekkür ederim, benim de bilmediğim bazı konularda beni aydınlatmış oldunuz açıkcası.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…