Tegra 2 ile 1080p High Profile Video oynatma üzerine...

Asus Eee Pad Transformer ile ilgili yazında 1080p videoları oynatmakla ilgili bir sorun yaşadığını, ama bunun kısa süre içerisinde çözüleceğini belirtmişsin. Ben birkaç araştırma yaptıktan sonra böyle bir şeyin imkanı olmadığını öğrendim, seni de uyarmak istedim. Çünkü, çoğu insan donanım editörlerinin yazdığı tespitlere kendi düşüncesiymiş gibi sahip çıkmakta, bunu etrafımdaki insanların çoğunda görüyorum. Şimdi gelelim konumuza:

Galaxy S veya buna benzer ARM işlemci tabanlı telefonlarda, SIMD isimli bir hızlandırıcı eklenti bulunmakta, yeni geliştirilmiş haline ise NEON deniyor. Bu eklenti (yada motor diyelim) sayesinde, ARM işlemcisine sahip telefonlar, H264 video codec'inin yüksek çözünürlüklü videolar için hazırladığı High profile (Yüksek profilli) videoları donanım desteği ile rahatlıkla oynatıyor. Bunu kendi telefonumda denedim (Galaxy S) ve 6 kanal ses sorunu haricinde bir sorun yaşamadım. Ama Nvidia Tegra 2 işlemciler ne yazık ki High Profile videoları donanımsal olarak desteklemiyor. Yazılım yardımı ile de etkili bir biçimde oynatamıyor.

Açıkcası rahat rahat film izlemeleri için bu aleti tanıdığım birçok kişiye önermiştim, ama bu gerçeği öğrendikten sonra hayal kırıklığına uğradım. Sen de bir düzeltme yazısı yazabilirsen sevinirim. Yazmasan bile etrafında önerdiğin insanlar varsa onları uyarırsın, bir çok kişi bilmiyor Tegra 2 işlemcilerin bu eksikliğini. Tegra 3 te bu durum düzelecekmiş ama ne zaman çıkar bilinmez. Şimdiden teşekkürler.

ARM mimarisinin bir parçası olan NEON komut seti bahsettiğiniz gibi Tegra 2’de yok. Fakat bu, 1080p videoların akıcı oynatılabilmesi konusunda bir engel değil. Zira NEON komut seti, özellikle yazılımın içinde video decoding yapacaksanız önem taşıyor. Fakat öte yandan birçok video donanaımsal olarak decode edildiği için NVIDIA, NEON komut setini terk etme kararı aldı –zira bu komut setini eklemek yonga üzerinde ciddi bir yer kaplayacaktı.

Tegra 3 ile –ki kendisi dört çekirdekli olacak- bu durum değişecek ve NEON komut seti işlemciye eklenecek. NVIDIA’nın bir başka amacı da video konusunda geliştirmeye gitmek. Bu amaçla firma Tegra 3’te High Profile 1080p videoları donanımsal olarak hızlandırmayı amaçlıyor.

NEON yerine donanımsal hızlandırma kullanmak, hem performans hem de pil ömrü açısından çok daha iyi yöntem.

Yüksek çözünülüklü MKV videoların akıcı bir biçimde oynatılamamasındaki neden ise standart video oynatıcıların MKV dosyalarına destek vermemesi. Ve maalesef yalnızca cihaz ile gelen standart video oynatıcı donanımsal hızlandırma destekliyor.

Herhangi bir video oynatmaya çalıştığınızda yazılım ilk olarak taşıyıcı biçimini anlamaya çalışır. Zira video ve ses bu taşıyıcının içinde yer almakta. Yazılım daha sonra videoyu çözümleme için donanaıma gönderir. Aynı şekilde ses de çözümlenir ama genelde yazılımsal olarak. Yazılım daha sonra çözümlemeyi control eder ve onaylarsa görüntüyü ekrana, sesi de hoparlöre yollar.

Standart video oynatıcılar genelde MKV biçimini anlayamadığı için MKV içindeki H.264 videoya da ulaşamaz. Siz de bu durumda farklı bir program kullanırsınız. Bu program da MKV dosyasını tanır ama bu defa video çözümleme için donanımı kullanamaz ve işi yazılımsal olarak gerçekleştirir. Tabi bu da yüksek çözünürlüklü videoların yavaş olmasına neden olur.

Asus Eee Pad Transformer, 1080p H.264 videoları donanımsal hızlandırma desteğiyle oynatabiliyor. Fakat tabletin MKV desteği yok. Test esnasında biz de MKV ve farklı bir oynatıcı kullandığımız için doğal olarak akıcı bir performans elde edemedik. Fakat bu konuda olumlu gelişmeler yok değil.

Örneğin Tegra 2 işlemci kullanan LG Optimus 2X için MKV destekli bir medya oynatıcı hazırlanıyor. Hatta belki de ben bu yazıyı yazarken hazırlanmıştır.

Yeni özellikler arasında:
  • Daha hızlı gezinme
  • MKV desteği
  • 720p H.264 4.1 HP için destek
  • 60 kare XviD için destek
Şimdi bu demek oluyor ki Tgera 2 ile 720p 4.1 High Profile video oynatılabiliyor. Yani bu durumda 1080p video oynatmak kesin olmasada ripleme tipine bağlı olarak Tegra 2 ile mümkün.

Mesela Tegra 2’de 1080p video için tavsiye edilen bir Handbrake ayarı mevcut.

Container olarak MKV yerine MP4 seçilmeli. Video Codec olarak H. 264 ve ve yine gelişmiş sekmesinde de şu satırı girmek gerekiyor:

ref=2:bframes=0:subq=7:mixed-refs=0:weightb=0:8x8dct=0:cabac=0:weightp=0:me=umh :trellis=0:cqm=flat

Bu ayarlar base profiled video oluşturacağı için Tegra 2 üzerinde bu videolar sorunsuz çalışacaktır. Tabi burada bazı ayarlar videonun kalitesi için yapılmış. Hız için subq parametresini 6 yapabilirsiniz mesela. Bu, işlemi hızlandıracaktır fakat video kalitesini düşürecektir.


Tegra 2’yi tam anlamıyla kullanabilmeye bir başka örnek de Zinio’nun dergi yazılımı.

Burada izleyebileceğiniz video’da da açıkça görünüyor ki Tegra 2’de donanımsal hızlandırma kullanıldığında performans büyük farklar yaratıyor.

Şimdi sonuç olarak Honeycomb 3.1 de MKV desteği sunmuyor. Ama eskiden 720p videoları ancak base Profile’da izleyebilirken artık High Profile’da izleyebiliyorsunuz. Üstelik video bitrate 3Mbps olabiliyor. 1080p için ise High Profile desteği yok ve NVIDIA’da bu konuda fazla konuşmak istemiyor. Ama HP olmayan 1080p’ler oynatılabiliyor. Ama şöyle bir şey de ister istemez soruyorum: tableti Full HD TV’ye bağlamayacaksanız 8-10 GB’lık dosyaları alete aktarmakla uğraşıp sonra da bunları 1080p olmayan ekranda izlemenin anlamı ne?

Son olarak Eee Pad (TF101) için 720p HP video dönüştürme ile ilgili bir rehber hazırlanmış. Buradan ulaşabilirsiniz.

Uyarın için teşekkür ederim.

Yorumlar

Ben teşekkür ederim, benim de bilmediğim bazı konularda beni aydınlatmış oldunuz açıkcası.

NEON komut setinin yazılımsal değil donanımsal decode işleminde kullanıldığını zannediyordum, demek ki bilgiye ulaşmada yaşadığım imkansızlıklar nedeniyle yanılmışım. Böyle yeni programların yapılması çok güzel gelişmeler ama zaman alan bir süreç, Tegra 3 işlemcisini beklemek daha mantıklı olacaktır en azından benim için. Mesleğimin de büyük etkisi var bunda. Biraz daha bekleyecem sanırım, elimde çok fazla video var hem 1080 HP, hem 720 HP, hem de Handbrake'le yapılmış Motion Compensation'lı XviD videolar. Tekrar encode çok zaman alır. Sonuncu bahsettiğim video şekli ileride de desteklenmez muhtemelen ama en azından elimdeki H.264 leri encode yapmadan oynatmak isterim. İleride imkan olacaktır buna ve görünen o ki, netbook’lar için gelecek pek parlak gözükmüyor ileride. Şu an Samsung I9000 Galaxy S sahibiyim ve netbook'un yapamadığı çoğu şeyi bu alet yapabiliyor :) Netbook satışları tablet teknolojisi geliştikçe ve Eee Pad Transformer gibi klavyeli kullanılabilen tabletler çıktıkça daha da azalacaktır.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Burak Alkan
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
854
Yorumlar
1
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Burak Alkan adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı