Hafif Linux dağıtımı önerisi

Ubuntu Xfce (Xubuntu) iyi bir tercih olabilir, ilk açıldığı vakit çok çirkin olsa da oldukça özelleştirilebilen ve güzel hale getirilebilen, gayet hafif bir dağıtım. Şahsen pek hoşlanmıyorum ama yine de Linux Mint Cinnamon da denenebilir. Zaten Linux sistemlere alışınca tam olarak sevdiğiniz bir tanesini bulmanız için oldukça fazla dağıtım deneyebilir, "distro hopping" denilen eylemden bir süre kurtulamayabilirsiniz.

(Buradan sonrası alakasız deneyimlerle alakalı, okunmasa da olur)
- İlk kullanacağınız dağıtım (distro) olarak Manjaro önermek istemedim çünkü çoğunlukla düzgün çalışsa da, bazen sistem güncellemesi sonrası normal çalışması gereken şeyler patlayabilir, bu durumlarda veya normal zamanlarda kimi hataları gidermeniz için görece uzun yazılar okumanız gerekebilir ve bunu yapmak istemezseniz forum topluluğu tarafından kınanabilirsiniz (ben de bunu destekliyorum ancak yeni kullanıcıların üstüne bu kadar da gitmeye gerek yok bence).
- OpenSUSE de yaşattığı deneyimden pek memnun kalmadığım dağıtımlardan bir tanesi, sürekli övülüp duran "YaST" isminde bir genel yardımcı araç seti var ama açıkçası içinde normalde terminalden veya ayarlardan ya da internetteki ufak bir araştırmayla yapamadığım pek bir şeye rastlamadım, hatta bilakis "bu niye burada var ki" dedirtti.
- Biraz daha deneyim kazandığınızda ve ilginizi kaybetmezseniz Arch Linux ile çok hoş vakitler geçirebilirsiniz.
- Kali Linux ana sistem olarak bence verimli olarak kullanabileceğiniz bir sistem değil, her taraftan muhtemelen kullanmayacağınız birçok uygulama/komut fırlayacak, ancak siber güvenlik alanında ilginiz varsa sanal makine üzerinde veya diskiniz üzerinde ayrı bir alanda kullanmanız daha iyi olur.
- Onun dışında da hazır yeni sürümünün çıkmasına 1 hafta gibi bir süre olan Fedora'yı önermek isterdim ama GNOME arayüzü biraz biraz bilgisayar üstünde fazladan yük olacaktır, belki distro hopping'e kapılırsanız bir gün denersiniz. 4 senedir ana sistem olarak Linux kullanan ve birçok dağıtım denemiş birisi olarak Fedora'nın verdiği stabilite ve sağlamlık hissi, olabildiğince sade içeriği ve yine benzer sadelikte sunduğu GNOME deneyimi insanı kendine gerçekten kolayca çekebiliyor. GNOME kimi zaman çok sevilmeyen bir masaüstü ortamı, ama Fedora'nınki özellikle sade olmasından ötürü bence çok tatlı bir hissiyat veriyor. Linux deneyiminizde başarılar.

Edit: İş sebebiyle istemesem de dual boot olarak Windows kullanmak durumundayım ve şu anda oradan yazıyorum, şimdi ismimin altında Windows görününce bunun üzerine yalan söylüyormuş gibi olmasın :)
 
Arkadaşlar, şu ana kadar hep Windows kullanmış birisiyim, hep Linux'a geçmek istemişimdir ama nedense bana çok karmaşık geliyordu. Bu aralar iyicene içim içimi yemeye başladı. :D çok merak ediyorum, çok kullanmak istiyorum. Bilgisayarımı yormayacak ama internetten de sistemle ilgili bir şey kafama takıldığındada bulmam kolay olabilecek bir dağıtım arıyorum. Linux'un çokca dağıtımı varmış. Bir çok farklı özellikleri de var... Hangisini seçsem kararsız kaldım.

Arkadaşların söylediği gibi Linux Mint Xfce çok iyidir. Ancak genel olarak Ubuntu GNOME daha yaygındır ve topluluk desteği bulmak çok daha basittir. Benim bilgisayarım 11 yaşında, hala da Ubuntu kaldırabiliyor. Bencce bir dene. Kullanımı da çok basit.
 
Hafif midir zaten epey eski bilgisayar olduğu için hem kullanımı kolay hemde hafif birşey kurmak istiyorum linux mint xfce ile kıyaslarsak hangisi daha uygun olur ?

Antix hafif ama kolay kullanılabilir değil. Sistem kaynakları çok düşükse Antix olabilir, mesela 1 GB.'lık RAM olan sistemlere önerilebilir. Haricindeki olasılıklar için Linux Mint Xfce ya da diğer Xfce'li dağıtımlar çok daha iyi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı