Osmanlı I. Dünya savaşını kazansaydı?

Çok fazla olasılık var, tahmin yürütmek bile imkansız hale geliyor zira aynı eğitimsiz padişahlar başta olacak mı kazansak yoksa yönetim şekli değişecek mi? Halkın cehaleti ne olacak, diğer devletlerin bu durum karşısındaki tavrı ne olacak gibi gibi...
 
Osmanlı kendi cephelerinde başarılı olsa da Alman'lar başarılı olabilecek miydi? Sadece kendimizce kazandıklarımız, genel sonuçlar karşısında anlamsız kalabilirdi.
 
Benim fikrimce 1. dünya savaşını kazansaydık yine hitler olacaktı ve 2 dünya savaşı olacaktı ve bu sefer osmanlı hitler tarafından yıkılacaktı.
Hitler, 1. Dünya Savaşı'nda Alman askeriydi. Eğer savaşı Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı'nın ittifağı kazansaydı Hitler savaş sonrasında terhis edilmeyecek, dolayısıyla siyasete girmeyecekti. Ki 2. Dünya Savaşı'nda Türkiye ve Almanya birbiriyle dostluk paktı kurmuş, alışverişte bulunmuştur. Bunu neye göre söylediğinizi anlayamadım.
 
Alternatif tarihi tahmin etmek imkansızdır. Şu an modern bir Osmanlı Devleti olabilirdi, Nazi Almanyası'nın yaptığını Osmanlı yapabilirdi, uzaya ilk Türkler çıkabilirdi. Bunun yanında; dünya savaşından çok daha kötü bir şey başımıza gelip asimile edilip azınlık haline gelebilirdik, cani bir yönetici başa gelip rezil bir hayat sürebilirdik, beşinci dünya savaşının yaşanmasına neder olabilirdik.

Yüzlerce, binlerce, hatta milyonlarca olasılık var. Hepsi de fazlasıyla olağan, bu yüzden "1. Dünya Savaşı'nı kazansaydık, şu an ne durumda olurduk?" sorusunun cevabı yoktur, öne sürülen tahminlere karşı çıkmak da manasızdır.
 
Kıl payı kaybedilen bir savaş gibi senaryo yazmak anlamsız geliyor bana. Müttefikler eze eze kazandı, şöyle olurdu böyle olurdu varsayımlarına gerek yok ama illa kasacaksak Osmanlı yine var olamazdı. Almanya Avrupa'da daha ezici bir üstünlük kurardı.

2. Dünya Savaşında da ABD girdikten sonra ezicilik başladı ama yine onun için senaryo kasmak 1.'den mantıklı geliyor.
 

Geri
Yukarı