Rehber Windows 10 ve 11 hızlandırma

Önceden bu konuyla ilgili başka bir rehber yapmıştım fakat o rehberin üzerinden zaman geçince ve bazı şeyler değişince yenileme kararı aldım.

Bu rehber Windows 10 ve 11'i hızlandırmak içindir, rehberde Windows'u hızlandırmak için Bloatware'ları kaldırmak ve Telemetry'yi devre dışı bırakmak gibi bir takım işlemler yapılacaktır, bu tip sistemi ağırlaştıran gereksiz şeylerden kurtulunca Windows'unuz daha hızlı çalışmaya başlayacaktır.






Debloat aracı

Bu adım bu rehberin en önemli adımı ama öncelikle rehberi okurken kafa karışıklığı olmaması için Bloatware'ların ve Telemetry'nin ne olduğunu açıklayayım. Bloatware işletim sisteminin içinde gelen ve çoğu kullanıcı için işe yaramaz uygulamalardır (mesela Windows 10'un içinde gelen Candy Crash oyunu), bu tip uygulamaların bazıları siz kullanmasınız bile arka planda çalışarak kaynak tüketirler ve ayrıca disk alanınızda yer kaplar. Donanımının bu tip gereksiz uygulamalarla meşgul olmasını kimse istemez galiba. Telemetry'yi basit bir şekilde anlatmam gerekirse Windows'un sizden veri toplayan servisi, bilgisayarınızda yaptığınız çoğu şeyi Microsoft'a gönderir, bunu devre dışı bırakmak hem gizliliğinizi arttırır hem de sistemde kaynak kullanımını ciddi şekilde azaltır.

Peki bu debloat aracı tam olarak ne yapıyor?

  • Bloatware'ları kaldırıyor
  • Telemetry'yi kaldırıyor
  • Cortana'yı devre dışı bırakıyor
  • Windows'un içinde gelen arka plan uygulamalarını devre dışı bırakıyor
  • OneDrive'ı kaldırıyor

1- PowerShell'i yönetici modunda açın.
2- Aşağıda verdiğim komutu kopyalayıp PowerShell'e yapıştırın.
[CODE title="Debloat aracını açmak için gerekli olan komut"]

iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://git.io/JJ8R4'))

[/CODE]

Ekran Alıntısı.PNG

3- Bu komutu PowerShell'e yapıştırdığınız zaman karşınıza debloat aracı çıkacak, ilk olarak Essential Tweaks adlı seçeneğe tıklayın, Essential Tweaks'e bastığınız zaman Debloat aracı Bloatware'ları kaldırmaya başlıyor ve Telemetry'yi devre dışı bırakıyor, bu işlem 1-2 dakika sürebilir, işlem bittiğinde Powershell üzerinde "Essential Tweaks Completed" yazısını göreceksiniz.

4- Essential Tweaks işlemi bittikten sonra Debloat aracında "Cortana" yazan seçeneğe tıklayın, bu Cortana'yı devre dışı bırakacak, Cortana'yı kullanıyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yok fakat zaten Türkiyedeki çoğu insan Cortana'yı kullanmıyor çünkü Cortana Türkçe desteklemiyor. Cortana adlı seçeneğe bastığınız zaman işlemin bitmesi çok kısa sürecek ve yine işlemin bittiğini Powershell üzerinde yazan yazıdan anlayabilirsiniz.

5- Eğer OneDrive kullanmıyorsanız Debloat aracının üzerinde yazan "Unistall OneDrive" adlı seçeneğe tıklayın, bu OneDrive'ı kaldıracaktır fakat OneDrive kullanıyorsunuz bu işlemi yapmanıza gerek yok. OneDrive kaldırma işlemi kısa sürer ve işlemin bittiğini PowerShell üzerinden görebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızdaki bazı dosyalara OneDrive aracılığı ile erişiyorsanız OneDrive'ı sildikten sonra o dosyalara Windows'un dosya yöneticisini kullanarak erişemeyebilirsiniz. Tabii bu durum Onedrive kullananlar için geçerli, yanlışlıkla kaldırırsanız Debloat aracı OneDrive'ı geri yükleyebiliyor.

6- Şimdi Debloat aracında "Disable Background Apps" isimli seçeneğe basın, bu Windows'un kendi mağzasından yüklenen uygulamaların arka planda çalışmasını önleyecektir. Çok kısa bir işlemdir ve bittiğini Powershell üzerinden görebilirsiniz.

Not: Eğer bu işlemlerden birisi bilgisayarınızda istemediğiniz bu sonuç oluşturursa Debloat aracındaki "Undo" seçeneğine basın, bu yaptığınız işlemleri geri alacak.

Not 2: Bu program popüler bir teknoloji YouTuber'ı olan Chris Titus Tech tarafından yapılmıştır, açık kaynak kodlu ve güvenilir bir araçtır.







Gereksiz başlangıç uygulamalarını ve başlangıç hizmetlerini kapatmak

Siz Windows'a yeni programlar yüklediğiniz zaman çoğu program bazen Windows başladığında otomatik olarak açılmak ister, siz istemeseniz bile, bu sizin bilgisayarınızın açılış hızını hem de program zaten başlangıçta açıldığı ve hep açık kaldığı için bilgisayarınızın arka planında çalışarak performansınızı düşürür.


1- Görev yöneticisni açın ve "Başlangıç" adlı sekmeye tıklayın

Ekran Alıntısısssss.PNG


2- Buradaki sekmede istediğiniz uygulamanın bilgisayarınız açılınca otomatik başlatılması ayarını değiştirebileceksiniz, tek yapmanız gereken listede olan uygulamalardan istediğinize tıklamak ve sağ alttaki "devre dışı bırak" seçeneğine basmak.

3- Gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını değiştirdikten sonra bir de gereksiz hizmetlerin otomatik başlasını değiştireceğiz, bunun için Windows'un arama bölümüne "msconfig" yazın ve açın

so true.PNG


4- MSconfig açıldıktan sonra "Hizmetler" yazan sekmeye tıklayın, karşınıza bir sürü servislerin olduğu bir liste çıkacak, sol altta olan "tüm Microsoft hizmetlerini gizle" adlı seçeneğe tıklayın, bu önemli Windows hizmetlerini gizleyecek böylece onları yanlışlıkla devre dışı bırakamayacaksınız.

5- "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" adlı seçeneğe tıkladıktan sonra listede olan hizmetlerin arasından istemediğiniz hizmetleri kapatın ve ardından "uygula" adlı seçeneğe basın, msconfig bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı isteyecek.







Otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmak

Windows 10 ile birlikte Windows Update artık güncelleme yaparken kullanıcının iznini sormamaya başladı. Bu sebeple siz istemediğiniz çoğu zaman güncelleştirmeye başlıyor. Eh, güncelleştirme yaparken de sistemin üzerine çok fazla yük bindiriyor. Bu adım otomatik güncelleştirmeleri devre dışı bırakacak ve böylece kullanıcı ne zaman istersen Windows Update o zaman güncelleme yapacak, böylece istemediğiniz zaman sisteme yük binmeyecek.

Not: Bazı kişiler bu adımı komple Windows Update'i devre dışı bırakmak gibi düşünebilir ama değil, bu adım sadece Windows Update'in otomatik güncellemesini kapatacak.

1- Aşağıda olan linkten gerekli programı indirin.
windos_update_blocker_main.png


2- Program indikten sonra açın ve ardından "Disable Updates" adlı seçeneğe basın, ardından "Apply Now" adlı seçeneğe basın.




Rehber burada bitmiştir, eğer bilgisayarınızın performansını arttıracak başka yöntemler istiyorsanız güç ayarları ile oynamayı deneyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Şöyle düşün: Zararlı bir yazılım yapmak istiyorsun diyelim, niye kodlarını açık kaynak kodlu yaparsın ve niye kodlarını internete koyarsın? Zararsız olmasını kanıtlarken açık kaynak kodlu olduğunu söylememdeki amaç bu zaten, hiçbir insan zararlı yazılım yaptıktan sonra insanlar tarafından anlaşılmasını istemez.

Ayrıca internette kodları inceleyeip güvenli olduğunu söyleyen kişiler var merak etme.

Ama aralarında bir Türk yok yani bir de bu tür olaylarda virüs vs. çok yaygın diyorlar o yüzden biraz konuya değindim. Yinede yanıtlarınız için teşekkürler.
 
Ama aralarında bir Türk yok yani bir de bu tür olaylarda virüs vs. çok yaygın diyorlar o yüzden biraz konuya değindim. Yinede yanıtlarınız için teşekkürler.
Türk yok derken? Zaten çoğu Türk'ün Chis Titus Tech izlediğini düşünmüyorum, yabancılarda bu araç ile ilgili bahsedenler var zaten.
 
Yöntemi deneyeli 1 ay kadar oldu her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım Windows 11 Home kullanıyorum (22000.376) bu işlemlerden sonra update üzerinden güncellemede yaptım hiç bir sıkıntı çıkmadı ne oyunlarda nede programlarda görev yöneticisinde çalışan işlem sayısı 41 civarında lafın kısası memnunum hiç bir sıkıntı yaşamadım rehberi hazırlayan arkadaşa teşekkür ederim
 
Sanırsınız .reg dosyasının içeriği yok. :D Her şey açık ve net açıklanmış. Siz de debloater'ın içeriğini ekleyin o halde.

@1372653 ve evet, dediğiniz gibi genel konuşuyorum. Birden çok debloater aracı var ve hepsinde böyle bir risk var.

Debloat uygulamasının hangi servisleri ya da uygulamaları kapattığını açık olan PowerShell ekranında görebiliyorsunuz. Ben Windows 10 için hiçbir sorun yaşamadım. Ama bu konuda ilk yorumumda yazmıştım, Windows 11 için ufak bir sorun yaşadığımı. Windows 11 ilk çıktığı zaman Debloat aracını kullanmıştım, daha sonra program güncellenmişti, belki fix edilmiştir.
 
Debloater kullanınca sistemin bozulma olasılığı var ve bu olasılık düşük bir olasılık değil.



Windows 10 ve 11'de geçerli şu iki rehberi uygulamak yeterli. Yine de bunlar beni kesmez diyorsanız, NTLite ve benzeri yazılımlarla Windows'u kurmadan önce kendiniz düzenleme yapmalısınız.


Microsoft dışındaki hizmetler her bilgisayarda farklıdır. Herkes aynı yazılımları kullanmıyor veya oyunları oynamıyor sonuçta.
Şuan bunları yapmak sıkıntı çıkartır mı? Yapmaya gerek var mı?
 
Sıkıntı çıkarmaz, yapabilirsiniz.
Rehberde
  • HungAppTimeout– Uygulamalar cevap vermediği zaman görevi sonlandır seçeneğine basılmadan önceki bekleme süresini kısaltır.
    • Dikkat! Uygulamaların hemen sonlanmasını istemiyorsanız bu ayarı değiştirmeyin
böyle bir uyarı var. Değiştirmeyin derken ben "HungAppTimeout"="1000" kısmını sildiğim zaman değiştirmemiş oluyorum değil mi hocam?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı