Sıvı soğutma mı? Hava soğutma mı?

bart1969

Decapat
Katılım
14 Kasım 2021
Mesajlar
121
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar kaliteli sıvı soğutmanın performans açısından avantajlı olduğunun farkındayım. Hepinizin bana "ihtiyacına göre ve çok ısınmayacaksa hava soğutma tercih etmelisin" diyeceğinizi adım gibi biliyorum. AMA: "benim PC neredeyse 7/24 açık (günde minimum 8 saat)."
Bu yüzden sıvı soğutmanın fanlı soğutucular kadar dayanmayacağını düşünyorum. Yeni bir sistem toplayacağım ve hayatımda hiç sıvı soğutma kullanmadım. Ya çok iyi soğutan kaliteli fanlı bir soğutucu ya da aşırı pahalı olmayan ama dayanıklı sıvı soğutucu almalıyım; ayrıca, benim için RGB lüzumsuz.
Sonuçta her iki sitem de eksilere sahip:
-Hava soğutmada ağır metal blok ve kullanılan parçalar sarsıntı vs nedeniyle kırılma-bozulma vs neden olabilir?
-Yabancı sitelerde sık satın alınan Cooler Master'lerde bile ürün arızalı çıkabiliyormuş (yurt dışından satın alacağım; bozuk çıkma riskiyle uğraşamam). Sıvı soğutmada pahalı ürün almazsak takınca çalışmama olabileceği gibi uzun vadede kolay arıza verebilir.
Lütfen yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
"Sıvı soğutma dayanamaz" falan demek bence doğru değil. "Kalitesiz sıvı soğutmalar dayanmaz" veya "kalitesiz hava soğutmalar dayanmaz" demek daha doğru.

Yüksek bütçeli hava soğutmalar genelde ağır yapılar barındırır (A500 gibi). O yüzden anakartın PCB'sinin sağlam ve kalın olduğundan emin olun.

Sıvı soğutmalarda da bu işte kendisini kanıtlamış markaların kaliteli modellerine yönelin.
 
Bütçe alt ve üst sınırım olmadığı için yazmadım. F/P araştırması içerisindeyim. Linkteki ürüne verilen 1 puanlara bakarsanız bu ürünü almaktan köşe bucak kaçarsınız; ama nedense pek çok sitede ilk sırada tavsiye etmişler.
Sizden her iki tür soğutma için de tavsiye alabilir miyim?
 
Noctua'nın bazı hava soğutucuları 360mm sıvı soğutucular kadar iyi performans veriyor. Ama fiyatları zaten sıvı soğutma kadar. Sıvı soğutmalar ilk kez çıktıklarında damlatma problemleri vardı ama şu an neredeyse gözükmüyor. Hava soğutucu, daha dayanıklı ve güvenilirdir. Ancak performans açısından sıvı soğutma derim.
 
DDR 5 RAM bulabilseydim 12900KF alacaktım. Ama şu anda mecburen R9 5950 araştırıyorum (daha almadığım için siz genel bir tavsiye verebilirsiniz).
 
Hava soğutmada Noctua der geçerim. mATX anakartta da kullandım eğilme bükülme kırılma gibi şeyler yaşamadım. Şehir efsanesi bence. Performansından bahsetmiyorum bile 9 derece civarında gördüğüm olmuştu masaüstünde.
 

Geri
Yukarı