İmamhatip ve meslek liseleri nasıl?

@Rexie, verimli bir tartışma olacaksa uzatmaya razıyım. Ancak ülkede onlarca imam hatip varken hâlâ yeni imam hatip açmaya çalışmalarını saçma buluyorum ben. Kaldı ki algılarımla da hareket etmiyorum ayrıca.

Yeni imam hatip açma çalışmalarıyla ilgili bir şey söylemedim. Ülkede önemli olan fazla okulun olması değil, iyi okul olması. Ve ayrıca deneyimlerimi yazdığım mesajda da belirttim. İmamhatiplerin dini eğitimini çok verimli bulmuyorum fakat diğere alanlardaki eğitimi çok iyi olan okullar da var. Genelleme yapılarak bir türdeki bütün okulların kötülenmesini doğru bulmuyorum. Konudaki meslek lisesi ile kıyaslama yapıldığında büyük ihtimal arkadaşın nitelikli okullara gitme gibi bir imkanı olmadığını görüyoruz. Ve benim bahsettiğim -okulumun yanında olan- meslek lisesi şehrin en berbat okullarından biri. Ki birkaç tane daha farklı meslek liselerinden tanıdığım arkadaşlarım var. Eğer nitelikli bir meslek lisesine gidilmiyorsa hiç gidilmemesini tavsiye ederim. Aynı konuda imam hatip mevzusuna gelecek olursak, iyi imamhatiplerde okuyan birçok arkadaşım var. Ve bu okullardan gerçekten hafife alınmayacak kadar iyi öğrenciler çıkıyor. Sıfatı kötü olan bir imamhatipten hatırladığım kadarıyla bir arkadaşım yok. Bunun için kesin bir şey demem doğru olmaz. Bir tercih yapılması gerektiğinde kişinin kendi istekleri de göz önünde bulundurulmalı.
-Karı kız gibi bir derdi varsa imam hatip tavsiye etmem.
-Dini eğitim açısından da imam hatip okumak yerine YouTube üzerinden kaliteli hocaların videolarını izlese bile okulda öğrendiğinden daha çok şey öğreneceğine eminim.
- Eğitim açısından meslek lisesindeki eğitimlerin de pek iyi olmadığını biliyorum. Kötü meslek liselerinin birçoğunda sınıflarda hoca öğrencilere hakim olamıyor. Bu yüzden bazen internette de gördüğümüz çok iğrenç anlar olabiliyor.
Söz konusu okullarda okuyan birinden fikir alınması belki daha iyi olabilir. O yüzden daha fazla bir şey dememin gereksiz olacağını düşünüyorum. Az önce dediklerimi de yapıcı eleştiri olarak düşünürseniz daha iyi olabilir. Uzatmaya gerek yok dememin sebebi de konunun dışına çıkmamak ve insanların fikirlerinin değişmesi zor olduğu için buradan bir şeyler elde etmenin zor belki de imkansız olmasından burada tartışmanın bize pek bir faydası olmayacağını düşünmemdir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
burada tartışmanın
Seviyeli tartışma olduğu sürece kabulüm. Onun dışında liselerin artık adam akıllı niteliği kalmadı. Kaldı ki üniversitelerin bile kalmamışken ben bu durumu normal karşılıyorum.

Onun dışında açık mesleki öğretime giderek alanıyla ilgili bir işe girebilir. Pratik eğitimin teorik eğitime bin basacağını düşünüyorum. En basit örneğinden yıllardır İngilizce eğitimi veriliyor ancak öğrencilerimiz İngilizce konuşamıyor.
 
"O çocuklara imam hatip zorla dayatılmıştır,"
"Mıştır." Kesin değil bakın. "Mıştır." Artık neye göre öyleyse.


Hem meslek lisesine giderse meslek dersi görecek. İmam Hatip'de de din dersi olması gayet doğal bir şey. Benim okuduğum lisede öğretmenler o kada4 kötü değil. Genel olarak iyi. 6 ila 24 ile aldı bu sene.
Alıntıla
 
İmam hatipler tamamen israf yuvası. Memlekette ne kadar niteliksiz varsa hepsini barındırıyor. Buna ek olarak çocukların beyinleri iğrenç ideolojilerle yıkanıyor.

Meslek lisesinde en kötü ihtimalle meslek öğrenip liseden mezun olduktan sonra kendi dükkanını açarsın veya dükkan açma belgeni kiralatırsın. Veya benim gibi bilgilerinin üstüne koyarak Elektrik Mühendisliğini kazanırsın. Alanında bir mühendislik kazanırsan da zorlanmazsın.
 
@joshamwerk, ben her zaman için bunu belirttim. Ancak daha kendi düşüncesini ifade edemeyen kişiler hep kahkaha atarak daha düşüncesini bile ifade edemediler :D Kaldı ki milletin imam hatipe ya da meslek lisesine gitmesi beni ilgilendirmez zaten. Ben işimi çoktan elime aldım, ben yönlendirmeyi yaparım. Artık iş kişide biter.

Ancak buradaki verilen tavsiyelere rağmen gidip o hatayı yaparsa da bizim yapabilecek bir şeyimiz yok. Kendi düşen ağlamaz diye bir laf vardır. Uzun bir süredir eğitim sisteminin içerisindeyim, sürekli imam hatiplerle de bir yere varılmaz. Bunun artık anlaşılması lazım.
 
@One Face, ben ihtimal veriyorum zaten. Kesin konuşmuyorum, onun dışında sürekli din dersiyle bir yere varılmaz.
Hocam sürekli din dersi verilmiyor. Proje okulunda eşit ağırlık, sayısal oluyor yine. Hatta okuduğum okulun müfredatı fen lisesi ile aynı. Din dersi yeterli verilmiyor zaten. 5 saat Kur'an dersimiz var. 1 saat temel dini bilgiler dersi var. Olmaz böyle.
Biraz da işkembeden konuşuyorsunuz. Yok ihtimal verdim, yok tahmin ettim. Burada olan bir şeyi konuşuyoruz.
Pek de önermiyorum ben.
 
@GNU or NOT, millet imam hatipten kaçıyor zaten. Sen ne diyorsun? 😂
Kim kaçıyor? Ben bizzat kendi isteğimle gittim. Hala okuyorum.
@One Face, imam hatipten bin kat daha iyidir.
İmam-Hatip okumadan bunu bilemezsiniz.
@Rexie, tabii ki.
Artıları:
  • İkinci bir dil öğrenme fırsatı sunuluyor, tek artısı bu.
Eksileri:
  • Aşırı fazla din dersi, bu da çocuğu bir yere getirmeyecek.
  • Orada da öğretmenler niteliksiz.
  • İmam hatipten çıkan öğrencileri de görüyoruz, dememe gerek yok.
  • Aşırı fazla ders saati.
  • Oranın eğitimi de yetersiz.
Öğretmenlerin niteliksiz olduğunu nereden çıkardınız? Bizim sayısal öğretmenlerimizin tamamı Fen lisesinden veya dershane'den geliyor(Görevlendirme değil, kadrolu.).
Eğitimini sorgulamak için bizzat gidip görmeniz gerek. Eğer gittiyseniz ona bir şey diyemem ama gitmeden bunları söylemeniz çok saçma.
Aşırı fazla din dersi söylemi çok saçma. Oraya gitmek isteyen kişi bilerek gidiyor. Onun kendi seçimi.
 
İmam hatipler tamamen israf yuvası. Memlekette ne kadar niteliksiz varsa hepsini barındırıyor. Buna ek olarak çocukların beyinleri iğrenç ideolojilerle yıkanıyor.

Meslek lisesinde en kötü ihtimalle meslek öğrenip liseden mezun olduktan sonra kendi dükkanını açarsın veya dükkan açma belgeni kiralatırsın. Veya benim gibi bilgilerinin üstüne koyarak Elektrik Mühendisliğini kazanırsın. Alanında bir mühendislik kazanırsan da zorlanmazsın.
Hocam siz nerede okumuştunuz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı