Rehber Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır? (Anlatım)

Ercan OZAN

Kilopat
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
1.420
Makaleler
2
Çözümler
6
Aracımızın motor yağını seçerken aslında bir çok etkene göre seçim yapılmalıdır. Tabi biz standart kullanıcılar için oldukça karışık bir durum. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli 3 maddeyi sizler için özetlemeye çalışacağım. Bu 3 maddeye göre seçim yaparsanız motorunuzun ömrüne büyük katkı sağlamış olursunuz.

1) Viskozite

Viskozite kısaca motor yağının akışkanlığıdır. Bu akışkanlık numaralar ile ifade edilmiştir. Hepimizin duyduğu 0w20, 5w30, 5w40 gibi ifadeler motor yağının belirli sıcaklıklarda gösterdiği akışkanlık değerleridir.

378570


Bu rakamların neyi ifade ettiğini kısaca şöyle açıklayabiliriz;

5w30 ifadesindeki 5 değeri "0" santigrat derecedeki sıcaklıkta yağın akışkanlığı, yani kış hava koşullarındaki akışkanlığıdır. Bu nedenle 5 rakamından sonra "W" harfi gelir. Yani "Winter" demektir.

30 rakamı ise "100" santigrat derecedeki akışkanlığı, yani yaz hava koşullarındaki akışkanlığıdır.

378563


2) Yağ Özellikleri (Spesifikasyonlar, Onaylar)

Yağların özellikleri belirlenirken belirli testlerden (dünya çapında standartlaşmış) geçer ve onay alırlar. Bu testlere göre otomobil üreticileri kendi ürettikleri motorlar için belirli kriterlerde yağların kullanılabileceğini belirtir.

Yağların üzerindeki harflere bakarsanız aşağıdaki gibi harfler görürsünüz.

ACEA (Avrupa standartlarına göre yapılan testler)
API ( Amerikan Petrol Enstitüsü)
MB-Approval 229.51 (Mercedes-Benz firmasının kendi testleri)

378565


Gördüğünüz gibi birden çok test vardır. Bu testlerden hangilerinin geçerli olduğu yağları kullanabileceğinizi otomobil üreticileri mutlaka kullanım kılavuzlarında belirtirler.

378567



3) İklim Koşulları

Aracımızı kullandığımız iklim koşulları da motor yağı seçiminde önemlidir. Aynı marka model bir araç için her bölgede aynı yağı kullanmamalıyız. Örneğin akdeniz iklimi hakim bir bölgede kış ayı çok soğuk geçmediğinden ve yılın büyük bir bölümü sıcak hava etkin olduğundan dolayı bir numara kalın yağ kullanmak motor ömrü için faydalı olacaktır. Aynı şekilde Erzurum gibi kış koşullarının daha çok hakim olduğu bölgelerde ise ince bir yağ tercih edilmedir.

Motor aşınmaların en büyük oranı soğuk motor yani ilk marş sırasında oluşur. Motor yağının tüm motora nüfuz etmesi ve akışkan olması lazımdır ki motor düzgün bir şekilde yağlanabilsin. Eğer Erzurum gibi bir bölgede kalın bir yağ seçimi yapılır ise soğukta katılaşan yağın motorun ısınıp yağı akışkan hale getirip her bölgeye nüfus etmesine kadar geçen sürede motorunuz aşınmaya devam eder.

Tam tersi sıcak bir iklimde akışkan olan yağ için böyle bu oran çok daha azdır. Fakat sıcak bölgede de fazla ısıdan dolayı ( hem motor iç ısısı hemde ortam sıcaklığından dolayı ) yağ aşırı incelir ve artık motor bloğu, piston, silindirlerde tutunamadan akar. Bu durumda yine motor gerekli yağlamayı sağlayamadığı için aşınmalar hızlanır.

Bu durumlar motor yağ seçimi yapılırken yine mutlaka kullanım kılavuzuna bakmanız ve üreticinin öngördüğü aralıklar dahilinde motor yağı seçimi yapmanız gerekmektedir.

378571


Bu 3 ana maddeye dikkat ederek motor yağ seçimi yaparsak motorumuzun ömrünü ve performansını korumuş oluruz. Aynı zamanda yakıt tasarrufuna da katkıda bulunmuş oluruz.
 

Dosya Ekleri

  • 5819d58880826_SubaruYaACEAA3.PNG.76fdd95fca9d9d18e1e8d169b9b150ba.PNG
    5819d58880826_SubaruYaACEAA3.PNG.76fdd95fca9d9d18e1e8d169b9b150ba.PNG
    54,5 KB · Görüntüleme: 209
Son düzenleyen: Moderatör:
Ek olarak; Motor yağı TDS içeriğine göre seçilir. Yüksek sıcaklıklarda ne kadar kendini kaybettiğine bakılır. Pahalı yağlar iyi bir performans gösterse bile benzer kategoriye ait ürünler ile karşılaştırmak gerekir. Üst devirlerde ve yüksek sıcaklıklarda çok farklı karakterler sergileyebiliyorlar. Üretici gereken değerleri teknik döküman içerisinde vermiyorsa, bir şeyler saklıyordur diyebiliriz.
 
Ek olarak; Motor yağı TDS içeriğine göre seçilir. Yüksek sıcaklıklarda ne kadar kendini kaybettiğine bakılır. Pahalı yağlar iyi bir performans gösterse bile benzer kategoriye ait ürünler ile karşılaştırmak gerekir. Üst devirlerde ve yüksek sıcaklıklarda çok farklı karakterler sergileyebiliyorlar. Üretici gereken değerleri teknik döküman içerisinde vermiyorsa, bir şeyler saklıyordur diyebiliriz.
Hocam aslında daha o kadar çok etken var ki. Ama ben burada en çok dikkat etmemiz gereken genel kullanıcının bile anlayabileceği, yağ bidonu üzerindeki yazıları yorumlayıp en azından dışarıdaki bilgisiz ustaların eline muhtaç olmadan bir nebze uygun yağı alsınlar diye açıklama yaptım. Yoksa dediğiniz gibi yağ olayı derya deniz, içinden çıkamayız.
 
Aracın kitapçığında belirtilen özelliklere sahip yağlardan, en kaliteli olan marka modeli seçip, sürekli kullanmak en doğrusu olacaktır.
 
Aracın kitapçığında belirtilen özelliklere sahip yağlardan, en kaliteli olan marka modeli seçip, sürekli kullanmak en doğrusu olacaktır.
Benim arabanın kitapçığında 0W20 yazıyor. Corolla 2018 1.6 lpg li. Şanlıurfa'da yaşıyorum. Hava çok sıcak oluyor yazın. 45 dereceleri geçiyor. 0W20 sıkıntı olmaz mı?
 
Evet Urfa sıcağı için 0W20 çok uygun görünmüyor. 5W30 daha uygun gibi bence.
Ercan Bey selamlar,

Ben de bir külüstür var 96 model Reno19. Motor yağı çubuğuna baktım biraz azalmış gibi duruyor. Ben de ekleme yapmak istiyorum. Rehberinizi okudum ama aklımdakilere çok cevap olmadı açıkçası. Benim motor 1.4 Energy, şimdi ben yağ alırken 1.4-1.5-1.6 olayına dikkat etmeli miyim yoksa sadece yukarıdaki yazan kriterlere göre herhangi bir yağı alabilir miyim? Ek olarak malumunuz motor içerisinde zaten yağ var. Farklı bir marka alırsam üzerine eklersem sıkıntı çıkarır mı? Son olarak belirttiğim araç için bir öneriniz varsa marka olarak memnun olurum. @Yener K. Yener abi senin de fikrini almak isterim.
 
Aynı özellikte yağ olduğu sürece ekleme yapabilirsiniz. Çubuğa bakın. Fazla olmasın yeterlidir. Benim bildiğim kadarıyla bunlara 10/40 yağ gidiyor.
 

Geri
Yukarı