Eski laptopa Linux önerisi

Mabox Linux


Manjaro Linux tabanlı, Openbox masaüstü ortamını kullanan bir dağıtım. 4 GB RAM'li sanal makinede 300 MB RAM kullanımı mevcuttu. Normalde Manjaro önermem fakat kaynak kullanımı açısından böyle.

ArchCraft


Mabox Linux gibi ama farklı. Arch Linux tabanlıdır ve Openbox masaüstü ortamını kullanır. Şık bir tasarıma sahiptir.

Artix Linux


Artix Linux, bildiğimiz Arch Linux fakat SystemD'den arındırılmış hali. Gereksiz servisler vs. olmasın diyorsanız kullanabilirsiniz.

Fakat şöyle bir durum var. Arch Linux repoları yerine kendi repolarını kullanıyorlar. Sebebi de Arch Linux repolarındaki paketlerin SystemD bağımlı olması. Artix Linux geliştiricileri bunları SystemD'siz hale getirip kendi repolarına koyuyorlar.

AUR kullanılabilir (Systemd bağımlı bir paketi kuramazsınız. Kurarsanız sistemin bozulma ihtimali doğabilir.), Arch Linux repoları eklenebilir isteğe bağlı şekilde. MATE ortamını tercih edebilirsiniz.

EndeavourOS


Arch Linux tabanlıdır ve oldukça sade bir biçimde gelir. Offline kurulum Xfce masaüstü kurulumunu destekler. Online kurulumda masaüstü ortamını kendiniz seçersiniz.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı