Elden Ring vs. God of War: Ragnarök GOTY

God of War alsa da hak etmişti, Elden Ring de hak etti. İkisi de mükemmel oyunlar ama bence burada biraz da zevkler ve renkler meselesi devreye giriyor. Ben Soulslardan nefret eden bir oyuncuyum mesela, bu ikisi arasından GoW seçerdim o yüzden.

Elden Ring daha çok hak etti nedeni GoW'a kıyasla daha çok daha az bütçe ile daha iyi bir oyun yapmış olmaları. Çıkış tarihinin Game of the Year'a çok yakın olmasından ve neredeyse her kitleye hitab etmesinden ötürü God of War çok çok daha avantajlıydı.

Buna rağmen Elden Ring daha iyi bir oyun olduğunu kanıtlayıp yılın en iyi oyunu ödülüne layık görüldü. Sony gibi dev bir firmayı FromSoftware gibi etten kemikten bir stüdyonun devirmesi ortada bir başarı farkı olduğu anlamına gelir. Ayrıca God Of War bile temelinde souls savaş mekaniklerini temel alıyor.
 
Açıkçası "The Game Awards"'ın ödüllerini pek ciddiye almıyorum. Her ne kadar çok büyük olsada daha yeni sayılır. Burada envai çeşit ödül veren organizasyon vb. var;


"The Game Awards" 2014'de başlamış. Çok daha eski ödüllere bakıyorum ve geçmişte çıkmış ödül almış efsanelerin seviyesinde oyunlar görmüyorum artık.

Verdiğim linkte ödül alan oyunlardan bazıları karışık senelerde;

Diablo 2, Half Life 2, Max Payne, BioShock, Portal 2, Mafia 2, Resident Evil 4, Fallout 3, GTA Vice City, Left 4 Dead, Borderlands...

Bunların kalibresinde oyun çıkmıyor ya da çok az çıkıyor artık. Haa en fazla 5-10 seneden beri oyun oynayan biri için Witcher 3, RDR2 falan dünyanın en iyi oyunu tabi o ayrı ama Commodore 64, Amiga, MS-DOS PC'de oyun oynayıp, oyun tarihine tanıklık eden tayfa için bir düşüş var oyunlarda. Eskisi gibi aynı sene içinde 2-3 tane hatta daha fazla efsanevi oyun çıkmıyor artık.
 
Souls kitlesinin içindeyim bunu bir açıklamak istedim.

Eleştiri sindirmek kolaydır ancak düzgün eleştiri olursa. Genele bakıyorum souls oyunlarındaki eleştirilerin ya çoğu boş oluyor ya da zorluğundan dolayı ağlanıyor. Daha oyunu düzgün oynamamış Lore'sini kavrayamayan insanların gelip oyunu kötülemesi sinir bozucu.

Ayrıyeten açıkça söylüyorum souls oyunları oynamaya başladığım günden beri diğer oyunlar yavan gelmeye başladı.

Hadi onu bunu geçtim bir de bazı kişiler var ben sevmiyorum, işte tür kötü, çok zor, diyerek diğer bir oyunu direkt siliyorlar terchilerde. Türüne göre bakmıyoruz ki içeriğine göre bakıyoruz sen daha içeriğe bakmadan "bu daha iyi ehe" diyorsun oldu mu?

Biri kötü dediğinde neye dayanarak kötü olduğunu bilmek istiyorum. Eğer ki bu kişi doğru noktalara değiniyorsa sorun yok ama yukarıdaki gibi sevmiyorum vb. olunca neden eleştiriyorsun hakkın mı var moduna geçiyorum yalan yok.
Haklısınız hocam. Mesela Elden Ring ile GOW Ragnarok kıyaslamak gerekirse aslında GOW un 2018de de aldığı en büyük eleştiriye rağmen kaliteli boss sayısını artırmaması ve halledemediği savaşlardaki epiklik meselesini Elden Ring adeta bakın o iş böyle olur dercesine insanların gözlerine soktu. Önceki Souls oyunlarını her ne kadar oynanışta çok güzel olsa da gereksiz hardcore bulan ve dünya tasarımlarını bayat bulan beni bile içine çekti. Ben oyunlarda sanat tasarımlarına, lore larına ve bunu sunuş tarzına çok dikkat ederim. Önceki Souls oyunlarında bunları eksik görüyordum. Salt oynanış vadediyordu açıkçası bana. Elden Ring ile görsellik ve sanat tasarımı anlamında fersah fersah ilerlediklerini düşünüyorum. Ayrıca ilk kez tam açık dünya oyun yapan bir şirket için dünyası da fazla iyi olmuş. Ha eksikleri ne diye sorarsanız bence hikaye sunumunu genel kitleye de hitap edecek şekilde biraz daha değiştirebilirler. Çok fazla diyalog koymadan bunu nasıl yaparlar onu da bilemiyorum. Çünkü Souls ruhuna aykırı olur
 
Elden Ring Yılın oyunu ödülünü almış. Fiyatı alınacak hale geldiği ilk seferde almak istiyorum oyunu. Dedikleri kadar var mıymış bakalım.
 
Elden Ring Yılın oyunu ödülünü almış. Fiyatı alınacak hale geldiği ilk seferde almak istiyorum oyunu. Dedikleri kadar var mıymış bakalım.

Ben yeni içeriklerle beraber zam geleceğini düşünüyorum. FromSoftware çok indirim yapmıyor, Dark Souls'lar en son 2021 yazında indirime girmişti diye hatırlıyorum.
 
Ben yeni içeriklerle beraber zam geleceğini düşünüyorum. FromSoftware çok indirim yapmıyor, Dark Souls'lar en son 2021 yazında indirime girmişti diye hatırlıyorum.
Oyunun videosunu izleyeyim dedim bir kaç dakikalığına, izlemez olaydım. Bu oyun nasıl yılın oyunu ödülünü almış GOW Ragnarok gibi bir başyapıt varken? Ben de bir şey bekliyordum hani.

Grafikler kötü, 2010 yılından geliyoruz sanki, dinamikleri de beğenmedim, pek cezbedici gibi görünmüyor. Tabi bunlar birkaç dakikalık görüşüm ama o grafiklerle ve dinamiklerle oyuncu kitlesini kazanması biraz zor. Yılın ödülünü verenler körmüş herhalde.
 
Souls fanları kanser cidden ya.Gow'a Dlc , oyun değil falan yazıyolar.

Kullanıcı deneyim bariz kötü olan oyuna Ubisoft yapsa her yerde ikon olurdu.onlar Oyuncuyu salak yerine koyuyolar diye dalga geçiyolar birde. Komik olan tarafı da adamlar yan görevleri yapmak ve yan bölgelere gidebilmek için internetten rehbere bakıyolar .Aynen kullanıcı deneyimi çok iyi.
 
Elder Ring'i sevmedim herkesin oyun tarzı olan bir oyun değil. Herkes Sony'ye para basıyor GoW öne çıkartıyor diyor da bence GoW çok daha iyi.
 

Geri
Yukarı