Apple'ın gizliliği konusunda cevap

Teccno

Hectopat
Katılım
7 Şubat 2022
Mesajlar
2.828
Makaleler
6
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Forumda Apple'ın gizliliğini savunan bir arkadaş vardı, özel olarak ona yazmak yerine genel bir konu oluşturmak istedim. İyi okumalar.

Apple'ın IPhone'larını gizliliğinize değer veren bir cihaz olarak nasıl pazarladığını biliyorsunuz.
Apple'ın gizlilik politikasını aradığınızda, size bir sayfa göstermek istiyorlar, ancak bu yasal statüsü sıfır olan ve pazarlama içeriğiyle dolu bir sayfa.

Gerçek gizlilik politikalarının belirtildiği bir sayfa göstermek istiyorum:
Bu iki sayfaya sitelerinden kolayca erişemezsiniz, bunları bulmak için detaylıca sitede aramanız ya da bir arama motorunda bulmanız gerekyor. Bu sayfaları insanlara çok da göstermek istemiyorlar.

Peki bu sayfalarda ne var? Apple'a göre, tanımlanabilir verilerinizi üçüncü taraflarla paylaşmıyorlar. Ancak tanımlanabilir veri teriminin altını çiziyorum çünkü yasada henüz net bir tanımı yok ve her ülkede farklı bir anlamı var. Şirketler de bundan faydalanarak neyin tanımlanabilir veri olup olmadığını kendi kriterlerine göre belirliyor.
Örneğin Apple'a göre işletim sistemine gömülü reklam tanımlayıcısı tanımlanabilir bir veri değil. Ancak bir düşünün, bu kimlik iPhone'unuza özgüdür ve iPhone'unuzdaki uygulamalar bu kimliği size hedefli reklamlar göstermek için kullanır. Ancak Apple'a göre bu sizi tanımlayabilecek bir şey değil. Durumu anlamaya başladınız mı? Size gösterdikleri ile gerçekte olup bitenler arasında büyük bir fark var.

Bu sayfada: Gizlilik, Apple hiçbir şeyin sizi izlemediğini söylüyor. Ancak, cihaz bilgileri, kullanım bilgileri, sağlık bilgileri, konum bilgileri ve daha fazlası dahil olmak üzere sizden çok sayıda bilgi topluyor ve işliyorlar. İhtiyaç duydukları tek şey bir hesap oluşturmanız. Ve zaten bir hesap oluşturmadan da telefonu düzgün kullanamıyor uygulama bile indiremiyorsunuz. Yani bu durum tüm iPhone kullanıcılarını etkiliyor.

Apple uygulamalarına baktığımızda ise karşımıza ilginç bir sonuç çıkıyor. Neredeyse tüm Apple uygulamaları, tanımlanamayan verilerinizi herhangi bir amaç için toplayabileceklerini ve paylaşabileceklerini belirtiyor. Tanımlanamayan verinin ne olduğunu daha önce de belirttiğim gibi kendileri belirliyor ve herhangi bir amaç için toplayıp işleyebiliyorlar. Bu durum Apple news, Apple Music gibi birçok uygulama için geçerli.
Örneğin Apple Music ugulamasını ele alalım. Apple Music'i kullandığınızda IP adresinizi, cihaz kimliğinizi, araç arayüzünüzü, hangi dakikalarda müzik dinlediğinizi, müzik dinlemeyi ne zaman bıraktığınızı ve daha fazlasını topluyorlar.

Evet yurtdışındaki X biri ya da kurum için bu veriler belli bir insanı hedeflemek için çok da bir şey ifade etmiyor. Ve bu toplanan veriler 5000 kişilik bloklar ile paylaşılıyor. Ama bu verileri devletlere ya da yerel güçlere satıldığında o kurumun elindeki yerel diğer bilgiler ile birleştiğinde can sıkıcı sonuçlar doğmaya başlıyor.
Bu 5000 kişilik paket muhabbetini Facebook da yapıyordu ama ABD seçimlerini nasıl etkilediğini bizzat görmüşsünüzdür.
Ki bulut verilerinize kadar veriyorlar, bulut dediğimiz şeyin uzak bir bilgisayarda depolanan veriler olduğunu da unutmayın.

1681259098470-png.png


Ve bu isteklerin dünya genelinde %85'ini kabul etmişler.

1681259110863-png.png


Sonuç olarak çok da yormadan; gizlilik sizin için önemliyse, pazarlama içeriklerine güvenmeyin ve gerçek gizlilik politikalarını arayın.
Evet Apple'ın sunduğu birçok güzel özellik ve imkan var bunu reddetmiyorum. Ben de bir sonraki IPhone'umu bu nedenle alacağım. Fakat bana güvenlik gizlilik abi yha diye gelmeyin.
Gizlilik konusunda da öz olarak çok bir takıntım yok. iOS 17 güncellemesi ile gelecek olan 3. parti uygulama mağzası desteği ile kendi güvendiğim uygulamaları kurarak kullanacağım zaten. Umarım iOS17 güncellemesi ile default gelen App'leri kaldırma özelliği de gelir diyerek yazıyı sonlandırıyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Default gelen App'leri kaldırma özelliği muhtemelen gelmeyecek fakat gelirse gerçekten iyi olur, gizlilik açıkçası günümüzde maalesef imkansız bir şey, keşke gerçekten kullanıcı gizliliğine saygı duyulsa.
 
Ya bu iOS mobil cihazlarında da reklamlı uygulamalar var mı?

Şu an bildiğim yok, ama ileride çok uçuk fiyata IPhone'lar çıktığında giriş versiyonunu ucuzlatmak için aynı uygulamaya gidebilirler.

tarayıcılar güvenli olsun vs. vs. derseniz mızrakla kendinizi mağarada bulursunuz.
Evet ama iPhone gizliliği abi yha diye gelen çocuklardan çok sıkıldım. Bu yazının amacı o :D, ayrıca icloud yedeklerimiz de satılmasa mı acaba :D
 
Şu an bildiğim yok, ama ileride çok uçuk fiyata IPhone'lar çıktığında giriş versiyonunu ucuzlatmak için aynı uygulamaya gidebilirler.
Araştırmaya devam edeceğim. eğer yoksa ben alacağım ya. Bıktım usandım bu androidlerin içerisinde çıkan reklamlardan!
 
En basitinden Face ID veriyorsun. Adam datasına senin yüzünü tanımlıyor ve bu bir sistem yani iyi bir hacker girip alabiliyor senin yüzünü hem de defalarca kez çekilmiş halini. Ben kendimde şahsen Apple kullanıcısım. Ben veri akışı ve yönelendirmelerden dolayı kullanıyorum. Android'lerinde güvenlik konusunda aşağı kalır yanı yok yani. Zaten iki türde de senin parmak izin ve yüzün alınıyor. Birçoğumuzun erinip okumadığı kullanıcı politikalarında bunları gerekli durumlarda istisnai şirketlerle paylaşırız diyor ama ben ona verdikten sonra ne yapar o bilmem diyor. Yani bir firma Apple anlaşıp sizin verilerinizi reklam için satın aldıktan sonra tekrar bir başkasına satabilir demek oluyor bu da. Bunu sadece Apple değil Android Google Windows hepsi yapıyor.
 
@Teccno Her şeyin reklamı, pazarlaması mevcut. Bir şey alırken değil, telefona veya bilgisayara indireceğiniz zaman gizlilik ve güzelliğe önem verin. Uygulamalar, oyunlar o kadar masum olmayabiliyor. Gizliliği yanlış yerlerde aramayalım. 🙂
 

Yeni konular

Geri
Yukarı